用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 咬字吾正
go

[聽/語障] 咬字吾正 [複製鏈接]

囝囝剛3歲, 不知道是否長期食奶咀至2歲的關係, 囝囝在說話發音講野方面, 其實他有很多說話講的,但差不多每個字都將舌頭放在上下牙齒之中,這樣有問題嗎?是否需要看語言治療師或排期協康會嗎?
   0    0    0    0

試下留意他是否脷根過短?即是粗,短,白.....可影響發音, 特別是要舌頭向上的音, 如"信","泥","爐"....

Lycheema

原帖由 mkwok 於 08-9-10 16:29 發表
囝囝剛3歲, 不知道是否長期食奶咀至2歲的關係, 囝囝在說話發音講野方面, 其實他有很多說話講的,但差不多每個字都將舌頭放在上下牙齒之中,這樣有問題嗎?是否需要看語言治療師或排期協康會嗎? ...

carleychan,

佢可以咬實牙齒發/s/音,但當講句子的時候就會不其然將舌頭放係牙齒中間,等我返佢成日練多d睇/s/音睇下有沒有幫助先。

謝謝

原帖由 carleychan 於 08-9-12 09:39 發表
把舌頭放在兩排牙齒中間係小朋友一個好common的發音錯誤,原因有好多,可以係因為長期食奶咀、鼻或者氣管問題、下巴穩定性不足、習慣性問題等。你可以嘗試叫小朋友咬實d牙齒發個/s/音先(扮蛇仔叫),跟住再練d有/s/音的單字 ...

lycheema,

佢應該冇脷根過短,等我返去叫佢讀下這些音先。

原帖由 lycheema 於 08-9-10 20:36 發表
試下留意他是否脷根過短?即是粗,短,白.....可影響發音, 特別是要舌頭向上的音, 如"信","泥","爐"....

Lycheema

治療師教train s音可以叫小朋友用飲管在水杯吹

有bubble即okay

原帖由 mkwok 於 08-9-12 11:39 發表
carleychan,

佢可以咬實牙齒發/s/音,但當講句子的時候就會不其然將舌頭放係牙齒中間,等我返佢成日練多d睇/s/音睇下有沒有幫助先。

謝謝

大鴨媽,

等我試下比佢玩下先,另外知吾知點樣訓練L音呀!

原帖由 大鴨媽 於 08-9-12 22:16 發表
治療師教train s音可以叫小朋友用飲管在水杯吹

有bubble即okay

L音係用舌的.比教難.你問下chatty st

吹管是okay的,我也嘗試過,一般人的問題係會在側面漏氣.

原帖由 mkwok 於 08-9-16 12:38 發表
大鴨媽,

我想問下如果個女4歲半,有幾個中文字讀唔到,有無問題,例如:字,真多情,而英文就Cr and Cl個音,我想問下有無唔使排期我治療師介紹呀?

Thanks!

私人的如優質是不用排的.大約$300/半小時

除非你指定是梁sir

如陳姑娘都ok

原帖由 pooh_poohbb 於 08-10-24 23:58 發表
我想問下如果個女4歲半,有幾個中文字讀唔到,有無問題,例如:字,真多情,而英文就Cr and Cl個音,我想問下有無唔使排期我治療師介紹呀?

Thanks! ...

ChattyST or other experienced BK mums, please advise how I can train my daughter to speak "L" sound, differentiate "D" and "G" sound.

My daughter is now 2 years and 9 months old and has been attending ST treatment for six months.  Starting from single words, she can now speak complete sentences though some of the words are not pronounced correctly.

For example, she always mix up "d" and "g" , 皮帶讀成皮解, 手袋讀成手改.

She also cannot pronounce words starting with "s" and "l" correctly.  The ST said that cannot pronounce "s" is aceptable at her age, but "l" should not be a problem.  So how can I train her "l" sound?  I ask her to follow me "la la la", she will say "ya ya ya".  How to train her to put her tongue up to the front and touch the teeth?

My ST has porvided us with some 字卡 for home training.  but my daughter still cannot pronounce the words correctly.  Moreover, she feels boring and is reluctant to follow me to read the cards.  What can I do?  Please advise.  Thanks a lot.

引用:
原帖由 大鴨媽 於 08-10-10 20:09 發表
L音係用舌的.比教難.你問下chatty st

吹管是okay的,我也嘗試過,一般人的問題係會在側面漏氣.
引用:
原帖由 mkwok 於 08-9-16 12:38 發表
大鴨媽,

我仔都係 lala 音唔好....我教佢舌頭升高, o定住上排牙先, 再放下發 lala 音..好似 "大樓" 佢會發 "大yau ".多數都係舌頭沒有升高先發唔到 lala 音...只係個人意見...不過我仔試過後work.

請問試過什麼work?  Please advise.  Many thanks.

原帖由 MJS 於 08-11-14 14:54 發表
我仔都係 lala 音唔好....我教佢舌頭升高, o定住上排牙先, 再放下發 lala 音..好似 "大樓" 佢會發 "大yau ".多數都係舌頭有升高先發唔到 lala 音...只係個人意見...不過我仔試過後work. ...

唔好亂咁0係度講0的方法啦~~
個個小朋友的錯處都唔同。
小朋友學錯左方法仲麻煩。

我認為如果真係有疑問,搵個專家問下係最好嘅。

討論區嘅討論只可以係參考。就算佢話自己係st都好,你都小心d,始終單憑一d文字0既描述,好唔穩陣,好唔可靠。
‹ 上一主題|下一主題