用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 教育講場 學日文, 法文定西班牙文 ?
go

學日文, 法文定西班牙文 ? [複製鏈接]

醒目開學勳章

仔仔差不多3歲,
我見他現在好語言好快記得,
想俾佢學多一種外語 (現在學緊普通話同英文),
你地覺得學邊種好 - 日文, 法文定西班牙文 ?
或者學左邊種先對將來學其他有幫助 ?
又或邊種最難學 ?
   1    0    0    0

我曾經有過你這樣的問題, 當時仔仔也是三歲, 語文天份不差...
結果我為他選了日文, 現在學了一年
你提及三種語言的好處
1. 日文: 家長較易跟 (因為你對住五十個片假名表, 唔識解都讀到), 而且人生去到日本機會大過去歐洲好多 (以我家庭情況而言), 我相信我仔可以去到日本好幾次, 但歐洲就難的, 而且小朋友game, 漫畫等遊戲好多係日文, 大咗就更有動力想學好
2. 法文: 英文跟法文相近, 學了對英文有好處
3. 西班牙文: 最近熱門的語言, 很多南美國家使用, 想小朋友將來在國際上有發展, 學咗有好處

原帖由 qoo_pooh 於 08-9-10 16:26 發表
仔仔差不多3歲,
我見他現在好語言好快記得,
想俾佢學多一種外語 (現在學緊普通話同英文),
你地覺得學邊種好 - 日文, 法文定西班牙文 ?
或者學左邊種先對將來學其他有幫助 ?
又或邊種最難學 ? ...

醒目開學勳章

Thanks for your information.
我都覺得日文常用性大d,
因好多電器或用品都係日本出,
起碼見日文都大過見其他法文, 西班牙文

pamelaywy,
想問你仔仔在那裡學日文,
可否pm我
Thanks!

原帖由 pamelaywy 於 08-9-10 20:58 發表
我曾經有過你這樣的問題, 當時仔仔也是三歲, 語文天份不差...
結果我為他選了日文, 現在學了一年
你提及三種語言的好處
1. 日文: 家長較易跟 (因為你對住五十個片假名表, 唔識解都讀到), 而且人生去到日本機會大過去 ...

I saw in some primary schools that offer foreign languages - French is most popular, followed by Japanese. Seldom offer Spanish.

French is not that difficult to learn - cause it follows English words. The most difficult is pronunciation - where for children are the best area.

我的 priority 是 :

1. French
2. Spanish
3. Japanese

French & Spanish 都是國際語言,French 比 Spanish 難D,但個人問題我選擇 French 先。兩者均為拉丁語系,學左一樣,另外一個會易上手好多。

BTW, 這個網站有適合初學者的法文、西班牙文等的練習 / games:

http://www.lingoclub.com

我覺得最緊要用得著......學以致用..用唔著..學幾多種都無用....
講真香港己經採用三文兩語...又要學音樂,美術....小朋友個腦塞得入幾多呀...

搞得店學校課程又要參加興趣班,課外活動......

三種學哂...都係滿足家長............

學多d語言都係唸住等bb見多d世面,btw i"ll choose Japanese
我們愛,因為上帝先愛我們.

我自己就幫左大仔(而家5歲)揀Spanish,除左因為係間center返得開心之外,主要都係Spanish發音比較難,細細個學會易上手o的。當時都同center既姐姐傾左好耐呢個問題。
日文我自己本身都識,基本上因為發音同grammar都唔算太難,大個先學都無咩問題。但有時同佢溫Spanish,發現呢o的音大個先學真係好難,都係細個學比較好。
‹ 上一主題|下一主題