用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 國際基督教優質音樂中學暨小學-一問?
go

國際基督教優質音樂中學暨小學-一問? [複製鏈接]

各位
對這間學校有無comment,是否直資?學貴如何?學生質素怎樣?
   0    0    0    0

佢係私校,小學學費每月$3960(已包括樂器費),交10個月,學生質素唔清楚,但聽聞返學好開心,功課又少,佢特色係優質音樂教育及優質基督教教育.我都心儀這間,但又怕無錢讀.

請問這間小學難考入嗎? 多唔多人考?

原帖由 小圓圓 於 08-9-11 10:12 發表
佢係私校,小學學費每月$3960(已包括樂器費),交10個月,學生質素唔清楚,但聽聞返學好開心,功課又少,佢特色係優質音樂教育及優質基督教教育.我都心儀這間,但又怕無錢讀. ...

佢面試好簡單,家長及小孩分開見,小孩是小組式的.小一唔洗考架,先去佢地答問會了解學校,再按日期去面試就得,要睇你家長是否認同佢理念,又睇小孩在組面試時表現,分組是唱遊及簡單對話,全無壓力.平時在家培養好緊要,因孩子在小組時會表現出來.不過,小一招生期已過,可能重可以後補,但機會唔知大唔 大,因之前若無報這間,現在後補都較難,因後補名單可能已好長.

我喜歡這間的理念,但又怕貴,有無人讀緊此校呀?我想知是否值得花這麼多錢去讀呢?其他傳統基督教名校不一樣好嗎?請給我意見!

hi
我上學校網址睇過,同D comment都幾好,唔知成績得唔得,如果平時個小朋友都有學樂器,計埋學費就唔算好貴,但按年增加,12年後就唔知幾多啦!

3.4千元對我來講已經係貴架啦,呢D都唔係一般平民百姓讀到,佢成績我在上網搜尋此校名,得知bk去年都有人討論過,有人話佢中英數較平均水淮高呢,有些科又用英文教,又不時有測驗評估,覺得佢幾重學術的.不過,佢初中學費要成每月$4730我林就算讀都只讀小學,供唔到女女咁多年了!

但是否一定這間呢,我喜歡佢好基督化,同埋功課少,唔催谷,但免費基督教名校就太重成績,功課多又催谷常競爭,但唔洗錢,慳番好多呢!應否花咁多錢讀這間呢?

我得15分又驚派唔到好學校,若收左之後有無得參加大抽獎,除此之外,仲有無其他學校簡?

你係咪今年選校,即出年讀小一呀,如果係,音樂學校收小一已截止,你要打去問有無後補架,如果後補名單水蛇咁長,你就唔洗林啦.如果私校取錄了你,你仍可統一派位及兩頭註冊留位,但直資收了你就唔可再參加統一派位啦.這間音樂學校是私小,可以參加派位的.

睇吓你個區有咩好學校,同d家長傾吓啦!
‹ 上一主題|下一主題