用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 點解個個都爭名校,有冇了解間學校適合自己的小朋友嗎? ...
樓主: BBR
go

點解個個都爭名校,有冇了解間學校適合自己的小朋友嗎? [複製鏈接]

每個小朋友能力都不同, 我覺得要俾小朋友試吓囉... 我有幾個朋友既小孩, 分別就讀吾同小學, 得出黎既評語都吾同. a號, 佢做護士, 單親, 返shift, 冇詳時間理個仔, 個仔小一同小二讀長沙灣聖芳濟各英文小學(街坊朋友個個都話超深同多功課)但佢話佢個仔讀得幾好喎, 每日7點幾就做晒功課, 請左一個補習老師一星期黎兩日jar, 在小三考入男拔, 個仔話覺得男拔仲淺過聖芳濟各tim..
b號, 個仔讀沙田呂明才, 年年考尾一,二.. 亞媽話間學校深到飛起, 又吾俾留班.局住上, 但又吾幫佢轉校??
c號, 個囡讀北角循道, 又話超深, (呢間都話超深??) 日日做功課溫書到十點幾, 趕上床, 個囡考全級三十幾, 今年入精英班
其實, 吾理名吾名校, 每間學校都有人考第一, 有人考第尾.. 至于自己果個係咩料, 吾讀過又點知呢!!

原帖由 catcatmom 於 08-9-16 14:38 發表
無錢既話! 唔好話買名牌, 做mud都做唔到.只要唔係look爆卡借錢來買, 就ok. 我公司d 妹妹仔出左雙糧, 都買卡地亞錶,鼓勵吓自己. 我見你提sony, 我又忍唔住提吓, 音響器材可能係好好. 但我買過一部 sony既dvd,用了一年 ...

我讚同你話凡事無絕對的, sony機無話包唔壞, 華懋樓無話一定唔好, 新地樓都有會漏水的情況. 不過選這些名牌, 係買一個信心, 有時係買售後服務. 按每個人的需求去決定是否選擇.
我自己選校, 未必選名校, 但我會選有口碑的. 而自己的教學理念是否相同? 負擔如何? 又能否配合學校? 我也不是一見名校就掉頭的, 其實小朋友自己也會選擇, 他/她也有自己的喜好的. 再要加上, 就算我選名校, 名校也未必選我的小朋友, 順其自然吧!

買電器有包唔壞? 買部電視,雪櫃, 熨斗, 平常甘用, 一年後壞左, 換零件差唔多貴過部機, 係人條氣都唔順. . 同ricoh, canon 買部copier, 售後服務先至係最搵錢, 你同佢買部機賺得幾多錢? 換粒螺絲可以收你幾百蚊, 買brother copier都有售後服務, 不過d人鍾意某d牌子.

我同d網友係講緊買牌子野, 唔係叫人唔好讀名校喎!
只要有財力, 人力....個細路又讀得、又補得, 點解唔讀 ?

讀名校入大企業都容易好多, 我亞嫂係瑪莉x, 讀英國文學, 仲要O羅A, 佢跟隻鬼係哈佛畢業.
我boss係男拔, 佢見到人地男拔出來, 都特別好傾多兩句.

讀唔到即送去外國, 邊個知你係名校, 讀唔上先至走.
但好似我朋友個女讀紅磚仔, 讀唔上, 個女話轉去馬鞍山間國際學校, 學費6萬/年, 買debenture都二十幾萬.
朋友層樓仲負資產....

名校個名得來不易, 好多係百年基業, 前人經過一番努力而得來.  不過現在名校多變直資, 同以前唔同, 受惠唔到d肯讀書叻既基層小朋友.
就算係名校畢業,唔努力工作, 驕子可以變垃圾.

原帖由 Venuscheng 於 08-9-17 11:03 發表

我讚同你話凡事無絕對的, sony機無話包唔壞, 華懋樓無話一定唔好, 新地樓都有會漏水的情況. 不過選這些名牌, 係買一個信心, 有時係買售後服務. 按每個人的需求去決定是否選擇.
我自己選校, 未必選名校, 但我會選有 ...

原帖由 catcatmom 於 08-9-17 12:34 發表
買電器有包唔壞? 買部電視,雪櫃, 熨斗, 平常甘用, 一年後壞左, 換零件差唔多貴過部機, 係人條氣都唔順. . 同ricoh, canon 買部copier, 售後服務先至係最搵錢, 你同佢買部機賺得幾多錢? 換粒螺絲可以收你幾百蚊, 買br ...

如果講讀名校的意見, 我好贊同你所講.

如果講買電器, 好似買digital cam, 我一定會買sony/parsonic 等. 我買的一部sony dv, 真係好耐用, 而通常佢地的保養期都會長d, e+好多時保養包換添呀!(機換機呀!) 我部dv用了幾年後試過有問題, 拿去sony維修部 (好多地方都有), 佢地整好了send sms給我, 效率快, 我好滿意佢的售後服務. 相返, 買其他機, 有些雜牌, 好快壞, 山長水遠去到維修部, 睇兩睇, 你過一段時間再打去問整唔整到啦! 你講brother都係大牌子來架喎! 我用細字打, 因為似乎越講越離題.
‹ 上一主題|下一主題