用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 和富慈善基金李宗德小學 1C 鬱金香班 - 家長交流區
go

1C 鬱金香班 - 家長交流區 [複製鏈接]

好擔心呀...

依家囡囡放學返黎問佢今日响學校做左乜同埋要做咩功課, 佢乜都話唔知叫我睇手册, 但係就連佢自己都唔知自己寫乜, 有冇家長可以交流吓
   0    0    0    0

唔該晒

原帖由 maywon 於 08-9-9 21:19 發表

Don't worry, you can check in the school website.
I can see that your daughter need to do the following:

1. Chin -  拼工一

2. Eng - PHONICS K p.9-10,
             STICK 5 STAR,
             WORD L ...

1C班嘅同學仔媽咪...得閑入黎傾吓啦

Hi hi Creamy_mami 你好,

我囡囡叫NATALIE, 都係讀1C班...呢個星期對於佢同我地做家長既, 都係適應期...佢攰 (要適應沒有晏覺的日子)... 我地做家長都攰 (要適應放工後回家通常都八,九點, 就被個女叫睇通告, 嚇見要買這買那, 即時要飛落街買)...同埋要適應睇 (其實似估多D) 手册內
既各樣簡寫.... 所以在未來日子, 大家仍需努力....Creamy_mami 及各1C班家長要提起精神...加油加油 (記住未睇哂通告之前, 都唔好咁快沖涼咁快食飯...因為隨時要飛落街幫小朋友買野 )

報告: 亞女巳經攰到九點就瞓咗嚕......  

原帖由 Creamy_mami 於 08-9-10 00:16 發表
1C班嘅同學仔媽咪...得閑入黎傾吓啦

有冇媽咪知道 bring   word   bank是什麼

你好!我個囡囡讀1D嫁,佢今日手冊都有咁寫,呀女話係綠色封面寫住學校名個本硬皮簿喎,我都想confirm係唔係呀!

原帖由 boscolau 於 08-9-16 18:58 發表
有冇媽咪知道 bring   word   bank是什麼

謝謝您! 手冊寫   bring  word  bank
                      (index book) tom
                      dict  are  a giver
我以為是 2 種東西

Hi 各位家長你好:

小囡今天不適早退,請幫幫忙 ?

1.) 我只見老師在綱頁上寫LONG WK 1A P.1-2,請問還有其它嗎?

2.) 明天有無什麼要帶呢?

3.) 今天老師是否已收課本常識二書及作業?

TKS!

Chaney媽咪

囡囡話昨天(sep17)老師收了其它小朋友有關訂週刊通告....... 唔知有無家長知昨天交嗰張係訂什麼週刊呢 ? 因為囡囡sep16早退,我怕自己missing 咗啲嘢,謝謝!

千惠媽媽:
      訂購週刊是星島日報 , 囝囝今天才交費用 ,不用擔心.

原帖由 boscolau 於 08-9-18 20:01 發表
千惠媽媽:
      訂購週刊是星島日報 , 囝囝今天才交費用 ,不用擔心.

Hi Bosco 媽咪:

謝謝!
今日千惠同我講今天又有小朋友排隊交通告及錢,但佢又唔知訂乜嘢週刊,不停講點算,個個小朋友訂晒,得佢無,我又唔見佢書包有通告,致電學校老師又走咗,真係thankyou晒你!
那請問幾多錢呢?是否一定要交現金,支票收嗎?抬頭寫咩呢?
tks!

千惠媽媽:
      訂購星島日報費用 $214.5
可以用現金或支票抬頭 星島有限公司

支票背後寫上(和富慈善基金李宗德小學
(P0650)學生姓名 , 班別及聯絡電話

tks a lot! Boscolau

我見囡囡書包有本藍色內頁藍紅橫行簿,她只在第一頁寫上 8 th September 2008 . What is your name ? My name is Chaney.....
之後就再無做過/寫過嘢啦!
我諗佢上堂時(僅)係發(僅)夢.
請問你哋小朋友嗰本藍色簿除咗第一頁外,有無寫過其它嘢呢?

原帖由 Chaney媽咪 於 08-9-19 09:30 發表
tks a lot! Boscolau

我見囡囡書包有本藍色內頁藍紅橫行簿,她只在第一頁寫上 8 th September 2008 . What is your name ? My name is Chaney.....
之後就再無做過/寫過嘢啦!
我諗佢上堂時(僅)係發(僅)夢 ...

Chaney,

我囡囡 Christy 係 1E 班O架,佢琴日抎返嚟果本粉藍色 reading log 都係咁,淨係寫咗日期同埋頁頭 Go! Go! Go! 就再冇其他喇,問佢佢話係响學校睇完圖書之後要寫D野,咁我問佢寫咗喇,佢話係呀~ 冇其他野寫喇

可能佢都係上堂時發緊夢:;pppp:
Hi~Hi~大家好,我係家姐Christy抱住細佬佬Brian係媽媽的小樹熊啊 :lol: :lol: [img align=left]http://www.dotphoto.com/SAN1/92/EE/8F/i92EE8F4B-1C48-48B1-87BD-50E0FF12FDBF.jpg[/img]

原帖由 小樹熊 於 08-9-19 11:33 發表

Chaney,

我囡囡 Christy 係 1E 班O架,佢琴日抎返嚟果本粉藍色 reading log 都係咁,淨係寫咗日期同埋頁頭 Go! Go! Go! 就再冇其他喇,問佢佢話係响學校睇完圖書之後要寫D野,咁我問佢寫咗喇,佢話係呀~ 冇其他野寫喇:igive ...

Hi Christy 媽咪,

Go! Go ! Go ! 很有趣喎!

請問嗰兩盒DSW CARD 是否每天要背8個生字呢?
小女話老師係咁講,但唔知佢有無會錯意呢!

請問綠色嗰本word bank (index book)係咪每日都要帶嘅呢?個書包真係好重呀!

醒目開學勳章

原帖由 Chaney媽咪 於 08-9-22 13:24 發表
請問綠色嗰本word bank (index book)係咪每日都要帶嘅呢?個書包真係好重呀!

是的, 每天都要帶。

或者你可以叫小朋友放在學校, 不帶回家。你知啦, 如果老師要同學在word bank 寫字時, 個個小朋友都有, 而你個女沒帶的話, 佢實會唔開心, 覺得自己做漏野, 所以為有叫佢放在學校。

今天(sep22)手冊寫bring classwork bk,但囡囡書包無咗呢本簿(藍色內頁藍紅橫行簿),請問知唔知是否老師收收咗.
‹ 上一主題|下一主題