用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 九龍塘宣道小學 使用自修室申請書
go

使用自修室申請書 [複製鏈接]

在迎新日聽到放學後如活動與校車接送時間中間有空檔需要使用自修室的話,需要寫信向校方申請,不知各位家長有沒有經驗?應該怎樣寫?盼指教,謝謝
   0    0    0    0

嗯 ! 我從未寫過任何申請表/信喎.

放學時, 第一批離開的學生是有家長接的, 第二批係按乘坐校車組別離開 ( 以前分三組, 第一組是住最遠的 ), 第三批便是需要往自修室/上課外活動的學生 ( 自修室好似是 1C 班, 如果人數太多, 會加開多一個班房 ).

阿囡自己依指示前往自修室的.

不如係呢個星期六的家長日問下班主任.

原帖由 joannespapa 於 08-9-9 16:18 發表
在迎新日聽到放學後如活動與校車接送時間中間有空檔需要使用自修室的話,需要寫信向校方申請,不知各位家長有沒有經驗?應該怎樣寫?盼指教,謝謝 ...

原帖由 HY412 於 08-9-9 17:00 發表
嗯 ! 我從未寫過任何申請表/信喎.

放學時, 第一批離開的學生是有家長接的, 第二批係按乘坐校車組別離開 ( 以前分三組, 第一組是住最遠的 ), 第三批便是需要往自修室/上課外活動的學生 ( 自修室好似是 1C 班, 如果人 ...

唔該哂, 到時問下先

剛剛阿囡回來, 佢話 :

1/ 所有因上課外活動而中途需要留在自修室等上校車的, 不用申請.

2/ 如果放學後沒有課外活動, 而需要留自修室等家長接或需要等校車接送的, 都需要寫信給校方.

3/ 今年阿囡要自己留校上半小時私人樂器班, 之後往自修室等校車接, 所以佢話要寫信申請.

**格式 : 沒有指定的, 自由發揮, 只要解釋留自修室的原因便 OK 喇. 相信學校需要有個記錄, 唔想學生到處亂跑, 失蹤左就敝喇 !

原帖由 joannespapa 於 08-9-9 17:04 發表

唔該哂, 到時問下先

清楚哂, thanks!

HY412
乜私人樂器班唔算係課外活動架咩? 係咪因為私人教授關係呀? 但都係學校上架?

原帖由 HY412 於 08-9-9 17:16 發表
剛剛阿囡回來, 佢話 :

1/ 所有因上課外活動而中途需要留在自修室等上校車的, 不用申請.

2/ 如果放學後沒有課外活動, 而需要留自修室等家長接或需要等校車接送的, 都需要寫信給校方.

3/ 今年阿囡要自己留校上半小 ...

我日前去信申請, 林主任當日即打電話給我, 解釋自修室的情況.

如果你需要的信作參考, 可以留電郵給我, 我寄給你.

牡丹
亨受和孩子的每一秒鐘!

阿囡 P.1  6 人一組一起上樂器班, 導師全部都係邀請回來教授的, P.2 轉為 2 人一組上堂, P.3 再轉為單對單, 由 P.2 起形式已屬於私人班, 因為每月親自付款給導師.

導師係可以在上課以外時間 BOOK 房的, 星期日除外, 假期都可以返學校上堂.

樂器班是屬於課外活動, 因為學費經學校支付, 但私人教授便不屬於課外活動.

原帖由 poonsline 於 08-9-10 15:46 發表
HY412
乜私人樂器班唔算係課外活動架咩? 係咪因為私人教授關係呀? 但都係學校上架?

請電郵給我 [email protected] , 謝謝 !

原帖由 牡丹 於 08-9-10 19:35 發表
我日前去信申請, 林主任當日即打電話給我, 解釋自修室的情況.

如果你需要的信作參考, 可以留電郵給我, 我寄給你.

牡丹

已寄出. 希望幫到你.

原帖由 HY412 於 08-9-10 21:15 發表
請電郵給我 [email protected] , 謝謝 !
亨受和孩子的每一秒鐘!
‹ 上一主題|下一主題