用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 08/09年度升小五 – 得閑入嚟傾下啦!
go

08/09年度升小五 – 得閑入嚟傾下啦! [複製鏈接]

雖然年中我們傾得唔多, 但都要開返個topic保持聯絡嘛!

希望你們識得入嚟啦!
   1    0    0    0

到!!!

話咁快就五年級...真係轉個頭就升中LU.

今年大家可能會傾多D, 交流下升中選校心得
原帖由 肥仔媽咪 於 08-9-9 09:16 發表

希望你們識得入嚟啦!

醒目開學勳章

報到先

諗起升中就頭痛....
淨係女校??定男女校都有排諗

好煩,一講起升中問題就覺得好頭痛,下學期就要計分,各位媽咪,如有任何升中心得,請指教。

原帖由 肥仔媽咪 於 08-9-9 09:16 發表

希望你們識得入嚟啦!

真係開心見返啲老友!

Carol,

你唔係幫囡轉咗新校係直升咩?
原帖由 carollam310 於 08-9-9 09:30 發表
報到先

諗起升中就頭痛....
淨係女校??定男女校都有排諗

OO,

原來呢度我睇自己帳號都睇唔到有冇人回應架, 好似冇咁方便!

你本13個故事都睇唔晒添!
原帖由 karencircle 於 08-9-9 09:25 發表
到!!!

話咁快就五年級...真係轉個頭就升中LU.

今年大家可能會傾多D, 交流下升中選校心得  

我仔校長話雖然只係下學期先至計分, 但如果去面試其他學校年頭嘅成績表都會俾人睇, 所以今年開始個成績表都要見得人先至掂架!

我聽人講一到小五好多家長都盡谷啲成績, 個個會勁好多添!
原帖由 joey仔媽媽 於 08-9-9 09:37 發表
好煩,一講起升中問題就覺得好頭痛,下學期就要計分,各位媽咪,如有任何升中心得,請指教。

hi, 我個女今年都五年級, 我都煩緊升中問題

後悔當年點解吾搵一間有中學做back up 的小學比佢tim.................

報到!

Hi! Hi!

記憶中你囡好似讀軒小, 係咪?
原帖由 hinhinmummy 於 08-9-9 10:13 發表
hi, 我個女今年都五年級, 我都煩緊升中問題

後悔當年點解吾搵一間有中學做back up 的小學比佢tim.................

嘩! 難得你咁早!
原帖由 fp 於 08-9-9 10:15 發表
報到!

我嚟報告! 唔該晒肥仔媽咪

我想幫個囡報長笛, 唔知對升中有無幫助, 比D意見我!!!

我囝就乜樂器都唔肯學, 所以答唔到你, 但我相信學咗要出去參賽先至有啲用喎! 你囡有冇學跳舞?
原帖由 LULU-MAK 於 08-9-9 10:21 發表
我嚟報告! 唔該晒肥仔媽咪

我想幫個囡報長笛, 唔知對升中有無幫助, 比D意見我!!!

原帖由 肥仔媽咪 於 08-9-9 10:19 發表
Hi! Hi!

記憶中你囡好似讀軒小, 係咪?

c 火, 乜甘出名既咩..............

我個女都有學長笛, 但就係上年學校無啦啦開始話要攪管樂, 話太多學生學piano, 小提琴呢d, 要攪d 課外活動係管樂wor, 甘就有小號, 大號, sexphone 呢d 野學啦

我見吾貴, 又係放學之後係學校學, 阿女又想學就比佢學law, 對升中有無幫肋, 我自己就覺得好過無野寫甘law

因為我地都係'長老'嘛!

我都讚成你講法!
原帖由 hinhinmummy 於 08-9-9 10:29 發表

c 火, 乜甘出名既咩..............

我見吾貴, 又係放學之後係學校學, 阿女又想學就比佢學law, 對升中有無幫肋, 我自己就覺得好過無野寫甘law

王國長老

報到!大家早晨!!

王國長老

肥仔媽咪,

亞仔轉左新校舍如何?
大家做左鄰居喇喎,
亞仔今年返下晝班,
所以唔知早上兩小學既交通情況,
肇輝台咁窄,咁多車唔知點呢?

原帖由 肥仔媽咪 於 08-9-9 10:33 發表
因為我地都係'長老'嘛!

我都讚成你講法!

唉, 係bk就長老, 係屋企就.................

10歲, 你們果d 開始反叛未呀? 我果個.........唉

話佢識性咩又吾係, 吾識又吾係, 但總係吾知點講...........

依家同佢講野, 又吾可以一句話吾好, 吾得, 還要同佢打開同一話題, 引佢講出內心諗乜, 除左擔心佢地既學業, 還要擔心埋佢地既內心, 早排看報紙又話有個班主任同個五年級的學生去開房.......................唉

佢間學校程度又低....總之就係一個字............煩

亞囡無再學芭蕾舞, 如果學皇家班, 學既時間限死, 一個星期學兩堂, 咁平日又要應付功課, 邊有時間再學.

果支長笛要成$2880, 連埋學費成$200/堂, 一個課程30堂, 如果亞囡學到半路唔學, 條數都好貴.

原帖由 LULU-MAK 於 08-9-9 10:44 發表
亞囡無再學芭蕾舞, 如果學皇家班, 學既時間限死, 一個星期學兩堂, 咁平日又要應付功課, 邊有時間再學.

果支長笛要成$2880, 連埋學費成$200/堂, 一個課程30堂, 如果亞囡學到半路唔學, 條數都好貴. ...

我又甘看wor, 長笛都係2千幾元, 但琴就幾萬元, 還要長笛一支放係櫃桶就得, 但琴就好阻定

但長笛, 真係好難吹law, 要好用氣, 我自己試過, 初時我以為真係好易, 但試過先知原來都要幾用氣
‹ 上一主題|下一主題