用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 你會選34 定31校綱
go

你會選34 定31校綱 [複製鏈接]

如果是男仔得15分, 那一個校綱會好的呢 ?

34 - 陳x祺(喇沙), 馬頭涌宮小

31 - 循道, 油天
   0    0    0    0

Miffy,

多謝你的意見 !

咁即是如果想申請心儀個間小學, 無論是誇區定本區都要同一間, 叩門先有機會.

咁抽34綱的馬頭涌, 陳x祺(喇沙)好的, 定抽31綱的油天, 循道好的, 因為我都想選定一個校綱先可以誇區同本區都是同一間學校

原帖由 miffy 於 08-9-9 10:09 發表
我過來人經驗, 34和31網都是多人的網 (本區+借地址抽協恩和st. mary), 剛剛一年, 派位差唔多全軍覆沒, 所以如果第一輪, 可試無宗教的小學 (即15分都有機會), 如馬頭涌官立~~

p.s. 如果喜歡新/舊油天的話, 第一輪要 ...

我個囝都得15分, 34網, 有沒有考慮農團道官立.

咁馬小,  農團道官小, 陳x祺(喇沙), 邊間會好的呢 ?

原帖由 jennytms 於 08-9-9 12:11 發表
我個囝都得15分, 34網, 有沒有考慮農團道官立.

我就是不太清楚, 但三間有人同我講幾好, 如果是囡囡就不用煩, 協恩就最好. 我多數會俾我囝囝讀直資或私立. 我已著手報名了, 你呢?

我會比較吓學位數目同升中升去邊而決定囉.  不過對抽簽都唔會抱太大希望.  只係望個囝自已可以考到.  我都係31校網家長.
Trevor Mama

我都會考直資同私校, 但都要為大抽獎做下RESERACH,

我的小朋是2010年先報小一的, 依家要搵定的資料, 唔駛到時咁"瀕臨"

你呢, 是不是今年要報呀 ?

原帖由 charlotteling 於 08-9-9 17:27 發表
我都會考直資同私校, 但都要為大抽獎做下RESERACH,

我的小朋是2010年先報小一的, 依家要搵定的資料, 唔駛到時咁"瀕臨"

你呢, 是不是今年要報呀 ?  

I am 34 net, my daughter is now in K1, schedule to apply P1 while she is in K3 in 2010, for me my daughter is catholic, I will try Maryknoll or St. Mary in the 1st round, Heep Yun in the 2nd round (34 net), of course I will also try to apply other private schools, how about you???

34 - d中學好d

是呀, 我個囝囝今年報呀.

回覆 # 的文章

Charlotteling,
如果叩油天, 張校長講明要三條一 !
‹ 上一主題|下一主題