用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 基督教宣道會宣基小學 今年20分入到機會大嗎?
go

今年20分入到機會大嗎? [複製鏈接]

終於有宣基的地頭囉! 唔洗周圍左問右問, 請問今年入了小一的家長, 我有20分入到的機會大嗎? 萬一唔好彩, 要去到3rd round, 請問面試是點樣的? 求求各位宣基家長!!!!
   0    0    0    0

我都係有 20分 , 唔知機會大唔大呢 ???
謝峻岳: 2003 年 11 月 7 日英文名 : Everest (Mount Everest)出世 : kg 3.345幼稚園-保良局易擇峰2006 年 9月1日上午幼兒班 A

有 20分入到的機會當然好大啦!  

請問小學係點計分架?
[img align=right]http://www.hk-laufamily.com/_783.gif[/img]

你只需要到教育局個網睇下就最清楚不過! 小一入學申請表都有列明.

我有個朋友在10月3日(最後交表果日)差不多四點鐘去到交表. 他是第200人!! 即是話, 今年有成200人交表去宣基, 但自行收生位只有63個!! 睇黎20分都要抽獎咁抽先有
我都係有20分.....

請問你o地係咪都有宗教分所以計埋有20分?我都係,但一早就預o左就算有20分都係要抽籤,因為大有人在,尤其基督徒都越來越多啦,所以可能都係要等大抽獎o個陣睇有冇機會。

我諗住到時第一志願揀宣基,第二揀將循,因為都係博。另外都報o左播道。

原帖由 COP 於 08-10-8 16:32 發表
我有個朋友在10月3日(最後交表果日)差不多四點鐘去到交表. 他是第200人!! 即是話, 今年有成200人交表去宣基, 但自行收生位只有63個!! 睇黎20分都要抽獎咁抽先有
我都係有20分..... ...

吓~~~ 20分都驚要抽...我囡得15分...     

我地最喜歡呢間學校, 仲2年都有聽簡介會!

其實tko區, 我地只係喜歡呢間學校, 其他都係一般同不適合, 之後要選都唔知點算...頭痛!

May I ask why you like the school so much, any particular reason.  I am also interest to apply next year but I don't know much about it.

宣基o既一個優點就係唔分精英班,每班會混合o左D資質唔同o既同學,所以叻o既同學可以協助差Do既同學,而同時間叻o既同學又可以o係分組討論時知多D人o地點諗,知識就係咁建構上去。

要知道,自己個小朋友未必係精英,一般學校分精英班,一定會話自己拔尖補底,但係實情多數都係拔尖o既資源多過補底、教資質較差o既小朋友啦!

另外,校風唔錯,基督教學校,我教會一位朋友o既女都係讀宣基,依家P.4,話冇其他學校咁多功課,所以實係好諗得過o架。

記得到小朋友升到高班,參加宣基o既小一簡介會,聽薛校長介紹學校,參觀一下。

回覆 # 的文章

Thank you. That is very useful information, how about compare with TKO Methodist Primary School.  How do you see their difference?

將循的功課似乎好多,因為我囡囡一個同學仔o既哥哥讀緊P4,佢媽咪話好記得P1o個年個重陽,因為有成九樣功課做,聽到真係嚇死人!應該係因為佢o地為o左第日升中成績好D,所以谷D學生吧。

不過將循校舍幾靚,而且係基督教學校,另外藍循又做得唔錯,相信將循都應該唔差。而我就會大抽獎時揀將循做第二,諗住唔會太多人揀。

原帖由 kongnewyork 於 08-10-23 17:17 發表
Thank you. That is very useful information, how about compare with TKO Methodist Primary School.  How do you see their difference?

宣基的薜校長好好人, 好有愛心!
[img align=left]http://onfinite.com/libraries/487250/185.jpg[/img]我愛小端宜 :-D

原帖由 guma 於 08-10-23 17:36 發表
將循的功課似乎好多,因為我囡囡一個同學仔o既哥哥讀緊P4,佢媽咪話好記得P1o個年個重陽,因為有成九樣功課做,聽到真係嚇死人!應該係因為佢o地為o左第日升中成績好D,所以谷D學生吧。

不過將循校舍幾靚,而且係基督教學校,另外藍 ...

回覆 7# sukmi 的文章

Dear Sukmi,

請問你最後抽到那一間小學呀?

Wing0203
‹ 上一主題|下一主題