用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 蘇浙小學(全日) 有沒有北角蘇浙小學的家長??
樓主: wongnysw
go

有沒有北角蘇浙小學的家長?? [複製鏈接]

各位

我想問下 蘇浙小學既科目, 是否除了中文之外, 其他都是用英文教架, 即係英數同gs 都係英文?

thanks

原帖由 ysmhkg 於 08-11-24 22:47 發表
wongnysm,

話明講故事嘛 ! 當然係打開書啦 ! 雖然係睇書講, 但係每個小朋友表達o既方法都唔同, 有 D人生動,有 D人好似讀書咁囉 ! 個女口才唔o力, 我淨係叫佢讀一次俾我聽, 過到骨就算囉 !   

...

十月mommy, thanks

咁我想問一個問題, 你地有無小朋友, 家長係完全唔識普通話, 而完成3年幼稚園之後, 上番蘇淅小學, face to 咁多中文科目又加埋用普通話教, 小朋友可以handle 嗎?

坦白講, 我真係好想我既仔仔可以普通話同英文都好, 亦明白日日講, 一定有進步, 不過小學既功課, test 同exam 真係唔易, 家長一定要幫手, 不過我同我先生真係一句普通話都唔識, 所以好想知.. 此類家庭背景既小朋友, 可以應付嗎?

thanks

原帖由 十月媽咪 於 08-12-6 16:56 發表
蘇浙係普通話學校, 所以應該話, 除英文科外, 其餘都是用普通話教!

winniecarson

好多謝你既回覆, 不過我仲想, 你既孩子幾多年級呀, 學校的功課同考試量, 聽聞都幾辛苦同多既, 是否如此?

而even 我仔係幼稚園, 不過我都唔知小學是否同幼稚園一樣, d 老師都好是是旦旦下, 小學會否都係咁, 同埋老師對學生關心嗎?  其實我平時見小學部d學生都幾乖, 不過就好少見佢地有得玩, 好似沒有操場咁.. 多數都係走下樓梯..而已...

原帖由 winniecarson 於 08-12-7 01:42 發表

妳可放心! 我仔仔是由K1開始讀, 我E+的普通話已不及他了, 所以無論默書, 考試, 我都係用廣東話教他, 最初我係用普通話同佢默書, 但我仔仔竟然話我的普通話不好, 他聽不懂並要求我用回廣東話, 他會轉回普通話:naugh ...

各位, 好多謝你地既回應, 其實我好明白中文科既問題, 因為我大女今年都係小一, 只不過唔係蘇浙, 我真係深深明白你地所講, 係需要時間, 我之所以問, 如父母不懂普通話, 是否很難handle, 就係因為我大女都唔易處理, 我怕如我仔入蘇浙小學, 真係有d 擔心, 佢會抗拒, 同埋我真係無能力去幫佢...

所以才問大家既經驗

anyway, 真係好多謝大家既經驗, 我會睇下個仔既發展, 再去睇下如何安排了... thanks

原帖由 winniecarson 於 08-12-8 23:33 發表

我絕對認同, 不是蘇淅小學一年級學生才需要認那麼多中文生字, 以我所知某些出名津校更甚! 培養小朋友閱讀習慣才是最佳辦法.
經個3個月努力, 現在我囝囝已可以自己做功課, 收拾書包..他還很喜歡 "蘇浙' ... 所以每 ...

各位家長, 又係我... 我想問, 如果蘇小收了我仔既既話, 係可唔可以玩大抽獎架...?

因為我點都想博一博... thanks

原帖由 啫喱黃 於 09-3-13 20:52 發表
有無媽咪星期一會去運動會呀?我會去呀

thanks.. 都好d, 可以有間back up, 又可以抽.. 因為我點都想博下...

thank you.

原帖由 十月媽咪 於 09-3-15 13:15 發表
可以! 因為我個女都有參加大抽獎, 我而家都等緊六月個賽果!
‹ 上一主題|下一主題