用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 九龍塘宣道小學 小一適應期 ~ 關於音樂報告
go

小一適應期 ~ 關於音樂報告 [複製鏈接]

看見各家長每天都有很多疑問, 多數圍繞著自修簿上的外星語文, 樂器班 ...... 希望大家在此分享心得, 盡快適應小一生活.

記得囡囡讀 P.1 時, 每天小息時都有高年級的大哥哥/大姐姐幫忙查核各人的自修簿, 看看有沒有抄漏功課, 而班主任亦會在最後一堂睇多次的.

我有以下心得:
~ 每個小息先寫下功課在自修簿內, 因為在太急的情況下會抄漏的.

~ 遇到不是即日的功課, eg : 9/24 才交的報告, 或 9/10 下星期三要默書 ...... 等等, 即時在自修簿上, 在 9/23 同時寫下明天要交報告, 在  9/9 又寫下明天要默書.

~ 收拾書包 : 建議在 10 月起要自行收拾, 因為不經過自己收拾, 不會知道物品放在那裡.

** 9/13 小一新生家長會記得要出席, 因為老師會講教學內容, 測驗需知.

2    0    0    0

謝謝提點

原帖由 HY412 於 08-9-6 00:12 發表
看見各家長每天都有很多疑問, 多數圍繞著自修簿上的外星語文, 樂器班 ...... 希望大家在此分享心得, 盡快適應小一生活.

記得囡囡讀 P.1 時, 每天小息時都有高年級的大哥哥/大姐姐幫忙查核各人的手冊, 看看有沒有抄 ...

Thanks a lot!

真是一個好辦法!

HY412,

多謝分享經驗, 很有用呢!!

原帖由 HY412 於 08-9-6 00:12 發表

記得囡囡讀 P.1 時, 每天小息時都有高年級的大哥哥/大姐姐幫忙查核各人的自修簿, 看看有沒有 ...

多謝提點,方法非常有用!

回覆 # 的文章

我嘗試回答, 因為囡囡是學長笛, 自己帶回校的, 如有答錯, 請其他高年級家長修正 :

原帖由 YCWPS 於 08-9-8 22:51 發表
Hi HY412,

我仔仔學小提琴的.
想請問關於上樂器班:
有2張"運送大型樂器名牌樣本"
-分別黃色紙"音樂課"&藍色紙"樂器班"
我唔明紙上寫"家長可自行製作或剪貼下表過膠後使用"
因為不是每個學生都需要使用, 如果是大型樂器, 學校會幫忙將樂器運送, 搭校車的, 校車叔叔和姨姨會將樂器送往學校, 交給學校校工, 她們會將大型樂器放入樂器室, 放學時同樣將大型樂器交給校車叔叔和姨姨放回校車上; 自己接送放學的, 詳情我不大清楚, 應該在學校門口與學校姨姨交收.

如何剪貼呢???
將學生資料填上, 然後自行去書局/哂相店過膠, 之後開個"孔",  用繩套在樂器上. ( 因為唔過膠, 紙張好快會爛), 而音樂課和樂器班擺放地方好似有不同, 如果當日是上音樂課, 便掛上黃色紙, 上樂器班便掛上藍色紙.

音樂課又是甚麼???
全級同時進行, 好似返樂團一樣, 唔同樂器的會分組練習, 每人提供一張屬該樂器的樂曲練習 ( 可以給樂器導師教的, 因為堂上不會教點拉架 )
** 我已忘記是否 P1 第一堂已開始這樣上堂.

如果當天自接,跟住陪小朋友上樂器班,程序如何?
如果當日沒有音樂堂, 又想校車送往學校, 可依照上述提及的程序, 最好的莫過於自己帶, 早上有經校車運送, 而放學唔經校車. ** 一定要同校車叔叔講聲, 否則要佢白等一場就 ...... 唔多好喇.
需要帶一張家長証 ( 陪上樂器的, 張証好快會收到 ) 才可進入課室, 應該已知道在那個班房上樂器班的. 學生可以先留在課室, 等全體離開課室, 叫小朋友在上樂器班的課室等妳和樂器導師.

小提琴我帶去接放學 ??
係可以架, 因為無人會知小朋友當天既課堂及上樂器時間.

** 過去曾有很多爭論
eg: 小朋友學樂器時間延遲了, 學校姨姨在樂器室看不見有任何樂器需要交給校車司機, 結果 :
1/ 樂器仍留在學校, 可以打電話同校務處姨姨聯絡, 翌日取回, 請與校車叔叔講聲.
2/ 學生自己由七樓樓梯拖行往地下, 結果 ...... 成件樂器損毀 ...... 好貴架 ...... 提醒小朋友切勿自行拖往地下, 找校務處姨姨幫手.

因為妳的問題適合放在 " 小一適應期 ", 我將妳的提問張貼在此.

HY412
請問 "生命教育" 課是學甚麼的呢? 是否沒有課本?

原帖由 HY412 於 08-9-9 09:34 發表
我嘗試回答, 因為囡囡是學長笛, 自己帶回校的, 如有答錯, 請其他高年級家長修正 :

Hi HY412,

我仔仔學小提琴的.
想請問關於上樂器班:
-分別黃色 ...

是否 "生活教育" ? 沒有課本的, 上堂派工作紙的.

原帖由 poonsline 於 08-9-9 09:40 發表
HY412
請問 "生命教育" 課是學甚麼的呢? 是否沒有課本?

謝謝 ....我帶d課堂名都未搞清, 真慚愧

原帖由 HY412 於 08-9-9 09:57 發表
是否 "生活教育" ? 沒有課本的, 上堂派工作紙的.

音樂堂應該下學期才須要帶樂器回校, 因為黃色果張"運送大型樂器名牌樣本" 第4點寫住"小一級請預留左邊名牌, 於下學期音樂課使用"

Hi HY412,

我仔仔學小提琴的.
想請問關於上樂器班:
-分別黃色 ...

thx 陳師奶

再問 ............

咁多課外讀物, 邊本好? 你地又會訂邊本呢?

原帖由 陳師奶 於 08-9-9 10:24 發表
音樂堂應該下學期才須要帶樂器回校, 因為黃色果張"運送大型樂器名牌樣本" 第4點寫住"小一級請預留左邊名牌, 於下學期音樂課使用"

poonsline
我噚晚都未得閒睇, 依家帶左返公司睇, 一大堆紙, 又要訂冬天pe 衫. 有無高年班家長可以指點下我地呀

please check pm la.

原帖由 poonsline 於 08-9-9 10:46 發表
thx 陳師奶

再問 ............

咁多課外讀物, 邊本好? 你地又會訂邊本呢?

請問妳想知關於什麼意見 ?

原帖由 陳師奶 於 08-9-9 10:50 發表
poonsline
我噚晚都未得閒睇, 依家帶左返公司睇, 一大堆紙, 又要訂冬天pe 衫. 有無高年班家長可以指點下我地呀

please check pm la.

hy412
我想知呢, 冬天幾多度以下可以著pe衫架, 睇下駛唔駛買2件jacket. 同埋果d 課外書係咪多數都訂架, 老師會唔會問小朋友果d既內容架, 我驚第時又默書, 又有課外活動, 唔夠時間睇, 嘥左d書啫
thanks
原帖由 HY412 於 08-9-9 13:30 發表
請問妳想知關於什麼意見 ?

~ 只要係轉冬季校服, 就可以著 PE JACKET, 如果好凍, 可以穿校褸, 10 度以下, 可以穿深藍色大褸或羽絨褸, 而我阿囡一覺天氣凍, 當日就自行轉穿 PE 衫, 因為老師唔會理, 以為小朋友放學後要上課外活動.

~ 課外書 ( 圖書/雜誌/報紙 ), 自由訂閱, 如果有指定的 ( 高年級要上 oral, 老師便會指定要買 )
** 學校每年都會有網上中/英文練習 ( 每日一篇 ).
** 我以前訂既雜誌和報紙, 大部份都係我睇的 .

原帖由 陳師奶 於 08-9-9 14:03 發表
hy412
我想知呢, 冬天幾多度以下可以著pe衫架, 睇下駛唔駛買2件jacket. 同埋果d 課外書係咪多數都訂架, 老師會唔會問小朋友果d既內容架, 我驚第時又默書, 又有課外活動, 唔夠時間睇, 嘥左d書啫
thanks
...

真係唔該晒你呀     

原帖由 HY412 於 08-9-9 14:26 發表
~ 只要係轉冬季校服, 就可以著 PE JACKET, 如果好凍, 可以穿校褸, 10 度以下, 可以穿深藍色大褸或羽絨褸, 而我阿囡一覺天氣凍, 當日就自行轉穿 PE 衫, 因為老師唔會理, 以為小朋友放學後要上課外活動.

~ 課外書 (  ...

Hi HY412,

Thank you very much.
非常詳細.

Hi HY412,

我仔仔學小提琴的.
想請問關於上樂器班:
-分別黃色 ...

昨天睇阿囡本手冊 ( 黑色 ), 原來多了很多以前沒有既資料, 校服的配搭亦詳列在其中, 不妨抽時間研究下.

原帖由 YCWPS 於 08-9-10 11:50 發表
Hi HY412,

Thank you very much.
非常詳細.

HY412,

真係唔該晒你, 你D資料好有用!!!

我都唔知邊原來音樂堂都要帶樂器添.....

我見手冊度寫住pe jacket只可配pe suit, 唔可以配校服的, 係咪? 另外, 乜唔係運動日都可以著pe衫架? 只為亞仔報左羽毛球班, 我都頭痛緊係咪要成套運動衫 + 白鞋 + 球拍都要帶返去呢?

原帖由 HY412 於 08-9-9 14:26 發表

~ 課外書 (  ...
‹ 上一主題|下一主題