用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 我間小學 【利誘】 學生報讀【管弦樂】 ??? ...
go

我間小學 【利誘】 學生報讀【管弦樂】 ??? [複製鏈接]

• 能夠完成及參加表演, 可有成績表【積點兩分】
  • 每月有津貼 $400, 咁點解其他興趣科無 ???
  • 不能中途退出, 退出亦要付一年內餘下學費, 形同罰款。

點解我間小學利誘學生報讀【管弦樂】 ???

請問我應該要報嗎 ????

其實此頪積點對將來升中有用嗎 ????
   0    0    0    0

每月有津貼 $400, 咁點解其他興趣科無 ???
因為學樂器開支比其他興趣科普遍大好多.

不能中途退出, 退出亦要付一年內餘下學費, 形同罰款。
點解我間小學利誘學生報讀【管弦樂】 ???
可能學校想搞好管弦樂團,自然先要多D學生學樂器.

請問我應該要報嗎 ?? ...
如果本身有興趣又有津貼,why not?

其實此頪積點對將來升中有用嗎 ????
相信呢d積點只能在校内有dd用.  小朋友學樂器差不多是現在所有學校要求的指定動作 <一體一藝>,  人人都基本識一種樂器, 升中時你小朋友冇番幾張沙纸就會蝕底d.  
我都覺得why not ?

Martina, Parenct C, Thanks.

如果時間有限, 每天要做家課及興趣班, 那無時間去練習其他管弘樂器。

還有, 除了代表參加表演外, 將來還會用得著呢 ?

學音樂係對小朋友成長有莫大益處,唔止係音樂本身,有人話促進左右腦發展,有人話培養毅力、自信,有人話可以段練修養,...至於將來有冇其他"好處"如升中、揾食等,都不過係bonus吧.當然時間安排一定要做好.其他課外活動都係一樣.

原帖由 chumamma 於 08-9-6 21:34 發表
Martina, Parenct C, Thanks.

如果時間有限, 每天要做家課及興趣班, 那無時間去練習其他管弘樂器。

還有, 除了代表參加表演外, 將來還會用得著呢 ?

謝謝 parent C 回覆解答

回覆 # 的文章

我亞女間學校又係咁喎,雖然無津貼咁好,但係如樂器或學費有問題的話學校可以資助。仲話將來升大學都計分,但自己係街外學就咩都吾計喎!攪到我個女係咁狂叫我比佢參加,我同佢講佢只係剛升中,又要補習有要學琴重有其他課外話動,時間上都計到吾夠用啦! 如果學業上有問題到時又吾可以退出,學校係吾理你架!

有人同我講, 主科成績表好, 同街都是, 將來要考間好中學, 就一定要加一科冷門音樂, 博好中學收。

我想問, 如果小朋友成績好 (假設brand one 小學, 全級十名以內), 除鋼琴外, 無讀其他音樂, 咁將來我小朋友考中學, 是否有阻礙。

請各位幫吓忙, 比下意見。

原帖由 cell 於 08-9-7 16:50 發表
我亞女間學校又係咁喎,雖然無津貼咁好,但係如樂器或學費有問題的話學校可以資助。仲話將來升大學都計分,但自己係街外學就咩都吾計喎!攪到我個女係咁狂叫我比佢參加,我同佢講佢只係剛升中,又要補習有要學琴重有其他課 ...

我諗首要看小朋友是否有興趣啦
雖然對升中有幫助
但若沒有興趣
反而會弄巧成拙

認同成績好四處都係
但亦可以發展其他興趣
如, 體藝, 跳舞.....

我個人都喜歡音樂
但並不代表我個仔喜歡
而佢則比較喜歡運動
所以我都係比佢學PIANO一種音樂
其他就由佢喜歡的選擇

始終又要上學, 做功課, 温習, 測驗, 考驗, 兩至三個興趣班
基本上佢地仲忙過我地返工呀

我個人認為要鎖定兩至三個興趣班就好夠啦

原帖由 chumamma 於 08-9-7 21:31 發表
有人同我講, 主科成績表好, 同街都是, 將來要考間好中學, 就一定要加一科冷門音樂, 博好中學收。

我想問, 如果小朋友成績好 (假設brand one 小學, 全級十名以內), 除鋼琴外, 無讀其他音樂, 咁將來我小朋友考中學,  ...

‹ 上一主題|下一主題