用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際英文幼稚園 2008/09 SC Upper (Part 5) - Con't
樓主: BBWarmm
go

2008/09 SC Upper (Part 5) - Con't [複製鏈接]

mermaidmom,

interview係一個家長去.
你個老公mark低晒所有野,同你交差,梗係無問題.(呢個係我上次聽talk所見).
我老公成日都覺得唔多緊要,又係講下d功課,學習d咩,成日叫我唔好咁擔心同緊張,佢聽完好似無聽咁.上次去左JMC,玩完一輪,問佢咩功課,佢都唔知,你話幾懵.佢架強項係陪蒑蒑玩

原帖由 mermaidmom 於 08-9-16 13:20 發表
老公去talk得唔得? 定係要2公婆一齊去interview?

請問大家有冇英文版的profolio sample呀?
我急住整,唔知有冇人可以幫我呢/
thanks!
知足常樂!要為你所有的去感恩,
不要為失去的而埋怨!

0203Ma,

都仲係每日要執屋呀... 頭痕, 我PM 手電給你, 有需要可call 我/PM 我...我好少上網了

我都揀咗一輪, 先決定 報enopi

其實仲有, kumon, kwik, 珠算 可以選擇... 睇你 & Anson 適合邊種數嘞~

Enopi - http://www.enopi.com/program/MathMaterials_prime01.aspx
英文文字題, 分兩部份: (Basic)基本數學運算+
(Critical thinking) 邏輯運用
個上堂型式係 一班小朋友自己做exercise, 老師會逐個教他們, 跟住自己做 做完老師再逐個review.  係會針個別跟進, 其實都幾似kumon, 但就無咩壓力... D 功課可以每日做少少或者一日做晒都得, 就算唔想做或者唔識做, 可以唔做等下次上堂時Miss 會幫手跟進(我試過阿囡唔識自己教, 點知佢成日問我, 其實應該由佢自己諗辦法, 而且我既教法, miss 話唔太啱, 我講得太深 小朋友會唔明喎)
Critical thinking 依part 坊間好多數學課程都無...
enopi 好似只學到13歲, 即係無中學課程, kumon 就可以一路升級至大學程度...

kumon maths- 今個月有得試堂, 你可以俾你囝囝試吓.. 個"說明會"要聽2-3hrs ...但都有D得着的, 有時間可以去聽吓~
http://www.kumon.edu.hk/_Rainbow/Activity/FreeTrialOct08/FT_Chi_Oct08.html
Train 小朋友自學自習, 須要計時 & 須要日日重覆做一樣功課, 我覺得壓力大, D 功課量唔少架, 個囡有時扭計唔肯做, 或者太忙會唔記得做..
我囡只係試咗2星期 Trial class, 其實佢都好鐘意學, 日日做一大曡work sheet 佢都好enjoy, 只係個Miss 無品我無俾個囡繼續, 跟著發覺kumon中文 幾好, 就轉讀中文.. 唔想讀2科 kumon 一來相比會貴, 二來功課真量係好大

珠算 - 都有幾種, 有D雙手撥珠(好似叫正統), 聽講可訓練左右腦
我囡都想學, 佢想玩個算盤咋~ 要背口訣的, 我囡以前學過"指心算" 又係要背口訣, 佢都唔合作 唔肯背, 而且功課又係有D壓力, 所以唔敢試... 有D同學仔學得幾好, 計算速度會快D..

kwik maths - 聽講用手指計的, 我囡以前學"指心算" 手指公=5, 佢返到學校 counting 每隻手指都係=1, 搞到亂晒... 我識班KV家長佢地話 K2 已經用心算, 唔好再用手指計數, 所以我唔諗依種, 但有位家長個小朋友學開珠算, 佢話 kwik 幾似珠算的, 想轉學依種??

我得閒PM 以上D 數學課程 嘅 leanring centre info 俾你...

原帖由 0203Ma 於 08-9-11 09:24 發表
mmak,
祝入伙大吉, 執好野未呀?
又麻煩你, 我想幫個仔報 Maths course, seems 佢 like and 計數 concept 好好, 沙田邊d & 邊度好呀?
0203Ma

你PM email 俾我, 我forward 俾你..

原帖由 hannah616 於 08-9-17 10:35 發表
請問大家有冇英文版的profolio sample呀?
我急住整,唔知有冇人可以幫我呢/
thanks!

mmak,
Thank you so much!  都話你多料架啦!
我o岩岩沉日去過 Cityone 日本城隔離果間, 我都想俾佢試 Enopi, 我見公文多功課, 我會激死的!
未收到你 PM 喎!
原帖由 mmak 於 08-9-17 12:04 發表
0203Ma,

都仲係每日要執屋呀... 頭痕, 我PM 手電給你, 有需要可call 我/PM 我...我好少上網了

我都揀咗一輪, 先決定 報enopi

其實仲有, kumon, kwik, 珠算 可以選擇... 睇你 & Anson 適合邊種數嘞~

Enopi - htt ...

晏D 先PM 你...

原帖由 0203Ma 於 08-9-17 12:29 發表
mmak,
Thank you so much!  都話你多料架啦!
我o岩岩沉日去過 Cityone 日本城隔離果間, 我都想俾佢試 Enopi, 我見公文多功課, 我會激死的!
未收到你 PM 喎!

fyeung,
我老公唔寫嘢會瞓著,當眾zzz就唔好啦!
你hubby鍾意同呀囡玩, 呀囡一定好開心啦!

原帖由 fyeung 於 08-9-16 18:59 發表
mermaidmom,

interview係一個家長去.
你個老公mark低晒所有野,同你交差,梗係無問題.(呢個係我上次聽talk所見).
我老公成日都覺得唔多緊要,又係講下d功課,學習d咩,成日叫我唔好咁擔心同緊張,佢聽完好似無聽咁.上次去 ...

想問吓大家, 知唔知點解個人頭像會唔見咗ge? 明明係個'帳號'入面仲有架!? 真奇怪.

昨晚同個囡做完功課 – 默書!!!

中文無問題, 識晒, 仲寫得好靚吖…但d 英文就 – 學得嗰3 個字, 3 個都唔識串, 我俾機會佢, 睇完記完先默, 都一樣唔掂, 吖…遲d都唔知點算吖!

我要佢改正, 每個寫5次, 好似d小學生咁, 佢又好開心喎! (因覺得自己似小學生), 仲話要日日都默書 (因我話連續3次100分有奬)

點知臨訓前突然衝出房話要我同佢溫認字王國 ~ 佢以前從來唔溫我又從來唔同佢溫 (連字卡都無開過吖), 但個囡話, 逢星期一教認字王國, 星期二溫習, miss會星期三問, 識晒所有字有兩個印仔, 個囡話 "我上次得一個咋, 我要做全班認得最多字既叻囡, 媽咪您同我溫三次la..." 溫完佢仲話聽朝返學前會提我同佢溫多次, 咁佢實識晒喎!  ~~好驚吖, 佢俾咁大壓力自己, 萬一一時唔記得咪c?! eee? 但今日佢放學返嚟又無提喎, 好彩, 嚇得我吖!

原帖由 mermaidmom 於 08-9-17 14:16 發表
想問吓大家, 知唔知點解個人頭像會唔見咗ge? 明明係個'帳號'入面仲有架!? 真奇怪.

我發現係教育王國d 野要重新set 過的, 又要重新login, 呢張我都係啱啱upload 咋!

原帖由 mermaidmom 於 08-9-17 14:16 發表

All,
請問你地派左Reading Record 未架? 點解我仲未見倒O既?
0203Ma

原帖由 0203Ma 於 08-9-17 17:00 發表
All,
請問你地派左Reading Record 未架? 點解我仲未見倒O既?
0203Ma

派左好奈啦!
連comment都寫埋tim,
不如去問吓老師啦。
知足常樂!要為你所有的去感恩,
不要為失去的而埋怨!

0203Ma,

我都未收到reading record喎?

Hi RitaWW / 0203Ma,

Me 3, I still havent received the reading record....
Let me put a note in the school bag...

原帖由 RitaWW 於 08-9-17 20:24 發表
0203Ma,

我都未收到reading record喎?

本 reading record 上星期五派左,英文老師
亦寫左 comment.

原帖由 mom1118 於 08-9-17 23:01 發表
Hi RitaWW / 0203Ma,

Me 3, I still havent received the reading record....
Let me put a note in the school bag...
穎晴媽咪

Thanks all!  咁我等埋 this Friday, if 冇就問老師啦!  
原帖由 穎晴媽咪 於 08-9-17 23:53 發表
本 reading record 上星期五派左,英文老師
亦寫左 comment.

Hannah616,

Toto好d未?有野就快d同老師傾.
唔知新老師點呢, 佢好似日日都有嚟, 希望交接得好d啦, 宜家開學冇耐, 早d轉好過遲d轉.
你就生要小心d啦, 有好消息就通知我地啦!
take care!

原帖由 hannah616 於 08-9-12 18:12 發表

mermaidmom,

咪係lor!舊年果班主任成日病,中途仲轉左另一人,
今年個班主任.....!!!!阿囝第3日已經唔開心,
話聽唔到佢講野,做錯了,結果比佢話,
而個英文老師又....!
所以囝囝好唔開心,唔想返學,
佢仲話要請埋下星期 ...

Hello, Upper班家長你地好!

因要開始搜集明年升小一資料, 所以入嚟睇睇, 睇到呢度我都要出下聲, 我個囝今年讀Lower班, 都係坐5號校車, 我都覺得今年改左路線好唔掂!!!

我之前問過賓姐與同學仔媽咪, 佢地都話校車成日唔準時! 呢幾日我親自帶, 都差不多遲左2-3個字到. 我問過個仔佢同我講過好幾次佢係最後一個返到課室, 相比舊年Nursery班時, 日日都好準時嫁!

而家新路線要兜廣播道, 遠左仲要辛苦左, 同個仔傾計時, 佢同我講放學後個頭痛同暈! 聽完我個心好唔舒服呀!!!自己諗返第一日帶佢返學, 咁兜法自己都有d唔舒服啦, 更何況係咁細既小朋友!!! 個同學仔媽咪話佢個仔直情嘴唇都白咪!

唔得, 我都要打去學校反應一下, 希望佢地跟進下, 最好就跟返以前條路線啦!

原帖由 無影無蹤 於 08-9-11 13:24 發表

我也是5嘅校車家長,我個囝都有講...由開學至今,差不多每天都是最後才返到學校,過往2年不是的!!今年路線改咗真係好唔掂!! 校車勁唔準時!!!條路線噤行真係好錯!!浪費時間!!! ...

我地5號校車唔只多左好多坐3個位, 仲要成日遲到呀!!!

原帖由 reb619 於 08-9-12 17:25 發表
係呀~阿囡都有同我講過;可能九龍城果頭多咗幾個學生,唔夠坐, 迫少少,都好過架校車遲到

‹ 上一主題|下一主題