用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際英文幼稚園 2008/09 SC Upper (Part 5) - Con't
樓主: BBWarmm
go

2008/09 SC Upper (Part 5) - Con't [複製鏈接]

原帖由 meowross 於 08-9-11 14:53 發表
我個囡day1聽到老師講, 又要做啱晒d字又靚連油顏色都靚老師先會蓋5個印仔....佢為左攞5個印仔每日都好努力寫同油, 用左好多時間, 拖摱晒, 叫佢唔油顏色筆or油少d佢又唔肯....好似好大壓力咁, 唉!

但見佢每日返到屋 ...

有推動力真係好, 佢會比心機嘛!
做完功課再默一次? 你個女真係乖呀! 換轉我個仔都唔so我. 唔係老師叫佢做的, 佢都唔肯做

嘩~有5個印仔,好多呀!  我哋最多得3個印咋,上年阿囡俾老師贊寫字靚就成日有5個印,但今年就得一個起,兩個止,佢好失望,我唯有同佢講升咗班,老師要求高咗同嚴謹咗嚟氹佢囉~

原帖由 meowross 於 08-9-11 14:53 發表
我個囡day1聽到老師講, 又要做啱晒d字又靚連油顏色都靚老師先會蓋5個印仔....佢為左攞5個印仔每日都好努力寫同油, 用左好多時間, 拖摱晒, 叫佢唔油顏色筆or油少d佢又唔肯....好似好大壓力咁, 唉!

但見佢每日返到屋 ...

meowross

pls check PM.

[quote]原帖由 fyeung 於 08-9-11 13:01 發表
hannah616,

KTS - 九龍塘小學部,私校
www.ktsps.edu.hk

TSL - 陳守仁,直資
www.plkctslps.edu.hk

兩間都無中學

IC. Thanks!
呢2間我都有報,
但TSL 係網上報,係咪IN果日才交Profolio呀?
我都係自已print出來加有骨的file做profolio咋!

係lor! 今年d字突然深左咁多,
仲要寫埋句子,
好彩囝囝肯寫,不過就唔like油顏色,
次次都是我鼓勵佢油小小!

佢可能是男仔,d功課好快就做完,
我見佢唔滿意都會自己擦,
不過我不會要佢寫得好靚,
70 分就收貨,
如果唔係佢會好無自信同對功課有恐懼感!
知足常樂!要為你所有的去感恩,
不要為失去的而埋怨!

原帖由 reb619 於 08-9-11 17:23 發表
嘩~有5個印仔,好多呀!  我哋最多得3個印咋,上年阿囡俾老師贊寫字靚就成日有5個印,但今年就得一個起,兩個止,佢好失望,我唯有同佢講升咗班,老師要求高咗同嚴謹咗嚟氹佢囉~

...

我囝囝都係得2個印咋,
我同佢講2個印已經好叻,
佢都無同人比,
我叫keep住取2個印仔,遲d取3個,
有時有d字好深,佢話唔緊耍,
佢要挑戰難度,
見佢咁有決心,
我又怎會對佢d字挑3挑4呢!

等佢地慢慢適應吧!
不要為失去的而埋怨!

我囝囝呢2日有d唔開心,
起身竟鬧又話唔想返學,
話老師blame佢,
今日仲病了請假,
你地d囝女適應了新老師了嗎?
不要為失去的而埋怨!

Hi all,

Ms Choi + Mr Ryan

我呀囡同我講 : (因為校車遲返學校)我無得去 music room, 不過老師話唔緊要.... 好似好委屈咁.  

我諗住同你地 clarify 左, 聽日去office反映.

原帖由 無影無蹤 於 08-9-11 13:24 發表

我也是5嘅校車家長,我個囝都有講...由開學至今,差不多每天都是最後才返到學校,過往2年不是的!!今年路線改咗真係好唔掂!! 校車勁唔準時!!!條路線噤行真係好錯!!浪費時間!!! ...

hannah616
珩珩係 K2 時又係咁呀, 我個時親自同班主任傾過, 跟住, 老師每一日都主動同珩珩講 : 加油呀, 你今日進步左好多呀!  
hehe, 好似洗腦咁, 唔駛一個禮拜, 又開開心心咁返學啦!  希望你囝囝好快d開心番啦!

今年K3, 葉老師好有耐性, 上次呀囡做漏左作句, 老師話, "唔緊要啦, 返屋企做番", 所以呀囡好鐘意 (仲有, Miss Yip 同 Miss Rose 都係靚女)

原帖由 hannah616 於 08-9-11 21:13 發表
我囝囝呢2日有d唔開心,
起身竟鬧又話唔想返學,
話老師blame佢,
今日仲病了請假,
你地d囝女適應了新老師了嗎?

問左個仔, 佢話成日返到去d同學已經交晒功課, 佢最遲!
連續 3 日有中文功課, 寫成個半鐘, 日日都同佢火拼!
原帖由 babyso 於 08-9-12 08:35 發表
我呀囡同我講 : (因為校車遲返學校)我無得去 music room, 不過老師話唔緊要.... 好似好委屈咁.  

我諗住同你地 clarify 左, 聽日去office反映.

原帖由 hannah616 於 08-9-11 21:06 發表
[quote]原帖由 fyeung 於 08-9-11 13:01 發表
hannah616,

KTS - 九龍塘小學部,私校
www.ktsps.edu.hk

TSL - 陳守仁,直資
www.plkctslps.edu.hk

兩間都無中 ...

tsl係唔收portfolio架!!無留心聽書

reb619 : Kylie 老師又幾好喎, 佢D功課多數4個印, 有時5個~~
係呢, 你地去ST.CAT個WEBSITE睇通告有無問題呀? 唔知點解我打左password都入唔到, 上個星期個通告講o羊架?

多印仔有咩用?! 日日磨成粒鐘先做完功課, 仲有kumon數+ 國語未做, 激c我啦!仲邊有時間溫書???食飯又獻世咁, 又少粒鐘, 好勞氣吖

原帖由 reb619 於 08-9-11 17:23 發表

...

meowross,
我都想搵 Maths o既 course, 請問kumon 好唔好, or 係咪只係坐o係課室度狂做 paper?
0203Ma
原帖由 meowross 於 08-9-12 10:14 發表
多印仔有咩用?! 日日磨成粒鐘先做完功課, 仲有kumon數+ 國語未做, 激c我啦!仲邊有時間溫書???食飯又獻世咁, 又少粒鐘, 好勞氣吖

"仲遲到連第一堂音樂班都上唔到." 我信有可能架..
如果再係咁, 我都會call 學校 哦吓...

我同站嘅家長已經打咗電話返學校投訴, 個Miss 話有mark 抵校車到校時間, 會跟進, 仲話初頭開學都會係咁喎 ???

我問咗住富豪個媽咪(第11個站), 佢地上星期四 上車都遲咗15mins, 未出沙田都遲咁多, 仲要兜埋廣播道... 你話會遲幾多吖..???
我係第5個站上車都算準時, 遲1-2mins..
我早2日都有問校車ee, 佢話之前遲到返學係塞車喎 ??..
問佢嗰日佢話無遲, 但阿囡話: 啱啱好囉, 一入課室就要即刻上堂, 無得玩...(D小朋友會好唔開心, 無得玩呀, 好大件事架喇)

原帖由 babyso 於 08-9-11 11:30 發表
mmak,
你新居入伙都幫忙 update 資料, 唔該哂呀!    

請問有無5號校車家長 ar?  我呀囡話, 上星期四及五, 加埋今個星期一, 校車都遲到返學, 星期一仲遲到連第一堂音樂班都上唔到.  我唔知係唔係真, 如果係 ...

CCW,
password 今學年轉咗喇,無出通告,不過係手冊度寫明,我現在無係手,不過你今晚睇手冊應該揾到架喇.

另外,學校可能响應環保,有些通告只會在網上公報,不過會註明係手冊,要多多留意呀~~~~

原帖由 CCW 於 08-9-12 09:54 發表
reb619 : Kylie 老師又幾好喎, 佢D功課多數4個印, 有時5個~~
係呢, 你地去ST.CAT個WEBSITE睇通告有無問題呀? 唔知點解我打左password都入唔到, 上個星期個通告講o羊架? ...

babyso,
唔知你講果個Ms Yip 係咪梳馬尾同埋係後生囡,如果係....我估同我阿囡上年個班主任一樣;如果係既話,你有福喇~~~Ms Yip係個好細心同好有耐性既老師嚟架,仲有,有咩問題,佢會有電話跟進,真係very good架,好羡慕呀~~~

原帖由 babyso 於 08-9-12 08:47 發表
hannah616
珩珩係 K2 時又係咁呀, 我個時親自同班主任傾過, 跟住, 老師每一日都主動同珩珩講 : 加油呀, 你今日進步左好多呀!  
hehe, 好似洗腦咁, 唔駛一個禮拜, 又開開心心咁返學啦!  希望你囝囝好快d開心番啦!

今 ...

哈哈~我個囡都係慢吞吞架,又多野講喎,每日講"快啲啦,阿囡~" 呢句話起碼過十次,真係攞命

原帖由 meowross 於 08-9-12 10:14 發表

係吖! 每日做10張底面既數, 一week去一次center係miss 監控下又做一次, 就係咁啫, 好多家長都唔鍾意, 覺得淨係不停咁做無意思....

但我好鍾意吖! 之前有同個囡試enopi maths, 個囡就唔鍾意, 因每堂個老師會教少少新野, 我個囡話 "朝早返學又學放左學又學, 日學夜學學好辛苦"喎! 但kumon淨係做, 由淺入深, 無咩挫販感個囡就好開心lor, 唔覺唔覺就做完, 啱晒佢驚輸既性格 (佢太鍾意認叻, 鍾意同人比, 一知道贏面低就氣餒架la)! 雖然日日都好似都係計嗰d, 但佢地既課程有專人計設, 唔覺唔覺加深左, 小朋友無lala識左會覺得自己好叻架! 係初頭要追時間嗰度辛苦d, 但家下我個囡平均8mins做晒10張紙 (target 係10mins), 訓練埋專注力添....但真係貴lor, 一科500我學埋國語就1000勒.....亦有唔少人覺得自學自習咋喎仲咩要俾錢, 所以唔係人人buy, 您諗下la!

原帖由 0203Ma 於 08-9-12 10:20 發表
meowross,
我都想搵 Maths o既 course, 請問kumon 好唔好, or 係咪只係坐o係課室度狂做 paper?
0203Ma

我一催佢 "快d食la" 個衰囡包仲要喊俾我睇, 跟住又要錫番又要拖手又要"藹面面"先肯再食仲要promise佢唔大聲同佢講野....如果唔係佢夠胆c喊到嘔.......真係吹到啤一聲

原帖由 reb619 於 08-9-12 11:50 發表
哈哈~我個囡都係慢吞吞架,又多野講喎,每日講"快啲啦,阿囡~" 呢句話起碼過十次,真係攞命
‹ 上一主題|下一主題