用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際英文幼稚園 2008/09 SC Upper (Part 5) - Con't
樓主: BBWarmm
go

2008/09 SC Upper (Part 5) - Con't [複製鏈接]

穎晴媽咪

登您鬆一口氣吖! 好野!

原帖由 穎晴媽咪 於 09-7-9 01:38 發表
fyeung,

我大女派到第一志願,總算鬆一口氣,雖然
獲派呢間唔係乜野名校,但在我地呢區也是
不少家長心儀的學校,而且阿女都很喜歡此
校,派到我地已很滿足喇!

...

恭喜哂呀! 咁你前日咪可以好暢快咁參加芷晴畢業禮囉?

fyeung,

...

同意呀! 希望大家日後多d上嚟傾計. 我囡新學校果度p1嘅家長好少chat, 唔同fyeung, 穎晴媽咪, mom1118, smallegg...你地咁仲可以一齊喺小學果邊chat, 千祈唔好忘記呢度呀!

今朝一早去呀囡學校買書, 真係好慨嘆, 袋書重到我一隻手都拎唔倒, 要雙手捧住行先得, 第日呀囡點算呢? 過慣咗3年sc愉快嘅生活, 小小人仔宜家就要孭咁重嘅書(仲未計簿, 水壺, 飯, 書包..)返學, 上堂搭車時間又早又長咗, 唉.. 一路行一路唸, 究竟同呀囡揀傳統學校係咪啱呢, 其實一直都想比佢讀d活動小學, 等佢可以延續sc嘅歡樂, 無奈學費同日後嘅支出真係好大嘅concern...窮媽媽覺得有d對呀囡唔住...好感歎!

原帖由 vhunghk 於 09-7-8 23:43 發表
mmak,

名固然重要,不過最重要的是要各mummy日後都要多d上來這裡交流,保持聯絡.

恭喜你, 派到第一志願

fyeung,

...

............................................

穎晴媽咪:

恭喜哂, 大細女都入到心儀學校, 你可以開開心心過暑假lu.

quote]原帖由 穎晴媽咪 於 09-7-9 01:38 發表
fyeung,

... [/quote]

穎晴媽咪,

恭喜!!恭喜!!
小朋友讀得上最緊要,上左名校,有d小朋友晚晚讀到3更半夜加上補習都跟唔到,仲煩啦!!

mermaidmom,

我地小一個邊都唔係好熱鬧咋,大家識左3年,到時要過黎呢邊呻下先得(我諗到小學好多野呻)!
仲有,今個星期係JMC最後一堂,話咁快,好似無幾耐之前仲同你&Helen一齊去上咁.而家蒑蒑上左彈琴,係TL裡面上,佢超鍾意個老師,我都鍾意,佢終於可以體會到彈琴架樂趣.

原帖由 mermaidmom 於 09-7-9 13:29 發表
同意呀! 希望大家日後多d上嚟傾計. 我囡新學校果度p1嘅家長好少chat, 唔同fyeung, 穎晴媽咪, mom1118, smallegg...你地咁仲可以一齊喺小學果邊chat, 千祈唔好忘記呢度呀!

今朝一早去呀囡學校買書, 真係好慨嘆, 袋書 ...

fyeung,

...

恭喜晒wor!
真係可喜可賀!
你們一家今年暑假一定好開心喇!
知足常樂!要為你所有的去感恩,
不要為失去的而埋怨!

原帖由 mermaidmom 於 09-7-9 13:29 發表

今朝一早去呀囡學校買書, 真係好慨嘆, 袋書 ...

mermaidmom,

我前日都同 阿囝去買了書,
d書真係好重呀!
好彩佢係搭校巴,唔洗行咁遠!
其賓你有冇諗過搬屋呀?
我本想搬出去就阿囝,
不過要等婆婆隻腳好番先有得諗!

大家有冇諗過小一用咩書包呀?
SPI / DR. KONG/DISNEY ?
唔知集體訂會唔會平d?
我依家搵緊資料。
知足常樂!要為你所有的去感恩,
不要為失去的而埋怨!

all,
sorry,我去唔到... : (
Hub 要返工呀

原帖由 mmak 於 09-7-9 13:39 發表
7月26日 - SC畢業大旅行

快d報名啦!!

海星海岸濕地、三棟屋、午餐粵菜 或 漢和韓式自助午餐
http://www.yl.hk/happy/pro_09/090503_B04-EC08.htm

活動 A項+B項:

A. 海星海岸濕地

大埔海星海螺紅樹林泥灘生 ...

fyeung & mmak,

我check咗 我去唔到呀
我仔要打比賽
我會keep住等你開新topic
keep in touch

lego 有出書包 都唔錯~
原帖由 hannah616 於 09-7-9 22:28 發表

mermaidmom,

d書真係好重呀!
其賓你有冇諗過搬屋呀?
我本想搬出去就阿囝,

SPI / DR. KONG/DI ...

搬屋暫時唔唸住, 因為都唔知細佬第日點, 睇定d先.
Toto宜家去邊間學校讀? 幾點上校車?

原帖由 hannah616 於 09-7-9 22:28 發表

mermaidmom,

d書真係好重呀!
其賓你有冇諗過搬屋呀?
我本想搬出去就阿囝,

SPI / DR. KONG/DI ...

你就好啦, 蒑蒑愈來愈enjoy彈琴, 我呀囡宜家就愈來愈冇心機練琴, 敢落去都冇眼睇喇!

JMC完咗你sat下午仲會唔會入TKO? 我係度唸, 我地有幾個都係附近, 或者間中都可以攪d mini gathering, tea吓咁之類, 上咗小學, 我驚我好快會顛, 要大家支援吓!

你上次話睇sanrio書包買咗未? 我見佢有2隻:有轆 or冇轆.我唸住去埋家長日confirm一下學校係咪唔比小朋友用lift上落, 如果係嘅, 好似冇轆輕d好d.

原帖由 fyeung 於 09-7-9 19:53 發表
穎晴媽咪,

恭喜!!恭喜!!
小朋友讀得上最緊要,上左名校,有d小朋友晚晚讀到3更半夜加上補習都跟唔到,仲煩啦!!

mermaidmom,

我地小一個邊都唔係好熱鬧咋,大家識左3年,到時要過黎呢邊呻下先得(我諗到小學好多 ...

Sorry reply so late, long time no see...!
"T" was on July 05 0930 hrs.  She was MC too on behalf of the animals.  You may see her performance in the DVD.  It was so touching, right?
We will moving out to Kowloon on July 20 or 21 for schools.
She got accepted by Holy Family (Kowloon Tong) and still waiting waiting waiting Good Hope.  My favour is GH, but.....
Keep in touch.
I'm so busy in the primary BK regarding the schools.
If any special or any activities, you might PM to us!
God bless your family!

原帖由 mmak 於 09-7-7 00:59 發表
Hi parentslove,

Zoe 係最早 9:30am 嗰場, 你地幾點??

Fyeung and Mmak,

"Alumni 2009"

原帖由 fyeung 於 09-7-7 22:18 發表
mmak,

2009年幼稚園畢業生   or
SAR BB大個囝大個囡
仲有咩好提議??

兩位大臣開新topic一定要通知我地,等我地齊齊move過去再續未了緣

仲有,我想問你地有無人有學緊公文中,可否給我些意見, 如好5好? 有沒有幫助? 師資如何?  那個centre好?

呢個summer要幫阿囡惡補d "煲冬瓜" 至得

原帖由 heiheikeikei 於 09-7-10 10:13 發表

我check咗 我去唔到呀
我仔要打比賽
我會keep住等你開新topic
keep in touch

我唔知邊間好
但kumon 嘅中文係有幫咗
數去到小學就 唔太有大幫助. . . . .
原帖由 reb619 於 09-7-11 12:55 發表

兩位大臣開新topic一定要通知我地,等我地齊齊move過去再續未了緣

仲有,我想問你地有無人有學緊公文中,可否給我些意見, 如好5好? 有沒有幫助? 師資如何?  那個centre好?

呢個summer要幫阿 ...

sorry 呀, 我地嗰日去唔到la....要攪搬屋d 野呀....

日期: 726日 (星期日)
時間:  ?? 待定
上車地點:  ??待定

1. fyeung (2
1小)
2. karen 8888 (2
1小)
3. meowross (2
1小)-韓式自助午餐
4.
小熊媽咪 (22小)
5. AnnyMok (2大1小)
6. mmak(11小)-韓式自助午餐
7. haomama (2大2小)

total: 22 人

.................................

‹ 上一主題|下一主題