用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 聖公會仁立紀念小學 請1E班班家長幫幫手......
go

請1E班班家長幫幫手...... [複製鏈接]

王國長老

唔該1E班家長幫幫手, 我個女唔記得帶手冊返家, 想問下明天應該帶咩書返學, 唔該哂
   0    0    0    0
(~'.'~)  (^.^ )*^-^*

Hi Cookie,
Sorry,昨晚無上來,所以幫唔到你.
你將手冊上課時間表影印,免得再有同樣事情發生,
因為小一的小朋友都要一段日子才可以適應.

王國長老

咩咩豬, 唔緊要啦...今日咪將所有主科都帶哂, 個書包即係重好多呀, 抵佢死呀

Kswiss
唔係0甘0岩架,係有原因架....但我唔記得左係咩喇, 都係聽大囡話我知先知咋
原帖由 kswiss 於 08-9-5 10:27 發表
咁啱你兩個女女都係1E既?真係啱啦!

(~'.'~)  (^.^ )*^-^*

hi,

我想問下小一中文及英文係用咩書呀. d程度深定淺.
thx

原帖由 itbc 於 08-9-22 09:30 發表
hi,

我想問下小一中文及英文係用咩書呀. d程度深定淺.
thx

中文-----啟思
英文-----Longman

程度深/淺問題每個人觀感都不同,所以好難答到你.

英文所用的Longman Express 是較另一系列同是Longman的 Welcome to English 深一點, 但仍有很多小朋友能應付。據我所知, 仁立舊校也是用Longman Express 的。

而中文啟思課本, 據我一位教小學的朋友說, 這書的編排較其他的課本有系統。

原帖由 plee 於 08-9-23 21:12 發表
英文所用的Longman Express 是較另一系列同是Longman的 Welcome to English 深一點, 但仍有很多小朋友能應付。據我所知, 仁立舊校也是用Longman Express 的。

而中文啟思課本, 據我一位教小學的朋友說, 這書的編排 ...

英文----是用Longman Express
‹ 上一主題|下一主題