用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 48 網- 觀塘,藍田,油塘 小學 2009-10入讀小一 ...
樓主: Chuihokwan
go

48 網- 觀塘,藍田,油塘 小學 2009-10入讀小一 [複製鏈接]

請問2間李小強點分 ? 邊間好d啦 ? 再問官唐區 有邊間直資, 又好d呢 ? 我都盡量唔想佢入d學校有好多大6人 我女今年 k2 9月就k3 到時都要煩搵邊間小學
原帖由 ^曾小姐^ 於 09-2-24 15:47 發表
我之前都有考過兩間,不過全部rejected
又唔想去咁遠,所以報得兩間
如果去得太遠,實被屋企人話,因為李兆強係正屋企隔離
藍田真係越嚟越多新移民,d家長好多理都唔理下
唯有等六月份再去踫下運氣,所以而家話晒都住個 ...

原帖由 ^曾小姐^ 於 09-2-24 15:47 發表
我之前都有考過兩間,不過全部rejected
又唔想去咁遠,所以報得兩間
如果去得太遠,實被屋企人話,因為李兆強係正屋企隔離
藍田真係越嚟越多新移民,d家長好多理都唔理下
唯有等六月份再去踫下運氣,所以而家話晒都住個 ...

oic
你有無再去信之前rejected ge 小學, 比d誠意可能有位會call 你, 不過我諗你應該係考tko個兩間, 個兩間真係好多人考.
我就無考直資, 到時真係要準備定叩門.
好多人都我講兆強係band 1 不如試下! 我都唔知如果統一派到兆強讀唔讀好!

聖公會李兆強小學,即平田果間就係原校,以前的上午校
聖公會德田李兆強小學,即德田果間就係下午校搬過去
一般來說,上午校成績係好過下午校
據派位成績來說,兩間派band 1中學都差唔多,但其實好多人都淨係睇派band 1有幾多幾多,無乜人會留意佢地有幾多人派到去band 3學校,查實德田係有好多學生派到d band 3學校,比率高過舊校,德田果間優點淨係得校舍大
兩間新移民都有好多,大部份新移民都揀李兆強

而觀塘區只得一間直資,就係臻美黃乾亨,但呢間學校既教師流失率好大,加上中學只得初中,高中就要另轉學校,咁倒不如搵d一條龍直資好過,唔駛再煩,搵直資就係咁解
原帖由 ShinTeresa 於 09-2-24 16:24 發表
請問2間李小強點分 ? 邊間好d啦 ? 再問官唐區 有邊間直資, 又好d呢 ? 我都盡量唔想佢入d學校有好多大6人 我女今年 k2 9月就k3 到時都要煩搵邊間小學  

係呀,我淨係報咗tko咋
遠d都唔係好想去
我而家都不停寫信去,但我識人地都識,未必得
我諗6月都要親自去多一趟
到時派到李兆強梗係點到要註冊咗先啦,跟住先去叩其他,免則到時兩頭都唔到岸
人地人人都想入李兆強,只不過我唔知足,實在太驚新移民,佢地打交好似奉旨咁,我驚我個女日日都俾人蝦,唔俾人蝦都學埋晒d俗語返嚟
原帖由 HIN2003 於 09-2-24 18:02 發表

oic
你有無再去信之前rejected ge 小學, 比d誠意可能有位會call 你, 不過我諗你應該係考tko個兩間, 個兩間真係好多人考.
我就無考直資, 到時真係要準備定叩門.
好多人都我講兆強係band 1 不如試下! 我都唔 ...

原帖由 ^曾小姐^ 於 09-2-25 12:46 發表
係呀,我淨係報咗tko咋
遠d都唔係好想去
我而家都不停寫信去,但我識人地都識,未必得
我諗6月都要親自去多一趟
到時派到李兆強梗係點到要註冊咗先啦,跟住先去叩其他,免則到時兩頭都唔到岸
人地人人都想入李兆強,只不過 ...

你會唔會去其他官小/津小叩門?

唔會,絕對唔會
因為我而家呢間,係48網中大部份首選,我淨係心儀直資,如直資唔收,就大安旨意讀返呢間
我個女唔適合傳統小學,如果活動教學既津校,一定派唔到好既中學,而家呢間既程度都唔算太深,但功課量實在令人吃不消
原帖由 HIN2003 於 09-2-26 17:41 發表

你會唔會去其他官小/津小叩門?

原帖由 ^曾小姐^ 於 09-2-27 10:32 發表
唔會,絕對唔會
因為我而家呢間,係48網中大部份首選,我淨係心儀直資,如直資唔收,就大安旨意讀返呢間
我個女唔適合傳統小學,如果活動教學既津校,一定派唔到好既中學,而家呢間既程度都唔算太深,但功課量實在令人吃不消
...

希望直資到時會收你囡囡啦!

我都驚叩門唔成功, 今年好多學校小班, 學位都好緊張!

請問下臻美黃乾亨好唔好架.

衰在無高中
原帖由 可樂仔 於 09-4-5 02:16 發表
請問下臻美黃乾亨好唔好架.

其實間間小學都有新移民啦,有錢咪讀名校/直資,冇錢咪同你地爭學位.

路過的,我跟你們一樣住觀塘區,至怕多新移民的小學,因為小朋友會學得好"勢利",但係如果唔夠"勢利"就會比人恰,所以我最終都千辛萬苦選擇咗私校,起碼將來全港小朋友排名次也不至於太差吧

快要有結果大家整好profile未

我想問係咪一定要整架?

原帖由 LOKLOK89 於 09-6-2 10:47 發表
快要有結果大家整好profile未

我整好喇,不過好似都係簡簡單單,希望唔使用啦

係呢6月6日你哋會幾點去?我諗我9點半就到,好緊張呀!!!!!!

原帖由 粉紅虎 於 09-1-16 00:03 發表
hi 奪愛

我朋友兩個女都係讀聖馬太小學,大女今年升中學派band 1, 細女今年讀梗小一, 每日6至7樣功課,每星期都有默書,但個女讀得好開心,同埋校風都幾好,這校派升中都幾仔架,希望幫到你.

我個女今年k2,我都 ...
聖馬太乜唔係好谷嘅咩?

大家對堅樂小學有乜評價呀?佢有一條龍直上中學好吸引窩!

大家派成點~
我囝囝派第一志願油塘基法

原帖由 BB頭maimimi 於 09-6-2 11:36 發表
我想問係咪一定要整架?

如果叩門就要整

原帖由 lololove 於 09-6-2 11:47 發表
我整好喇,不過好似都係簡簡單單,希望唔使用啦

係呢6月6日你哋會幾點去?我諗我9點半就到,好緊張呀!!!!!!

我都係9點半就到,不過等了一個鐘先入到去攞証

原帖由 細BB 於 09-6-3 14:31 發表
大家對堅樂小學有乜評價呀?佢有一條龍直上中學好吸引窩!

因為堅樂中學好似band1尾定band2

‹ 上一主題|下一主題