用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 48 網- 觀塘,藍田,油塘 小學 2009-10入讀小一 ...
樓主: Chuihokwan
go

48 網- 觀塘,藍田,油塘 小學 2009-10入讀小一 [複製鏈接]

原帖由 jeffymami 於 09-1-10 11:11 發表
LokLok89 請問你知吾知康盈中英文幼稚園好吾好呀?  啓思, 康盈 定 金麗?  請指教, 萬分多謝.

HI jeffymami,

金麗成績好略谷
康盈口碑退步了
啓思活動教學

原帖由 Evan 於 09-1-12 13:34 發表
中華基督教會基法小學-油塘:前身是觀塘上下午基法合併

觀塘官立小學(秀明道)比牛頭角嚴謹d

嚴謹只學術定係咩

原帖由 lawmayattsz 於 09-1-12 00:52 發表

請問你係透過咩野睇到每間學校只收到幾多個學生呢?可否回覆?thanks!

http://www.edb.gov.hk/FileManager/TC/Content_1519/canet-48re.pdf

九龍小一分佈表

http://www.hkoceanshores.net/osblog/p1-kl.html

原帖由 LOKLOK89 於 09-1-13 01:35 發表

嚴謹只學術定係咩

d人話整體,所以就爆d

我囡囡係48區既 但之前自行選校報34區, 結果都係派唔到, 依家我囡囡要純一派位喇~ 想問48 and 34區邊幾間小學比較好, 請大家比d意見

我有以下心儀學校, 但大家會點排? 請大家比d意見.

48區
首選:聖公會油塘基顯小學
藍田循道衛理小學
聖公會德田李兆強小學
中華基督教會基法小學(油塘)
官塘官立小學(秀明道好d or 牛頭角好d??)
另外 聖馬太(秀茂坪), 聖愛德華 校風好嗎?

34區(用作填甲部, 唔知邊間好d)
首選:協恩小學
陳瑞琪(喇沙)小學
聖羅撒學校
嘉諮撒聖家(九龍塘)

仲有邊間好>< 好煩惱.. 17/1 要申請..

觀塘官立小學(秀明道)- 校舍最大及新
觀塘官立小學 -係上午校較下午校成績好
香港道教聯合會學校 - too many south Asian students
聖公會李兆強小學 - band1程度深
聖公會德田李兆強小學- band1程度深
閩僑小學 - too many south Asian students
聖若翰天主教小學 - 程度深
樂善堂楊仲明學校 -今年自行已有三人申請
聖公會基樂小學 -
聖公會基顯小學 -
中華基督教會基法小學(油塘)-因世襲制影響得47位.
聖公會油塘基顯小學 - 油塘最出名前身上午校
藍田循道衞理小學- 藍田出名活動教學,一年評估6 次
香港道教聯合會圓玄學院陳呂重德紀念學校 -
聖愛德華天主教小學 - 活動教學
樂華天主教小學 -
基督教聖約教會堅樂小學 - 一條龍
秀明小學 - 老師有愛心
路德會聖馬太學校(秀茂坪)- band 1 成績no.1
秀茂坪天主教小學 - 功課一般,著重幼兒常規
中華基督教會基法小學 -
聖安當小學 - 以前出名,自私校關閉名聲大減,有女校中學
天主教佑華小學 - 較多新移民

以上內容,收集一些家長意見,如有不實請通知更改,不便之處敬請包涵.

LOKLOK89

你好犀利!!

都係大家比資料

原帖由 LOKLOK89 於 09-1-14 23:30 發表
觀塘官立小學(秀明道)- 校舍最大及新
觀塘官立小學 -係上午校較下午校成績好
香港道教聯合會學校 - too many south Asian students
聖公會李兆強小學 - band1程度深
聖公會德田李兆強小學- band1程度深
閩僑小學 - too ...

好利害呀...
我想問 聖馬太前身係咪牛頭角個間? 如果囡囡爸爸係畢業生, 依家仲有冇機會收?

奪愛  

呢次唔計呢啲架!

原帖由 lololove 於 09-1-15 12:02 發表
奪愛  

呢次唔計呢啲架!

下@@ 咁點算 等叩門呀?? 仲有冇機會呀 - -

....唯有希望大抽獎可以抽到啦!!

原帖由 奪愛 於 09-1-15 11:51 發表

好利害呀...
我想問 聖馬太前身係咪牛頭角個間? 如果囡囡爸爸係畢業生, 依家仲有冇機會收?

叩門可能有影響,但她們會問為何自行唔選她

hi 奪愛

我朋友兩個女都係讀聖馬太小學,大女今年升中學派band 1, 細女今年讀梗小一, 每日6至7樣功課,每星期都有默書,但個女讀得好開心,同埋校風都幾好<我友講,佢每日都帶女返學>,這校派升中都幾仔架,希望幫到你.

我個女今年k2,我都要開始收集資料

唔該晒你呀..唉..早知第1round就選佢 好大機會入 依家..等運了真係..
原帖由 粉紅虎 於 09-1-16 00:03 發表
hi 奪愛

我朋友兩個女都係讀聖馬太小學,大女今年升中學派band 1, 細女今年讀梗小一, 每日6至7樣功課,每星期都有默書,但個女讀得好開心,同埋校風都幾好,這校派升中都幾仔架,希望幫到你.

我個女今年k2,我都 ...

現祝咱多位好運

17/1報名過程足足1 小時 ,我朋友第2個區域15分鐘就完成

LOKLOK89,勁。

原帖由 LOKLOK89 於 09-1-20 00:14 發表
17/1報名過程足足1 小時 ,我朋友第2個區域15分鐘就完成

我18/1去, 都係10幾分鐘唔駛等, 點解你要 1 hr?
‹ 上一主題|下一主題