用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 48 網- 觀塘,藍田,油塘 小學 2009-10入讀小一 ...
樓主: Chuihokwan
go

48 網- 觀塘,藍田,油塘 小學 2009-10入讀小一 [複製鏈接]

我都覺得四圍都係新移民, 間間小學都有。
我住將軍澳很多, 藍田觀塘油塘都很多, 以前住西環, 側魚涌, 北角, 一樣係咁多, 分佈成個地圖。

我而家''同化''咗啦, 當正自己係新移民, 同佢地混熟在一起, 不分你我, 自得其樂。

咁樣, 小朋友都會活得開心些。

原帖由 YanHeiBB 於 09-5-2 19:02 發表
其實間間小學都有新移民啦,有錢咪讀名校/直資,冇錢咪同你地爭學位.

原帖由 LOKLOK89 於 09-6-6 11:54 發表
大家派成點~
我囝囝派第一志願油塘基法
開心曬啦!

原帖由 細BB 於 09-6-6 14:29 發表
開心曬啦!

係~唔洗煩叩門問題

原帖由 LOKLOK89 於 09-6-6 14:48 發表

係~唔洗煩叩門問題

LOKLOK89,

我派到第10志願 ( 秀明小學 )

真係好無奈!

回覆 184# HIN2003 的文章

上年我女仲大獲派去閩僑(九成半係南亞兒童),我上年嚇到死呀,你地話同新移民金D定南亞兒童金D呀.............
之後好辛苦及好彩官小(秀明道)收左,唔係就大大獲呀........
今年細佬跟番家姐入官小唔洗煩........

我覺官小(秀明道) ok嫁,

一年級:
默書, 一周中文,一周英文甘默.
一年兩測兩考,
一星期有2日鬼佬教英文,
校舍又大又乾淨,
(因有fd讀油基顯比蚤咬到see e生呀)嚇死人.....

官小又對入官中有幫助

係日日要拎八達通煩DD(一入閘就要do一下點名),
因我女成日唔記得拎,比人蓋欠拎...........

我係(鮑魚)02年06月出世2.66kg,now 23kg:-o,而我細佬03年11月19日出世3.78kg!,媽咪係開刀生我地!

我個囡讀左2年都無俾虱咬過喎!其實現在許多學校都有外籍英文老師的,當然油基都不例外!

原帖由 bellbut 於 09-6-6 18:47 發表
上年我女仲大獲派去閩僑(九成半係南亞兒童),我上年嚇到死呀,你地話同新移民金D定南亞兒童金D呀.............
之後好辛苦及好彩官小(秀明道)收左,唔係就大大獲呀........

我覺 ...

all

請問各位聖愛德華好嗎 ? 因我朋友抽中了 ?
MIHO

原帖由 HIN2003 於 09-6-6 15:40 發表

LOKLOK89,

我派到第10志願 ( 秀明小學 )

真係好無奈!

我朋友第7志願都係 ( 秀明小學 )
妳快d準備profile叩9間門,希望入到較好小學.如果妳現在放棄,佢就少了機會.

原帖由 bellbut 於 09-6-6 18:47 發表

我覺 ...

梗係南亞兒童金D.我直情無填閩僑.官小(秀明道)都係我三甲之內.妳個女係新校舍讀得開心嗎?

原帖由 MIHO.WAH 於 09-6-6 22:02 發表
all

請問各位聖愛德華好嗎 ? 因我朋友抽中了 ?

聖愛德華活動教學做得不錯

我個朋友好開心,派到第一志願藍循,係正屋企樓下~
我家有對雙子公主

真開心妳朋友派到第一志願藍循

HI KITTY,

我囝囝派到妳個女那間,以後多多指教

認同.我小朋友讀左5年都沒有聽他說過多蚊咬.
原帖由 素兒 於 09-6-6 20:25 發表
我個囡讀左2年都無俾虱咬過喎!其實現在許多學校都有外籍英文老師的,當然油基都不例外!

死得啦..  我好唔開心, 因我囝居然派左去21志願, 樂善堂楊仲明學校, 唉..........大零樂.

家下唯有希望叩門入到好d o既學校.
god bless me & my son.

原帖由 ksw 於 09-6-7 00:11 發表
認同.我小朋友讀左5年都沒有聽他說過多蚊咬.

回覆 189# LOKLOK89 的文章

個2個 c9 fd 話個女在圖書館比蚤咬......
我見拒地個女個時已食左三日藥,仲有小小腫囉..,
個2個c9係本地人唔係新移民
可能拒到2個既女甘岩皮嫩血甜掛.........?

我係(鮑魚)02年06月出世2.66kg,now 23kg:-o,而我細佬03年11月19日出世3.78kg!,媽咪係開刀生我地!

原帖由 波子媽 於 09-6-7 01:07 發表
死得啦..  我好唔開心, 因我囝居然派左去21志願, 樂善堂楊仲明學校, 唉..........大零樂.

妳真係要努力,因為樂善堂楊仲明學校有好多南亞兒童.希望妳叩門成功

原帖由 波子媽 於 09-6-7 01:07 發表

我個仔又係派呢間, 我都好失望, 佢啲同學派到第一, 二志願, 不過有一個派咗閩僑, 又係冇選過嘅!

係呀.就我所見油基新移民唔多!  ^o^
至於野唔野蚊呀,虱呀,專家話係關血型, 汗等,就唔關.....

原帖由 bellbut 於 09-6-7 01:35 發表
個2個 c9 fd 話個女在圖書館比蚤咬......
我見拒地個女個時已食左三日藥,仲有小小腫囉..,
個2個c9係本地人唔係新移民
可能拒到2個既女甘岩皮嫩血甜掛.........? ...

回覆 11# LOKLOK89 的文章

秀明其實係咪好差呢?

回覆 197# 柏仔媽咪 的文章

唉!唸起上年去閩僑註冊真係嚇死,
搭lift 上到禮堂係播南亞個D歌.......,
之後註完冊個校長黎見我地,解釋話小一個list得2個學生係中文名,又解釋用英文教書,英文一定好,但中文就低D, 如需要開特別開班教我女....,只要肯接受南亞兒童..,又問我訂飯D野,
之後我好低b甘問飯餐係咪食南亞餐囉....,

起初聽都ok ,名校都係英文教,但唸唸下,pk 一陣全班黑朱古力,得我女白朱古力, 比人用粗口鬧都唔知,連群結黨蝦呀女就屎火...
我亞媽仲話D人又包頭,可能有蚤,又好大陣味wo,  唸來唸去咪去叩門lo!!
個排仲要我女做完手術,剛出院又要去要試,
真係好陰公, 政府D野真係好廢柴,要家長甘辛苦......由其我地D本地人,巳經出生率甘低,D學校又成日一堆堆新移民搶學位,
我上年直頭火到心係甘鬧派到正常學校既家長,點解派正常校仲去叩門wo,只係可能唔係首選ja, 我地呢D去左南亞校甘大獲咪要跳樓......., 直至官小打黎收左亞女,我開心到問書記係咪真嫁,之後仆住去註冊.....
所以就當我好感謝官小又好咩都好,我好喜歡這校..!!
‹ 上一主題|下一主題