用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 循道學校 你地覺得循道學校點呢?
樓主: sky_sky
go

你地覺得循道學校點呢? [複製鏈接]

將軍澳有三間津校, 點排位?

1. 循遁
2. 港澳信義小學
3. 王榮樹

小朋友比較坐唔定?

31機會多(4家可選),競爭亦大,SO要有私校在手,預防萬一,除了第一自願,其它都不會是心頭好。
建議如穩陣2-德信 3-基道 4-方樹泉
如預左叩門,以表誠意,循小/油天(舊)/油天(新)排1(最心儀),2,3, ST.MARY是沒有叩門位(聽聞)
另聽聞油天叩門位多於循小,舊個間2010好似有20個位

原帖由 blytheBB 於 10-9-13 19:24 發表
君媽.

THANK YOU!
重有,咁点填2/3/4/5志願ar???
somebody help?????

原帖由 blytheBB 於 10-9-13 19:24 發表
君媽.

THANK YOU!
重有,咁点填2/3/4/5志願ar???
somebody help?????

對不起,真的不知怎樣排才好。我當年有私校位在手,只填了第一﹑二志願。抽入了循小,便放棄了私校的學位。

原帖由 Edmond媽媽 於 10-9-13 23:23 發表
1. 循遁
2. 港澳信義小學
3. 王榮樹

小朋友比較坐唔定?

這是加士居道那所循道學校(油尖旺),不是將軍澳那間,恐怕這裡沒有人能答你的問題.

原來 2010 循小叩門真係咁少?   我當初仲以為會比兩間油天多.

原帖由 loveAM 於 10-9-14 00:12 發表
31機會多(4家可選),競爭亦大,SO要有私校在手,預防萬一,除了第一自願,其它都不會是心頭好。
建議如穩陣2-德信 3-基道 4-方樹泉
如預左叩門,以表誠意,循小/油天(舊)/油天(新)排1(最心儀),2,3, ST.MARY是沒有叩門位(聽聞)
另聽 ...

原來 2010 循小叩門位真係咁少?   我當初仲以為會比兩間油天多.

Tks your prompt reply!
但重有些唔明,我屬校網34,怎能乙部放第一呢?
原帖由 君媽 於 10-9-13 16:58 發表

循小當年分上﹑下午各2班,大部分家長選上午班,因此選下午班會較易抽中(無論自行或統一)。
現在(2011年9月讀小一),循小已搬了新校舍及轉為全日制,相信喜歡循小的家長會增加。
跨網抽,只有幾個位,喜歡循小的,甲﹑乙部都應放第一 ...

HIHI,

無錯, 在統一乙部, 你只可撰屬於你34網嘅學校.. 不能撰31校網, 除非你有油尖旺的地址, 就可在乙部選埋.. 甲部得一半學位嘅10%, 乙部就有一半學位嘅40%, 所以如果你心儀學校係在你校網內, 就好好多了...

原帖由 BrianMAMAMA 於 10-9-14 14:49 發表
Tks your prompt reply!
但重有些唔明,我屬校網34,怎能乙部放第一呢?

昨晚聽完循道2011 小一講座, 校長即將退休了 ...

I was not free to join the talk. Any important points?

簽名被屏蔽

新校舍在加士居道衛理道, 即京士柏曲棍球場那條街, 君頤峰與菲律賓會之間, (2010地圖王有顯示地盤位置) 應該距離油麻地 / 佐敦地鐵站都好遠, 照計就仲遠過現址, 除非有short cut. 現在經過加士居道天橋會見到地盤外貌呢!

Dear katrinafu

可否簡略講下有關內容?
因為那天我無時間出席, 聽聞校長曾提及20分都無機會入到, 是否有其事?

謝謝!

原帖由 katrinafu 於 10-9-18 12:07 發表
昨晚聽完循道2011 小一講座, 校長即將退休了 ...

yes, I have 20 point last year but still cannot enter in the first round.

有無上午5年級B家長

請問有無上午5年級B班家長係到呀?聯繫吓呀.

(貼錯區)

(油尖旺)循道學校(小學)一問?

請問新的循道學校將來是屬於升中那一個校網? 它是一條龍中小學, 學生在升中時可否出外考其他學校? 又可否在第2輪時選其他學校作第一志願, 循中作第二志願, 但仍可保證升到循中(如第一志願落空)呢?
‹ 上一主題|下一主題