用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 和富慈善基金李宗德小學 1B班-黃水仙花-交流區域
go

1B班-黃水仙花-交流區域 [複製鏈接]

0    0    0    0

原帖由 maywon 於 08-9-4 01:12 發表
無喎!我個女果D全部收晒喎

你好, 我是小二家長

每位小一同學, 在班房內都會有一個格
跟class no 排列
類似locker, 但無門, 叫 pitching hole
所有薄, file, 美術袋, 食飯用枱毯
或自己想放低的用品
都會放在格內,
有時老師會要求小朋友, 帶某幾本書放在格內
一來老師可以隨時教不同的書
唔怕小朋友無帶書
二來小朋友書包可以無咁重

同學是自己將薄將在pitching hole內
而不是老師收集
所以叫小朋友自己放回pitching hole就ok

原帖由 acalbum 於 08-9-4 10:19 發表

你好, 我是小二家長

類似locker, 但無門, 叫 pitching hole
或自己想放低的用品
都會放在格內,
有時老師會要求小朋友,  ...

妳好~ 我囡囡係 1E 班O架,D習作簿囡囡話交哂比老師,咁想請問其他的美術袋或枱毡要幾時帶返去呢? 每日帶走都應該可以吧??

我唔係幾想囡囡留低D書係學校,又冇得同佢睇,佢想睇都冇得睇??

因為佢 1E 班連手冊都未始寫,不過琴日就聽囡囡講小息前佢地有得做圖功所以老師放遲咗去小息....

小一新學年除咗小朋友要適應之外,其實作為家長O既我都仲係度適應緊!
Hi~Hi~大家好,我係家姐Christy抱住細佬佬Brian係媽媽的小樹熊啊 :lol: :lol: [img align=left]http://www.dotphoto.com/SAN1/92/EE/8F/i92EE8F4B-1C48-48B1-87BD-50E0FF12FDBF.jpg[/img]

原帖由 小樹熊 於 08-9-4 11:36 發表

妳好~ 我囡囡係 1E 班O架,D習作簿囡囡話交哂比老師,咁想請問其他的美術袋或枱毡要幾時帶返去呢? 每日帶走都應該可以吧??

我唔係幾想囡囡留低D書係學校,又冇得同佢睇,佢想睇都冇得睇??

因為佢 1E 班連手冊都未始寫,不 ...

慢慢嚟拉!
以我個人經驗, 其實我地家長適應期重耐過小朋友

小學這個新階段
學校會出notice將一般信息給予各級家長
而課堂上須要帶什麼, 要注要什麼的
老師會叫小朋友寫在手冊內
但始終是新學期, 要注意知道的事情實在太多
而且小一生一定未習慣無哂呵護, 要自己顧自己
手冊一定寫唔齊,
問佢又一定話唔記得
小一家長又唔知頭唔知路好迷惘
但又緊張小朋友帶唔齊嘢
以上都係我上年經驗

所以有問題, 就係bk問啦
李小好多家長都會幫到你架!

原帖由 acalbum 於 08-9-4 10:19 發表

你好, 我是小二家長

或自己想放低的用品
都會放在格內,
有時老師會要求小朋友,  ...

hi,

真係唔該晒!

晴晴的媽媽

我路過搭咀!
如你哋驚小朋友寫漏手冊, 家長可上校網睇"學生園地"--->"學生家課"對返老師既家課記錄

Hi,

我的囝囝也是1B班 - Kwok Shu Fai Larry, 請多多指教.

原帖由 maywon 於 08-9-4 17:39 發表

1B班-黃水仙花-交流區域

一仔媽媽 - Leung Yau Wai  Tinowaye
maywon - Won Jun May Shalom

哩到唔知仲有無1B嘅家長呢^^

Hello 1B Parents,

My daughter is Jasmine Mok from 1B also. Hope can share all of you more for her school life in future.

Congratulation!  

‹ 上一主題|下一主題