用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 小學開學後覺得好大壓力....
樓主: $$$
go

小學開學後覺得好大壓力.... [複製鏈接]

睇完先知大家都各有各辛苦, 唔同既學校真係有好多唔同壓力給予家長... 我以為自己煩新學校程度太淺而想轉校, 睇到有o的家長話小朋友比老師鬧唔比去廁所, 又好似尊制左少少.... 各有各校既教法... 程度深又煩, 程度淺又煩, 老師惡又煩, 功課多又煩.... 為左唔影響小朋友又要保持心平氣和.... 唉... 唔開始有神經衰弱就奇呢.....

各位齊齊為小朋友加油吧!

My daughter will have 1 st time chinese dictiation this week , and english dictiation next  week .
homework is not too much , but my daughter tell me  that teacher said will have more homework later ...... around 6-7 types homework everyday.
I also feel stress , today when My daughter arrive home , I find she forgot to bring the homework folder back , she left at the drawer , lucky we live near the school , we go to school at once to get back the folder , otherwise tomorrow no homework to subitt

All the Mom. ADD OIL !!

我儿子也上小一了,感觉香港的学校把学生当囚犯管理!感觉很恐怖!

I told myself my son needs one month to adapt P.1 school life, so I still have time, so relax......    In fact, the reason I choose this school is that I knew that they are not pushing for p.1 kids.   The 1st mth is the honey moon, just let kids know the teachers, campus, classmates, subjects, etc.   Dictation will only start from Oct.   That's good !

原帖由 homingm 於 08-9-7 23:45 發表
我仔咪又係咁,明明做o左的功課放o左係功課袋度,佢都無交到比老師,不過唔知點解手冊又無話佢欠交bor 小朋友初初返小一真的會好緊張囉,以前大仔小一時係咁,而家細仔小一又係咁,成日放學都驚佢帶漏o野回來 不 ...

我完全了解你心情....我同你一樣...做好左功課...放左落書包...指係佢搵唔到出來....就比老師寫手冊欠交....我真係有小小嬲架.....
豬有謂:遠睇山水畫,近睇就麻麻. 屋企有隻乾淨豬.趕住年廿八出來洗白白. 已經五歲喇.

原帖由 joefoon 於 08-9-13 05:47 發表

Johnnylaisma
我囡囡上了三天半日課、
九月九日、巳英默、A一Z、a一z、
英默對囡囡0K、
但中默在九月十八日、默【新亞洲、中國語文】、、
【上學去】全課文、
暫老師讀默、一句廣東話、一句普通話、
默多二課文後、 ...

你係咪同我個囡一間學校架....點解你個d野同我個囡個d一樣ge....你係咪天主教學校呀??
豬有謂:遠睇山水畫,近睇就麻麻. 屋企有隻乾淨豬.趕住年廿八出來洗白白. 已經五歲喇.

All parents,

May I know what schools you are talking about?

原帖由 BBGirl 於 08-9-18 15:28 發表

我完全了解你心情....我同你一樣...做好左功課...放左落書包...指係佢搵唔到出來....就比老師寫手冊欠交....我真係有小小嬲架.....

I put all the notice and homework in a folder. So they will not forgot where is the homework, and make sure the notice will not missing.

原帖由 Brother1234 於 08-9-18 17:07 發表
All parents,

May I know what schools you are talking about?

I think we're all come from the different school gar. Maybe some are from the same school, not so sure. But anyway, we face the same problem.

回覆 # 的文章

見到這個topic很有同感,自從亞仔今年返小一後,個人很緊張很大壓力,每日回家第一時間簽通告看功課及溫書,時間好似很不夠用,感覺好似返多一份工咁很辛苦,其實我之前都沒這麼緊張的,是開學後第二星期亞仔哭住打電話給我,話老師用紅筆寫帶錯上冊書後,我就開始很緊張,他自己執完書包後,我又取出來重複再對幾次,就快痴線。

係囉, 日日返到屋企都好似同時間競賽咁, 返到屋企都已經九點, 又要沖涼,睇通告,檢查家課,彈琴,無十點半都未做完,仲要每個星期都有中&英默書,自己辛苦之餘,亞仔都好辛苦,真係慘.....

因為大仔今年小三,我兩年前就試過這樣的經歷, 我又係working mum, 返到屋企都唔多時間, 佢又要早瞓先有精神, 真係忙到飛起。今年連細仔都上小一, 仲忙, 通告要睇兩份, 簽兩份, 對功課簽手冊, 預備食物盒, 量體溫, 樣樣都兩份。

今個星期細仔已經要中英默書加數學測驗, 細仔小一中文背默一課, 都可以佢自己攪掂。但英文默書要9句中默五句, 又有數學小測。細仔雖然小一,  但英文句子都幾深; 大仔就要默3版故事書。我就要同一時間讀比佢地默, 呢個讀完一句, 論到另一個又要讀另一句, 把口不停, 然後又要改。

雙倍壓力!!!

[img align=right]http://www.uwants.com/customavatars/1335663.gif[/img]

原帖由 迪迪洛洛媽媽 於 08-9-19 15:55 發表
因為大仔今年小三,我兩年前就試過這樣的經歷, 我又係working mum, 返到屋企都唔多時間, 佢又要早瞓先有精神, 真係忙到飛起。今年連細仔都上小一, 仲忙, 通告要睇兩份, 簽兩份, 對功課簽手冊, 預備食物盒, 量體溫, 樣 ...

好恐怖.....媽媽真偉大!!!

Relax! I have been told that everything will fall into places in a few months!

各位mami, 因為本人因工作關係每星期只可以見到囡囡一次, 由婆婆揍, 小女沒有你們的小朋友這樣幸福可以每天有家長為她擔心這, 為她擔心那.... 反而於上小一前學習管理自己的生活及日常事, 例如學拾書包, 學拾日用文具等... 就如小時候教導小朋友管好及拾玩具.... 另外我亦給她一個每周生活時間表, 學習自我管理時間, 過了這三星期, 她亦有拾漏一次雨衣, 一次欠通告, 暫時仲未記得改變跳舞班時間, 都要提點下, 但因為她自己漏了, 知道下次更加小心點算物品, 安排加快做好功課及爭取時間去學不同的興趣班, 現在多放了管理空間給她, 反而多了問怎樣可以做得更好... 親子信任, 歡樂亦增加了呢...

這是小小小經驗, 雖然未必人人受用, 但亦可開始給予支持, 令小朋友有少少能力學習管理自己小東西的責任.  希望你們的小朋友亦可以分擔你們的擔憂吧!

我仔仔亦讀P1 因暑假已提早教他少少書,且選些不要太多功課的學校,以方便大人及小孩適應. 再者壓力部份來自自己,試試多與朋友(有類同經驗的家長)訴苦, 只要說出來,心裡好過些.
大家一起努力 不要太看重結果,盡力.

原帖由 herman-mame 於 08-9-18 23:38 發表
見到這個topic很有同感,自從亞仔今年返小一後,個人很緊張很大壓力,每日回家第一時間簽通告看功課及溫書,時間好似很不夠用,感覺好似返多一份工咁很辛苦,其實我之前都沒這麼緊張的,是開學後第二星期亞仔哭住打電話給我,話老師 ...

thank all the mums who are brave enough to tell the truth and speak up.

原帖由 迪迪洛洛媽媽 於 08-9-19 15:55 發表
因為大仔今年小三,我兩年前就試過這樣的經歷, 我又係working mum, 返到屋企都唔多時間, 佢又要早瞓先有精神, 真係忙到飛起。今年連細仔都上小一, 仲忙, 通告要睇兩份, 簽兩份, 對功課簽手冊, 預備食物盒, 量體溫, 樣 ...

Add Oil !!
‹ 上一主題|下一主題