用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 小學開學後覺得好大壓力....
樓主: $$$
go

小學開學後覺得好大壓力.... [複製鏈接]

我好辛苦呀....尋日終於頂唔順喊..
返了2星期學, D功課好多, next week又有dictation,
個仔抄唔切手冊, 又比miss話, 又話佢寫野慢,食野慢,上堂有d夢遊....
返到屋企又話累,要瞓覺, (因太早起身,未慣)
瞓醒要食晚飯, 沖涼, 先做功課, 做到好夜,第2日又要早起..
始終佢係起一間活動式教學既幼稚園出來, 而家入左間咁傳統既學校, 唔止佢辛苦, 我又辛苦....好慘好慘...
點算好? 有種無力感呀.....
Our Baby is 2 years old

各位,
好彩有你們在此一同分享一下開學後的心情, 自從阿仔升小一後,我都感到壓力很大, 是家長責任的部份,我都小心翼翼的盡量做, 好似量體溫,我都是隔晚寫定, 第2朝早餐前同佢量一下confirm, 校服用衣架掛定在房間當眼處(以妨穿錯), 名牌同校服掛埋一齊, 零食同餐具隔晚執定, 無論阿仔放學後點扭眼訓都唔俾佢訓, 俾d茶點佢食下, 然後陪佢做功課, 佢一做完功課就好精神, 晚上9:30上床, 一撻低佢就睡著....

好在阿仔間幼稚園在8月時有個小一預備班, 返了一個月, 老師以小學的形式上堂, 教定佢地要帶食物袋, 教寫手冊, 小息才上厕所, 上視藝課等, 還告訴他們小學的老師比較嚴, 不交功課要留堂等等...所以佢地幼稚園出來的小朋友上小一時都較易適應, 很少有人會驚到喊.....

不過讓我精神緊張的, 還是阿仔懶懶閒和凡事唔上心的性格(似足佢老豆), 早餐咩都話唔食, 食都嘆慢板, 想佢學下獨立d, 叫佢快穿校服, 校車唔等人, 佢就slow motion, 一係留低本書在學校, 一係留低左個食物袋冇帶返黎, 一係帶埋人地本書返屋企, 一係把食物袋留在課室, 小息就冇野食(因學校以衛生理由, 不準分享食物), 佢寧願不吃不喝都不開口求救, 返左8日半天, 昨日開始返全日, 最後一堂是"導動課", 學生可以做功課, 佢有5樣功課, 點知只做了1樣, 又因有人上錯校車, 遲了開車, 搞到4:30先返到屋企, 回到家肚餓吃點心, 5點幾先做功課做到6半點, 我要陪佢做功課, 又趕住煮飯同幫佢沖涼, 為追回時間我就變得好精神緊張, 7點半晚飯, 例牌食得慢, 仲要練琴, 9:25分先搞掂晒同刷埋牙, 因我一定要他9:30睡覺, 他遲了我說沒時間說故事, 他便大喊, 為了要佢知道守時的重要, 我都沒有心軟, 我真不想只是我在太監急, 皇帝一d都唔急, 到中學都係咁點算, 我驚未到中學, 佢阿媽已入左青山了........

昨日出了中默範圍, 第一次默20個詞語, 認10個詞語
第二次範圍都出埋, 勁恐怖   , 要背默全課文 ....
唉~ 救命, 有排捱呀!   

原帖由 DorothyBBB 於 08-9-11 23:23 發表
返了2星期學, D功課好多, next week又有dictation,
個仔抄唔切手冊, 又比miss話, 又話佢寫野慢,食野慢,上堂有d夢遊....
瞓醒要食晚飯,  ...

昨日也出咗英默範圍, 8句默6句, 呀女讀都唔識讀, 何妨識串? ~~死定!!

Agreed with you! Is a high pressure in Primary School.

醒目開學勳章

原帖由 Johnnylaisma 於 08-9-12 09:57 發表
昨日出了中默範圍, 第一次默20個詞語, 認10個詞語
第二次範圍都出埋, 勁恐怖   , 要背默全課文 ....
唉~ 救命, 有排捱呀!

回覆 # 的文章

This is "HK education"...

原帖由 Johnnylaisma 於 08-9-12 09:57 發表
各位,
好彩有你們在此一同分享一下開學後的心情, 自從阿仔升小一後,我都感到壓力很大, 是家長責任的部份,我都小心翼翼的盡量做, 好似量體溫,我都是隔晚寫定, 第2朝早餐前同佢量一下confirm, 校服用衣架掛定在房間當 ...

~~~~~~~~

『好彩有你們在此一同分享一下開學後的心情, 自從阿仔升小一後,我都感到壓力很大, 是家長責任的部份,我都小心翼翼的盡量做,好似量體溫,我都是隔晚寫定, 第2朝早餐前同佢量一下confirm, 校服用衣架掛定在房間當眼處(以妨穿錯), 名牌同校服掛埋一齊,零食同餐具隔晚執定, 無論阿仔放學後點扭眼訓都唔俾佢訓, 俾d茶點佢食下, 然後陪佢做功課,』
以上的情況……
Johnnylaisma

我和妳的做法也是一樣的、
大家努力吧

各位,
好彩有你們在此一同分享一下開學後的心情, 自從阿仔升小一後,我都感到壓力很大, 是家長責任的部份,我都小心翼翼的盡量做, 好似量體溫,我都是隔晚寫定, 第2朝早餐前同佢量一下confirm, 校服用衣架掛定在房間當 ...

Johnnylaisma
我囡囡上了三天半日課、
九月九日、巳英默、A一Z、a一z、
英默對囡囡0K、
但中默在九月十八日、默【新亞洲、中國語文】、、
【上學去】全課文、
暫老師讀默、一句廣東話、一句普通話、
默多二課文後、全用普通話讀默、、

唉~ 救命, 我都有排捱呀!

大家要+油

上左小學大人同小朋友都需要時間
0黎適應架...努力!加油!
要放鬆d唔好比咁大壓力自己..會影響埋小朋友架...

原帖由 joefoon 於 08-9-13 05:47 發表

但中默在九月十八日、默【新亞洲、中國語文】、、
【上學去】全課文、
暫老師讀默、一句廣東話、一句普通話、
默多二課文後、 ...

阿囡都係用新亞洲,但佢學校暫時都幾輕鬆,都係教左第一課,只係叫回家讀熟,重講明9月中英不用默書;但我怕下個月會連默幾課重死

我嗰間上學期無默書吖, 唔知係好定係唔好
原帖由 3b 於 08-9-12 22:40 發表

[URL=http://www.upload-image.org][IMG]http://www.upload-image.org/img/b7b0b24b3c414187393fd33c9fbeab15/new33.gif[/IMG][/URL]

rachel:
你女是P.1嗎?咁快背默?
點解小一要背默?寧願讀默範圍大d, 會無咁吃力!其實,讀默識都已好叻了!
原帖由 rachel 於 08-9-12 09:50 發表
我個囝昨日已經要背默中文第一課, 佢温到 , 我都 , 我覺得佢好辛苦, 以前幼稚園唔駛默書又唔駛考試, 依家..............., 我同 C6 講話想同佢轉校,  C6 話我 crazy,:;pppp: ...

我女小一今天真係要背默第1課和讀默第2課詞語了(中文)

原帖由 my17223 於 08-9-16 23:23 發表
我女小一今天真係要背默第1課和讀默第2課詞語了(中文)

我亞女一星期前話默書詞語, 不過佢第1,2課都識背晒, 暫時都ok, 但英文串字就...
[size=large]我家有隻百厭貓[img align=right]http://img11.picsplace.to/img10/25/logo_copy2.jpg[/img]

睇到各位家長都好緊張自己的小朋友,我亦同大家一樣做緊差唔多的工作.大家繼續加油

看左li個topic feel better, 原來不只我一個人係咁.
我地做媽咪既真係要堅強同加油呀, 喊完舒服左再keep going啦.  我都晚晚發夢見到ah仔個班主任係度話ah仔呀.... 唉... 加油, 加油呀.

原帖由 DorothyBBB 於 08-9-11 23:23 發表
瞓醒要食晚飯,  ...
我係天天豬, 爸爸媽媽好愛我呀!

原帖由 Ansonrubby 於 08-9-16 14:19 發表
rachel:
你女是P.1嗎?咁快背默?
點解小一要背默?寧願讀默範圍大d, 會無咁吃力!其實,讀默識都已好叻了!

My daughter's school will not have any test/dictation in Sept. But Oct is coming la, worries...
‹ 上一主題|下一主題