用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 小學開學後覺得好大壓力....
go

小學開學後覺得好大壓力.... [複製鏈接]

成日都驚唔記得幫阿女執齊d野, 又驚夜晚唔夠時間同佢做功課, 開左學只係三日已經成日頭痛, 點好...
   0    0    0    0
Pretty Princess Petite Prince

I felt the same too, always afraid he will miss this and that, and whether he could finish homework by himself in the future, especially if I need to work late.

The pressure is really great........

我都覺得有壓力呀! 我女間學校又嚴喎!
小息全部學生唔淮留在課室,她說昨天有兩個同學小息後排隊入課室時傾計,被老師罰企一陣,隔離班有個同學在課室飲水又被老師罰。
如果唔見本手冊,要記缺點。
你話係咪好驚呢?

原帖由 rachel 於 08-9-4 10:09 發表
我都係呀, 驚帶漏書, 文具, 又要記住星期幾上體育堂, 今早差 d 遲道

原帖由 MrsFung 於 08-9-4 10:19 發表
小息全部學生唔淮留在課室,她說昨天有兩個同學小息後排隊入課室時傾計,被老師罰企一陣,隔離班有個同學在課室飲水又被老師罰。
你話係咪好驚呢?

...

嘩你個囡間學校吟嚴架!樣樣都唔得,真係慘,我都有點壓力,真係好怕幫囝囝帶漏書呀,漏簽通告,各樣各樣,唔知點解學校有那麼多東西要帶的 ,水壺又要有條帶(咩)住,我又要再去買過個新的........真係有好多野跟......

仲有一次我早上忘記量體溫,被老師在體溫表及手冊mark 底了要記得量體溫。

原帖由 carrievic 於 08-9-4 10:28 發表

嘩你個囡間學校吟嚴架!樣樣都唔得,真係慘,我都有點壓力,真係好怕幫囝囝帶漏書呀,漏簽通告,各樣各樣,唔知點解學校有那麼多東西要帶的 ,水壺又要有條帶(咩)住,我又要再去買過個新的........真係有好多野跟......: ...

醒目開學勳章

最驚依d咁嚴嘅學校, 唔係話唔好, 但小一只開學幾日, 真係需要咁嚴厲咩, 好似我有個朋友, 佢囝囝前兩年小一開學, 上堂時攞住擺間尺玩, 都要罰佢企, 嬲到佢老豆第日去學校了解事件, 我覺得俾返段適應期都得掛, 係未天主教學校真係對紀律嚴厲d嘅呢?

原帖由 MrsFung 於 08-9-4 10:19 發表
你話係咪好驚呢?

...

Wah!  This is the beginning, how come in the future.  Relax relax, when you look back, it is only a minor things.  Children should bear in mind their things, not parents.

原帖由 MrsFung 於 08-9-4 10:32 AM 發表
仲有一次我早上忘記量體溫,被老師在體溫表及手冊mark 底了要記得量體溫。

所以我之前果晚寫定啦, 如果有時之前都會估到d既...唔係第二朝真係趕唔切呀!!!!!

呢幾朝仲未好慣,起身送番學個頭仲係痛到死....

仲要今日開始有功課啦, 唉...遲d仲有默書....

我諗你唯有牺牲自己私人時間,
根據我所知, 我哋五個今年返小一的媽媽全部都在10點左右訓咗了, 咁樣先有充足精力對付老師同小學開學的不適應~
原帖由 $$$ 於 08-9-3 21:22 發表
成日都驚唔記得幫阿女執齊d野, 又驚夜晚唔夠時間同佢做功課, 開左學只係三日已經成日頭痛, 點好... ...
[URL=http://www.upload-image.org][IMG]http://www.upload-image.org/img/b7b0b24b3c414187393fd33c9fbeab15/new33.gif[/IMG][/URL]

原帖由 MrsFung 於 08-9-4 10:32 發表

唔記得量體溫mark過1次, 有張通告唔參加以為唔洗交, 又俾老師mark在手冊話"欠交5號通告".....真係難睇, 好似我整到個女蒙上污點!!!

我都係呀!顧住開支票交簿費就唔記得交雜費,第二日老師就係家課冊裏寫上“欠交雜費$xx”,攪到我好似累到囝囝咁!   好彩唔係用紅筆寫咋!如果唔係仲唔安樂呀!

以前幼稚園老師都會打電話提o下咁,現在就......

原帖由 my17223 於 08-9-4 14:23 發表

唔記得量體溫mark過1次, 有張通告唔參加以為唔洗交, 又俾老師mark在手冊話"欠交5號通告".....真係難睇, 好似我整到個女蒙上污點!!!

每晚一見到個手冊就頭痛胃痛, 睇公司野都冇咁束手無策咁....

仲要我已經晚晚同阿女一齊上床,但係早訓又眼光光...

原帖由 MrsFung 於 08-9-4 10:32 發表

我會寫定日期+時間+簽名, 等第二日量體溫便可以
:

I think not only our kids, but we as mothers also need adaptation time.  Just hope the schools will understand and give some adaptation time for the kids......  everyone needs adaptation, especially they are facing a big gap in this change.................

醒目開學勳章

我都同你一樣寫定 .....點知道, 昨天量完忘記填體溫....
結果都係寫欠量體溫 激死 !

原帖由 kmliu0107 於 08-9-4 22:45 發表

我會寫定日期+時間+簽名, 等第二日量體溫便可以

原帖由 BOBO128 於 08-9-5 02:11 發表
我都同你一樣寫定 .....點知道, 昨天量完忘記填體溫....
結果都係寫欠量體溫 激死 !

現在每天放工返到屋企,反覺得是工作的開始,仲緊張過返工,check 手冊、check功課,教執書包、簽通告、開支票........嘩!人都顛!又怕自己失誤連累個仔,好大壓力呀!

我都很明白那種壓力,所以找了一間無這種壓力的學校給孩子。

原帖由 grace_xian 於 08-9-4 14:18 發表
我諗你唯有牺牲自己私人時間,
根據我所知, 我哋五個今年返小一的媽媽全部都在10點左右訓咗了, 咁樣先有充足精力對付老師同小學開學的不適應~
...

Agree....
My son needs to sleep at 9:30pm every night and I also sleep before 10:30pm because of keeping the good spirit to handle the heavy workload in next day
‹ 上一主題|下一主題