用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 教材閱讀 請問普通話教材
go

請問普通話教材 [複製鏈接]

我自己普通話發音唔夠標準,希望搵好d既教材,請問你地用咩教材/書/cd教普通話架?
   0    0    0    0

回覆 # 的文章

介紹你用易讀寶,佢可以用支筆點圖書發聲,佢有d圖書教并音,又唔係太貴,我覺得幾ok

原帖由 mr_kwy 於 08-9-4 11:18 發表
介紹你用易讀寶,佢可以用支筆點圖書發聲,佢有d圖書教并音,又唔係太貴,我覺得幾ok

請問易讀寶可以係邊到買呀?

可唔可以講多d??係書/碟??歲半啱唔啱用??繁/簡體???邊度可以買到??
原帖由 veekmom 於 08-9-3 17:22 發表
我用緊中華字經教小朋友,好有權威性,訓練到佢速記認中文字同埋普通話好得...

回覆 # 的文章

易讀寶暫時我知要返大陸買.....深圳書城有得賣...另外佢深圳有個代理, 如果同佢買就平d, 書有9拆...書就係簡體字, 不過我自己覺得幾好又唔係好貴 Rmb598(筆加送一套圖書),我就選左迪士尼英語果套,另外佢重有學前600字, 日常用語字咭同掛圖, 我就覺得這幾套都幾合香港人買....佢d書幾平...一套都係幾拾元...重要可發聲我覺得幾抵
缺點就係d書簡體字同而家only得國語同英文, 英文書又唔係太多。不過我覺得平平地, 功能又同d幾千元甚至萬幾果d差不多,所以可以比小朋友試下.
我比个網址你睇下:  http://www.e-readbook.com/

原帖由 mr_kwy 於 08-9-4 15:29 發表
易讀寶暫時我知要返大陸買.....深圳書城有得賣...另外佢深圳有個代理, 如果同佢買就平d, 書有9拆...書就係簡體字, 不過我自己覺得幾好又唔係好貴 Rmb598(筆加送一套圖書),我就選左迪士尼英語果套,另外佢重有學前600 ...

謝謝!

希望可以幫到你

我最近於麗港城買了一套普通話教材給囡囡,主要以咭為主,支筆可以發聲,携帶方便可帶出街玩,全用繁體字,價錢又唔太貴,但公仔及外形包裝比較老土。聽Sales說呢套教材是香港人研發的,如果你有興趣我可以比個Sales電話你,佢跟進都幾好,講解得都清楚。比個E-mail 你電郵比我﹕[email protected]

Thank you!

:loveliness: :loveliness:

唔知有無人見過叫做"語文電腦"嘅普通話拼音機?我見朋友係荃灣柴天度買左部比仔仔, 有得單讀聲母嗰啲, 又可以拼啲字咁, 好似好好用, 有無人用過, 好唔好用?

請問你小朋友多大? 用了多久? 應該如何使用

請指敎   

原帖由 veekmom 於 08-9-3 17:22 發表
我用緊中華字經教小朋友,好有權威性,訓練到佢速記認中文字同埋普通話好得...

http://resources.edb.gov.hk/~chi/frontpage.html

教育出版社的普通話書可配合聰明筆.

原帖由 ALAL 於 08-10-7 19:00 發表
http://resources.edb.gov.hk/~chi/frontpage.html

教育出版社的普通話書可配合聰明筆.

thank you!

請問聰明筆向邊到買呀?
http://i239.photobucket.com/albums/ff277/tammylaw2000/cmama150.gif[/img]

我之前上網買左套迪士尼神奇英語DVD SET, 用過都幾好, 因為佢可以選普通話或廣東話作輔助, 我比BB學埋國語..都唔錯., 我係YAHOO度search “Disney English”就揾度, 中文好似叫博學坊..我有電話係, 8101 5538, 大家可以試下…
·        CAT No. BG-1001b
·        書名: 迪士尼神奇英語DVD互動版(6書冊+26隻互動DVD)
·        迪土尼人物加視,聽,說,唱學習
·        詞及句型在不同動畫反覆出現
·        課文: 卡通,練習,遊戲共26課
·        6書冊+26隻互動DVD(國語,廣東話/英語)
·        ~HKD$400 only全套
·        CAT No. BG-1001d
·        書名: 迪士尼神奇英語-續集(4書冊+6隻互動光碟)
·        續集加入親子遊戲
·        有趣互動flash光碟
·        課文: 日常生活,城市,惡人共六續集
·        4書冊+6隻光碟(不用安裝)
·        ~HKD$250 only全套
·        CAT No. BG-1001d
·        書名: 迪士尼瘋狂米老鼠(12隻DVD)
·        108集米奇卡通片,105集迪士尼世界卡通
·        120隻兒童英語歌曲
·        課文: 普通話/英語配音, 中文字幕
·        共12隻DVD連收藏冊
·        會智時代
~HKD$450 only 全套連收藏冊

多謝哂‧好有用

it's ok, hope your baby like it too!!
原帖由 winchoy16888 於 08-10-8 15:39 發表
多謝哂‧好有用
‹ 上一主題|下一主題