用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 女仔在九龍有那些好的私校可考?
go

女仔在九龍有那些好的私校可考? [複製鏈接]

女仔在九龍有那些好的私校可考?
   0    0    0    0

原帖由 momochiu 於 08-9-3 12:57 發表
女仔在九龍有那些好的私校可考?
拔萃女小學

德雅小學。佢有埋中學, 係女子英中, 可以一路直上。

德雅不錯的,校長好好人,校風又好

重有德望,今過星期六派報名表了.其實九龍區重有好多私校的.未派表的重有禮賢,宣道,九龍塘學校,真光...

德雅小學是否英小?  德望好, 還是德雅小學好?

沒有留意德雅,只知道德望很好!

真正英小係好少! 英小係各科都用英文教,中文除外,  pe,music,art 這些閒科都係用英文既話, 我想係有2間直資, l陳守仁同SMC. 因每班都有外籍同學, 唔可能用中文, 其他學校話自己係英文小學都好啦! 數學係英文書但中文教都好多.or 間唔中 比d英數計吓,又話係英小.
其實英小,中小都無所謂, 吸收到智識最重要.

原帖由 momochiu 於 08-9-5 19:20 發表
德雅小學是否英小?  德望好, 還是德雅小學好?

原帖由 catcatmom 於 08-9-6 12:07 發表
真正英小係好少! 英小係各科都用英文教,中文除外,  pe,music,art 這些閒科都係用英文既話, 我想係有2間直資, l陳守仁同SMC. 因每班都有外籍同學, 唔可能用中文, 其他學校話自己係英文小學都好啦! 數學係英文書但中文 ...

What is "SMC"? thanks.

St. Margaret's Co-ed English Secondary Primary School (http://www.smcesps.edu.hk/).

原帖由 youma 於 08-9-7 01:31 發表

What is "SMC"? thanks.

真係嚇死人, 我去德望填表, 竟然同一時間撞到兩個熟人, 冇約埋, 仲要派埋同一時間INTERVIEW, 亞女同果兩個小朋友係超級FRIEND, 一個係而家同學, 一個係朋友個女, 又係K1同學仔, 到時三個一齊, 都唔知好定唔好, 不過我相信壓力會細左, 德望係一間老牌名校, 一講出黎個個都識啦, 我細個果陣都識, 係得個望字的學校, 點入AR? 入面D人事關係都好復雜, 聽BK媽咪講的, 考到先算啦 , 而德雅係一間唔多人考, 冇乜人爭的學校囉, 不過我諗小朋友讀德雅會開心過德望, 因為壓力會冇咁大
‹ 上一主題|下一主題