用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 根德園幼稚園 :) 07-08 K1C (Kent Rd) 家長 Part II 繼續傾 (:
樓主: chingchingb.ma
go

:) 07-08 K1C (Kent Rd) 家長 Part II 繼續傾 (: [複製鏈接]

亞囡今日落校車一輪咀講,返到屋企再問清楚,佢話班裏有5個小朋友要帶bb相返去show & tell,講咗d小朋友名,而班裏其他小朋友就帶其他玩具返去下次show & tell,問佢係未聽日,佢又係話唔係,但就自己話要帶乜帶物返去wor!?

原帖由 v.lo 於 08-9-17 23:48 發表
今朝阿女打電話俾我話要帶bb用具返學校,佢話畫都得,於是佢畫左bb床,奶樽落紙帶返學......今晚返黎又同我講要帶bb玩具返去show & tell,問佢係咪聽日到佢,佢又話未輪到佢,你地囝囝囡囡有無提過show & tell呢回事? ...

原帖由 Kangaroo 於 08-9-16 22:34 發表
都忍唔住要開手寫板寫.咁多功課真難為小朋友.Jeffrey做功課時成日都話隻手好.D字又打風咁.叫佢寫好D,又覺要求過高,得個4歲半人仔,唉!希望咁辛苦將來會有幫助!

...

今日大仔在我放エ回家寫好功課, 沒有立即 (因細仔要我抱).  到我吃完飯巳9pm.  看他寫的"大"字有幾個太ugly, 唸住叫佢自已睇吓改, 佢話很累了.  不願改.

亞仔通常10:30pm 睡, 早上9am 醒.  日間全沒小睡.
本想他們5:50pm 回家睡 1hour, 但又話睡不着.  結果到吃完飯做功課就累.   真煩.

原帖由 chingchingb.ma 於 08-9-17 23:57 發表
亞囡今日落校車一輪咀講,返到屋企再問清楚,佢話班裏有5個小朋友要帶bb相返去show & tell,講咗d小朋友名,而班裏其他小朋友就帶其他玩具返去下次show & tell,問佢係未聽日,佢又係話唔係,但就自己話要帶乜帶物返去wor!? ...

開始有show & tell,  明天間吓亞仔先.

thanks siufo, the venue is very close to my home

I plan to join the afternoon session on SUN.

原帖由 siufo 於 08-9-17 11:17 發表
10月18-19日係保護兒童會有項免費親子活動, 適合0-6歲, 明天開始接受報名, 好快full架!

http://www.hkspc.org/kidspower18102008/Webpage.swf

Jeffrey's show and tell is on 29 Sep to 10 Oct. Need to bring baby photo or baby clothes

原帖由 MaggieHuang 於 08-9-18 00:10 發表

開始有show & tell,  明天間吓亞仔先.

我地都有classwork--circle the bigger,但後面就無寫任何嘢喎, 數學功課我地都有做過, 係假期前功課, 有中,英,數, 數學寫"1"字.

原帖由 chingchingb.ma 於 08-9-17 18:12 發表
直至今日都仲未出現星簿,中文功課進度同Parco一樣,反而奇怪嘅係點解冇數學功課嘅

今日派咗張英文classwork "circle the bigger",老師已經mark咗。張classwork後面亞囡寫咗1-10,佢話老師叫唔好"side",環 ...

Hi all,

Pls check email,  Thanks.

We also want to join on Sunday afternoon session.
Now have Maggie and Kangaroo on Sunday morning session. v.lo and grace on Sunday afternoon session.
How about SIUFO
Can we join go together

原帖由 v.lo 於 08-9-18 00:13 發表
thanks siufo, the venue is very close to my home

I plan to join the afternoon session on SUN.

siufo & me are planning to join the morning session.

原帖由 graceshumwy 於 08-9-18 00:37 發表
We also want to join on Sunday afternoon session.
Now have Maggie and Kangaroo on Sunday morning session. v.lo and grace on Sunday afternoon session.
How about SIUFO
Can we join go togethe ...

我地今日都派咗"SHOW & TELL", 主題係認識自己, 時間約兩分鐘, 要帶備BB相或嬰兒服,講吓以前同現在有咩分別. 29/9至10/10我地就要講喇. 得十多日時間同亞仔溫習, 唔知夠唔夠用添呀.:-| :-|

阿女平時放學後都無小睡,夜晚又心野想同我玩唔肯瞓,見到佢明明眼瞓,但有時成11pm都未瞓,成日話有野同我講,佢每日都係瞓得果10個鐘,都唔知夠唔夠!
係尋日佢早左起身,再加上食左d傷風藥,好累所以飯後瞓左一個鐘,阿女都好lazy,今日放學掛住玩拖到食完飯先做功課
我同佢講要放學返屋企先沖涼,然後做功課,食飯,之後先可以玩,希望佢聽話follow啦,我唔想佢夜晚晚等我返黎先做功課,個工人又monitor唔到,唉

原帖由 MaggieHuang 於 08-9-18 00:07 發表

今日大仔在我放エ回家寫好功課, 沒有立即 (因細仔要我抱).  到我吃完飯巳9pm.  看他寫的"大"字有幾個太ugly, 唸住叫佢自已睇吓改, 佢話很累了.  不願改.

亞仔通常10:30pm 睡, 早上9am 醒.  日間全沒 ...

OH! only me and v.lo join on afternoon. May be i also join on morning la. Can ask v.lo change to morning sessions
We can go together.

原帖由 chingchingb.ma 於 08-9-18 00:40 發表
siufo & me are planning to join the morning session.

我哋未收到"SHOW & TELL"通告。

原帖由 graceshumwy 於 08-9-18 00:45 發表
我地今日都派咗"SHOW & TELL", 主題係認識自己, 時間約兩分鐘, 要帶備BB相或嬰兒服,講吓以前同現在有咩分別. 29/9至10/10我地就要講喇. 得十多日時間同亞仔溫習, 唔知夠唔夠用添呀.:-| :-| ...

siufo, chingchingb.ma,maggie and kangaroo

Now we can join '親子活動' on Sunday morning sessions.
So remember apply on tomorrow at 10:00.
See you later!!

慢慢嚟啦, 啱啱先新學期, 或者你同佢講, 如果媽咪放工返嚟見到你做好晒功課就奬糖或帖紙比你作奬勵呀.

原帖由 v.lo 於 08-9-18 00:46 發表
阿女平時放學後都無小睡,夜晚又心野想同我玩唔肯瞓,見到佢明明眼瞓,但有時成11pm都未瞓,成日話有野同我講,佢每日都係瞓得果10個鐘,都唔知夠唔夠!
係尋日佢早左起身,再加上食左d傷風藥,好累所以飯後瞓左一個鐘,阿女都 ...

Jeffrey有收到通告嗎?我未有喎, 問過亞仔, 初初話冇, 後尾又話有show and tell, 仲話隔離個男仔帶火箭, 佢又要帶火箭, 但又冇答我幾時要帶喎

原帖由 Kangaroo 於 08-9-18 00:17 發表
Jeffrey's show and tell is on 29 Sep to 10 Oct. Need to bring baby photo or baby clothes

Unable to register the Kids Power as the line is always too busy!!

我都唔得呀

原帖由 chingchingb.ma 於 08-9-18 10:23 發表
Unable to register the Kids Power as the line is always too busy!!

Same me!! Also is too busy!!

原帖由 chingchingb.ma 於 08-9-18 10:23 發表

我知道點樣做喇! 頭先我再入我入到, 但到最底部要填字串就入嚟入去都唔得, 我打咗電話去問, 佢話線路有問題, 要留電話之後會再覆, 你地都可以打去留電話先. 電話: 23960264

原帖由 graceshumwy 於 08-9-18 11:45 發表
Same me!! Also is too busy!!
‹ 上一主題|下一主題