用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 播道書院 第二屆播道書院小學部懇談室
樓主: freddielau
go

第二屆播道書院小學部懇談室 [複製鏈接]

原帖由 freddielau 於 10-9-10 23:21 發表

通常新秀賽第一回合在四月,女子組通常人少d.....
Hayden校車都有一、兩個剛剛打完明曰之星的小明友,日後真係可以開番個網球小學部....
E+已經吾夠Hayden打la, 曰後留番比妳同佢切磋
下週日維園,又有比賽,有興趣來打 ...

幾點打?睇下黎唔黎到?

原帖由 Emailfamily 於 10-9-11 06:07 PM 發表

幾點打?睇下黎唔黎到?

19/9 約4pm

唔好意思~ 我想問一問各位有小朋友係播道讀緊書既家長一D寶貴意見....你地D小朋友係播道讀得開唔開心? 課程OK嗎? 比較一般小學少d功課係好定唔好呢? 中學係唔全部都係小學原校升上呢? 會唔會升唔到上去比人"西"出去呢? "西左出去同出面D中學課程銜接到嗎?

我好希望我個小朋友係冇咁大既壓力既學校讀書, 但又驚將來唔夠競爭力........

原帖由 Hellomimi112 於 10-9-12 10:56 PM 發表
唔好意思~ 我想問一問各位有小朋友係播道讀緊書既家長一D寶貴意見....你地D小朋友係播道讀得開唔開心? 課程OK嗎? 比較一般小學少d功課係好定唔好呢? 中學係唔全部都係小學原校升上呢? 會唔會升唔到上去比人"西"出去 ...

小朋友係播道讀得開唔開心? 我估大多數開心
課程OK嗎? OK,中文較深,英文略淺
比較一般小學少d功課係好定唔好呢? yes
中學係唔全部都係小學原校升上呢?仲未發生,不過校長講過會全數直升,一個都不能少
會唔會升唔到上去比人"西"出去呢? "not sure but seem not likely
西左出去同出面D中學課程銜接到嗎?應該冇大問題....

原帖由 freddielau 於 10-9-11 18:29 發表

19/9 約4pm

OK, 如果到就call你啦!

原帖由 Emailfamily 於 10-9-13 11:18 AM 發表

OK, 如果到就call你啦!

好呀!

回覆 824# freddielau 的文章

freddielau,

Thanks for your info!
請問播道面試仲使唔使帶profo正本呢? 因為入表時已交晒副本了........謝謝 !

原帖由 Hellomimi112 於 10-9-14 11:01 PM 發表
freddielau,

Thanks for your info!
請問播道面試仲使唔使帶profo正本呢? 因為入表時已交晒副本了........謝謝 !

no need la

大家有無考慮中秋節去吓燒烤或宿營呢?不防考慮以下地點:
http://www.lcsd.gov.hk/camp/b5/p_skorc.php

22/9 - 24/9 仍有很多餘額, 營費只是幾十元, 三餸一湯白飯任裝都只是$25, 燒烤$36.  個人覺得幾好, 所以介紹給大家.

回覆 828# freddielau 的文章

Thanks for your comment & help....

原帖由 Hellomimi112 於 10-9-15 10:34 PM 發表
Thanks for your comment & help....

有冇人上週五去咗家長會?校長有乜特別野講呀?

1.  考好第一屆新高中大學入學試
2.  小學會[情]分, 家長可選擇中一泒位
3.  現時小學的學生升上中學時, 教學內容會作更新

原帖由 MaMaCandy 於 10-9-19 12:19 PM 發表
1.  考好第一屆新高中大學入學試
2.  小學會[情]分, 家長可選擇中一泒位
3.  現時小學的學生升上中學時, 教學內容會作更新

thanks a lot

回復 832# MaMaCandy 的帖子

MAMACANDY, 想問吓一些問題, thx.
1) 校長有冇講話會"情"分, 係咪即係全校都要呀, o甘小朋友想直升番播道會唔會有問題呀?
2)  校長話現時小學的學生升上中學時, 教學內容會作更新, 有冇講會有咩更改呀,  

回復 834# midcochow 的帖子

喂,你使嘜驚呀!直升實無問題啦!其實呈分都好架,如果有d人想派位都唔使煩吖嘛!

一聽到呈分, 即刻好似有d 壓力o甘tim !

各位升小四家長,

小朋友升了小四如何, 習慣嗎, 開心嗎, 還是一樣?
功課有沒有多或少, 又還是差不多?
課程是否比以往深了很多, 還是都係淺, 或是沒有太大分別?
有沒有留意英文默書, 學生自己改, 而不是老師...

希望各位家長可以分享一下.

原帖由 MomoDady 於 10-10-4 09:15 PM 發表
各位升小四家長,

小朋友升了小四如何, 習慣嗎, 開心嗎, 還是一樣?
功課有沒有多或少, 又還是差不多?
課程是否比以往深了很多, 還是都係淺, 或是沒有太大分別?
有沒有留意英文默書, 學生自己改, 而不是老師...

希望 ...

功課多咗, GS深D

原帖由 freddielau 於 10-10-4 23:46 發表

功課多咗, GS深D

Hi 我係小 5 家長成日都走入來唔好意思, 我想問你地低班同學上課時間表是每日上課 9 堂定10 堂啊
我見今年小5 無了功課堂而加多了一堂, 是不是要準備程分 . 定你地都係一樣啊.

原帖由 mandy_lee 於 10-10-9 11:56 AM 發表

Hi 我係小 5 家長成日都走入來唔好意思, 我想問你地低班同學上課時間表是每日上課 9 堂定10 堂啊
我見今年小5 無了功課堂而加多了一堂, 是不是要準備程分 . 定你地都係一樣啊. ...

yes, structure changed...35min per lecture....
每星期有一次功課堂
‹ 上一主題|下一主題