用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 播道書院 第二屆播道書院小學部懇談室
樓主: freddielau
go

第二屆播道書院小學部懇談室 [複製鏈接]

Dennis,

Hayden 昨天拿著英默興高彩烈地給我看,原來佢終於高分過Daniel
佢真係以Daniel target !

Any body familiar with "Rhyme" ?

The last spelling regarding this topic, Mr Kok said "Cup" rhyme with "Won"....Actually, I don't have much idea on this but Hayden insists that it is impossible.....

Hello,

奇實我都服咗Ian, 嗰遍文章佢大概明一半, 但佢又只係錯咗少少.....佢冇失手,有九十幾分....只係我覺得文章的內容對小三生來說算幾深,佢地又冇歷史常識,需要家長導讀..

另外,我知道有個女同學時時科科都肥佬, 學校真係要幫幫佢!!!

Ian媽媽

原帖由 Emailfamily 於 09-11-2 13:36 發表
有d字都幾難, 但其實問題/答案都好straight forward, 不過我都要解釋比呀女知點解!Comprehension個part佢錯唔多, 但其他就錯d careless mistakes, 我想分數高低, 唔代表佢地的程度, 仲要包括佢地d留心/大意/小心等等 ...
Ian  媽媽

Hello 各位,

好消息!!!

今天陪同事到學校找校長(因為佢兒子小一的申請reject咗,佢想我幫幫口),校長親口對我說中三生在英文TSA考得好成績,超過96%(全港平均60幾%)...見佢又真係幾開心!!!!!

Ian媽媽
Ian  媽媽

原帖由 hoyhconnie 於 09-11-5 08:17 PM 發表
Hello 各位,

好消息!!!

今天陪同事到學校找校長(因為佢兒子小一的申請reject咗,佢想我幫幫口),校長親口對我說中三生在英文TSA考得好成績,超過96%(全港平均60幾%)...見佢又真係幾開心!!!!!

Ian媽媽 ...

thanks for sharing....I think we can check the average passing mark thru the offical website

回覆 701# freddielau 的文章

恭喜晒!

回覆 704# hoyhconnie 的文章

我都替校長高興,實在有太多人只注重學校的成績而忽略了學校對小朋友的培育及讓小朋友能在快樂的環境下學習!

原帖由 freddielau 於 09-11-5 15:49 發表
Dennis,

Hayden 昨天拿著英默興高彩烈地給我看,原來佢終於高分過Daniel
佢真係以Daniel 做target !

其實Daniel思路好鬼窄,Hayden只要在Bonus point下啲苦功,就除時贏佢成條街㗎喇!

Dennis

原帖由 hoyhconnie 於 09-11-5 20:17 發表
Hello 各位,

好消息!!!

Ian媽媽 ...

我都有個朋友個囝考唔入,佢都頭痕緊!幫幫口唔知有冇用呢?

Dennis

原帖由 Dennisk 於 09-11-6 01:22 AM 發表

其實Daniel思路好鬼窄,Hayden只要在Bonus point下啲苦功,就除時贏佢成條街㗎喇!

Dennis

好在佢有這種爭勝心做原動力, if not,都幾難迫佢溫書!

等我搭句嘴,舊年我都有個朋友個仔係waiting list,咁佢地好努力叩門,咁我又叫個仔間唔中同校長又講下佢個好朋友好想來播道讀書,叫校長快d收佢,最後朋友個仔得左!

原帖由 Dennisk 於 09-11-6 01:26 發表

我都有個朋友個囝考唔入,佢都頭痕緊!幫幫口唔知有冇用呢?

Dennis

原帖由 bbdou 於 09-11-6 10:10 AM 發表
等我搭句嘴,舊年我都有個朋友個仔係waiting list,咁佢地好努力叩門,咁我又叫個仔間唔中同校長又講下佢個好朋友好想來播道讀書,叫校長快d收佢,最後朋友個仔得左!

...

I believe it is effective ga.....

其實點解會在這個時候見家長呢? 你地會同老師講啲乜, 又希望老師會講番啲乜畀心你地知呢?

原帖由 Dennisk 於 09-11-6 19:47 發表
其實點解會在這個時候見家長呢? 你地會同老師講啲乜, 又希望老師會講番啲乜畀心你地知呢?

之前兩年都係呢個時間見家長,可能同家長匯報一下升班後小朋友的情況;其實我想我地是比較小問題的家長,而且Manman在上課時無特別曵或乖,所以好快就完。我地主要都是問Manman上課時的情況,不過今次我會反映一下學校Admin有小小唔掂!

原帖由 Emailfamily 於 09-11-6 21:55 發表

之前兩年都係呢個時間見家長,可能同家長匯報一下升班後小朋友的情況;其實我想我地是比較小問題的家長,而且Manman在上課時無特別曵或乖,所以好快就完。我地主要都是問Manman上課時的情況,不過今次我會反映一下學校Admin ...

學校個admin比人個comment一向都麻麻地,而我就無乜太多要接觸佢地,所以無乜好同唔好的意見。但這幾次見家長老師畀Daniel個comment都係差不多,如果我地唔係諗啲野講,dead air㗎時間都會幾嚴重!

回覆 715# Dennisk 的文章

哈哈哈哈!絕對同意! 可能我地d小朋友中規中舉,而我地又無嘜要求掛,所以無野講!

郭sir話,逢星期二為普通話曰,鼓勵他們多用普通話講通,收貼紙,有獎品....另外遲d都會做埋English day woh

原帖由 freddielau 於 09-11-7 13:30 發表
郭sir話,逢星期二為普通話曰,鼓勵他們多用普通話講通,收貼紙,有獎品....另外遲d都會做埋English day woh:joyous:

嘩咁正!郭sir都無話我地知,我只係記得郭sir話,Daniel上堂時話瞓就瞓旁若無人!勁呀!(加好羨慕哦)比著係我地以前番學果時...死咗好耐囉同好慘添呀~~~

原帖由 Emailfamily 於 09-11-6 23:47 發表
哈哈哈哈!絕對同意!:joyous: 可能我地d小朋友中規中舉,而我地又無嘜要求掛,所以無野講!

唔通我地咁快已經去,人到無求「XXX」的境界?

Dennis

P.3 Nov.23 Dictation Syllabus

‹ 上一主題|下一主題