用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 蘇浙幼稚園(國際),請給意見..........
go

蘇浙幼稚園(國際),請給意見.......... [複製鏈接]

我個仔今年就讀普通幼稚園k2(吾算好出名,但仔仔很喜歡這間學校),我和c6因担心小一派位問題,同埋想佢早d接觸正宗英語及普通話,方便將來中學涵接國際學校,所以考慮轉讀蘇浙國際幼稚園,我有幾個疑慮,請各位媽媽提供意見,多謝!
1.轉好,定吾轉,有什麼利弊?
2.對小朋友好吾好,因為之前n1同k1在不同學校(即已轉過兩次),而家又轉,小朋友會吾會好失落?(因轉校攪到年年都無咗自己d舊同學)
3.有無咩科目係有粵語?
4.是否大部份都可直升蘇浙國際小學?
5.老師好吾好?(我驚好似維多利亞咁,得個名,而實際又吾係咁有heart去教小朋友)

暫時得咁多,請給意見?
thanks!
   0    0    0    0

原帖由 wife 於 08-9-2 17:39 發表
我個仔今年就讀普通幼稚園k2(吾算好出名,但仔仔很喜歡這間學校),我和c6因担心小一派位問題,同埋想佢早d接觸正宗英語及普通話,方便將來中學涵接國際學校,所以考慮轉讀蘇浙國際幼稚園,我有幾個疑慮,請各位媽媽提供意見 ...

我都考慮緊蘇浙, 諗緊去國際定係普通班, 但唔知佢小學好唔好,而且人地話通常仔選蘇浙, 女仔通常修女學校, 但修女學校的幼稚園不是英幼, 小女現在都只是說英語, 我想佢英文和普通話好,

但唔知國際班多唔多雜費, 同埋學英文情況如何, 因為好多人讚普通話好, 唔知英文學成點

我住港島區, 英普幼稚園選擇唔多
[嵐嵐寶貝豬][17/7/06(birth) --2.745kg ]   [ 22/1/0--6.44kg]

原帖由 fwc 於 08-9-2 22:54 發表

我都考慮緊蘇浙, 諗緊去國際定係普通班, 但唔知佢小學好唔好,而且人地話通常仔選蘇浙, 女仔通常修女學校, 但修女學校的幼稚園不是英幼, 小女現在都只是說英語, 我想佢英文和普通話好,

但唔知國際班多唔多雜費,  ...

fwc,

c6同事個仔都係讀呢間,根據佢同事所講,佢哋係用英文和普通話授課,教師係native english speaker,英文應該無問題.
至於學費和雜費我都吾係好清楚,但c6講around $6k/mth.
其實要讀英普幼稚園,我自己覺得好似一定係國際學校咁,我都好想知多d!
吾知其他家長可否比d意見我哋呢?thanks!

原帖由 wife 於 08-9-3 01:35 發表

fwc,

c6同事個仔都係讀呢間,根據佢同事所講,佢哋係用英文和普通話授課,教師係native english speaker,英文應該無問題.
至於學費和雜費我都吾係好清楚,但c6講around $6k/mth.
其實要讀英普幼稚園,我自己覺得好似一 ...

咁普通班呢?英文的程度好唔好?
[嵐嵐寶貝豬][17/7/06(birth) --2.745kg ]   [ 22/1/0--6.44kg]

醒目開學勳章

Do you have any idea that which primary schools will the K3 graduated students enter?  And which secondary schools will the P6 graduated students enter?

原帖由 wife 於 08-9-3 01:35 發表

fwc,

其實要讀英普幼稚園,我自己覺得好似一 ...

This year:
K1 - $5100
P1 - $6100
‹ 上一主題|下一主題