用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 根德園幼稚園 **08-09 K2 I 嘅同學仔...快d嚟呢度繼續傾**
樓主: chingchingb.ma
go

**08-09 K2 I 嘅同學仔...快d嚟呢度繼續傾** [複製鏈接]

今日上Putonghua,亞囡話係余老師及彈琴嘅Miss Lai一齊教,仲教咗一首Putonghua歌:

(Happy Birthday隻歌個tune)

小朋友好嗎,
老師們好嗎,.....

跟住一路唱一路行咗去,聽唔清楚歌詞喇,請問有冇人知?

rowena0219,

m記個halloween party真係幾吸引wor,只可惜我Oct 19 & 25都唔得閒,join唔到你哋!

原帖由 rowena0219 於 08-10-10 10:39 發表
剛知道奧海城II m記有halloween聚餐, 打電話問過, 詳情如下:
日期: 25/10 (六)
時間: 12:00 - 1:30
費用: $30/位.
包括: 開心樂園餐1份, 集體遊戲, 摺紙南瓜, 抽奬, 禮物包, 小丸子筆盒.

p.s. 去之前要自己化個hal ...

請注意:今日中文功課寫兩頁"生日、大石"及"子",記得唔好miss咗一頁呀!

Hi各位,

10月19日我都ok!

0809K2I同學仔萬聖節開心PARTY
日期:(A) 10月19日      (B) 10月26日
活動:(C) 迪迪尼一日遊  (D) TEA BUFFET  (E)馬灣公園

姓名------------日期-----活動-----人數
charlotte          A/B       C/D/E      2A1C
alexa                A/B        D/E      2A1C
顯程                  A           D/E        2A2C
Oscar                B            D/E        2A1C
joslau               A/B         D/E

咦....呢個idea幾好wor,小朋友可以玩耐d,大人又傾得開心d!!荃灣我冇問題。

原帖由 rowena0219 於 08-10-20 01:52 發表
re: halloween party

如果大家唔嫌荃灣遠, 我可以試吓借一個剛裝修好又未租出的office(但在工業大廈內)俾大家開party(但唔肯定得唔得), 如果可以咁大家就可以玩耐d, 最多計返電費俾業主. 至於party內容可以係做hall ...

節目都幾好wor!!如果係星期日可能會好d,因weekdays有d working mom可能未必得,星期六小朋友通常有興趣班要上。

原帖由 rowena0219 於 08-10-20 02:18 發表
dear all, hi,

剛search過馬灣公園, 原本有導賞活動:
日期: 逢星期一、五、六
時間: 早上9:00—11:00 或 11:00—1:00
           (如需特別時段請與本機構聯絡)
語言: 粵語
地點: 馬灣公園通識學園
(全新開幕、環 ...

rowena0219,

我都pm咗你,你check下收唔收到,因我發覺pm完你之後,我個"發件箱"竟然冇record!

Information re-sent.  Pls check pm.

原帖由 rowena0219 於 08-10-23 21:08 發表

not received yet! would you pls send it once more. thanks

收到喇, thanks!!

原帖由 rowena0219 於 08-10-24 22:21 發表
LoCLai, Virginialum and chingchingb.ma

i have just emailed the contact list to you, pls check.

係呀!亞囡前日畫咗隻馬,今日放學返來話已經放咗喺自然角,原來係為配合今期"可愛的動物"本書嚟佈置課室。

原帖由 rowena0219 於 08-10-25 23:00 發表
dear all,

你哋的小朋友有冇話要畫一幅動物畫呀? 我個女話要畫&星期一交. 佢頭先畫咗隻粉紅色的貓.

rowena's mum

唔緊要啦!下次再攪過。但Nov10嗰日我應該唔得。

原帖由 rowena0219 於 08-10-25 22:54 發表

得三個家庭ok, 我諗都要延期, so bad. 因為大女黎緊lee個星期唔駛默書 / 測驗, 仲諗住可以俾佢relax吓, 玩吓. 過埋lee個星期, 又到第二round test, 到時又未必得閒.(佢學校一星期測一科, 所以連續幾個星期都冇得玩 ...

好詳盡呀.....

原帖由 rowena0219 於 08-10-28 00:19 發表

hi, seabird6623

害羞問題好難搞, 可能同小朋友性格有關, 又可能係小朋友對環境的唔熟悉...
我大女就係好怕醜, 好怕面對群眾的人, 人前十問九唔應(rowena就完全唔同) 所以有可能的話, 我會預先同大女講定將去一個 ...

seabird6623,

或者你可以多d帶佢落playground玩,接觸多d小朋友。你囝囝鍾意d乜嘢?有冇乜嘢嗜好?睇下可唔可以循呢個方向揾d興趣班比佢玩,等佢接觸多d人。

生活上嘅細節亦可以比佢參與或做主導e.g.去飲茶/餐廳/McDonald's食嘢比menu佢揀及叫自己落order;去郵局寄信比錢佢埋柜枱買郵票....;總之製造多d機會比佢同人哋講下嘢,又要做到係你需要佢幫忙(唔係命令佢去做),等佢有滿足感。做得到就讚下佢幫到手,做唔到都唔緊要,慢慢嚟最緊要唔好令佢失信心。喺許可嘅情況下,比多d機會佢做決定e.g.今日去街想著乜嘢衫?今晚想食乜嘢餸?等佢覺得原來小朋友都可以有話事權,以增加佢自信心,咁佢對外自然會大膽d。以上係我一路以來同亞囡嘅相處,你睇下可唔可以用喺囝囝身上。

温習方面其實我冇乜特定方向(係懶嘅藉口!),有時隨手見到d亞囡學過嘅字,就扮唔識問佢,睇下佢記唔記得,如果佢記得,我就唔同佢再温,係如果佢有唔記得先再提番佢。

我亞囡同你囝囝性格啱啱相反,老師話亞囡玩起上嚟好顛,興奮起上嚟好大聲講嘢,驚佢傷喉嚨。亞囡同你仔加埋take average就perfect喇。

風箏星星其實係用嚟鼓勵小朋友做多d好行為(之前K1都有)。

原帖由 seabird6623 於 08-10-27 23:04 發表
各位家長,

很久不見, 不知大家對家長日有什麼感覺!
我的兒子需要加油!老師說他很害羞!很怕面對群眾!
不知大家有何妙法賜教。另外,大家知不知道在壁報板上
的風箏星星榜是怎樣的...我的兒子說..要很 ...

吓,乜原來有限制ga!!我以為只要係動物就冇問題tim。又或者可能有好多小朋友畫貓,所以老師有咁嘅要求都唔定。

原帖由 rowena0219 於 08-10-27 23:35 發表

rowena 畫咗隻粉紅色貓, 但佢今日放學返嚟話貓貓唔得, 要畫森林果d, 所以頭先又畫咗一隻獅子.

Hi all,

記得明天還圖書呀!

今日亞囡返嚟話學校playground棵樹吊咗隻ghost喺度,我諗係Halloween佈置。

另外有同學仔(歐曉揚)跌親,老師帶咗佢去office揸藥水。

我想問你哋小朋友weekend做嗰嘅maths worksheet交咗未,我亞囡到今日都仲喺書包,叫咗佢兩日都冇交。問佢點解仲未交,佢話張紙後面要攞嚟寫嘢,所以唔使交住。

亞囡話唔想萬聖節造型,要做公主,要著早前朋友送比佢嘅花女裙做公主。

我頭先同亞囡一齊造咗d homemade conflakes chocolate cupcakes明天送比同學仔,其中主要原材料chocolate係made in Australia,可放心食。

原帖由 rowena0219 於 08-10-30 14:48 發表
明天, 你哋的小朋友會唔會有萬聖節的造型呀? 亞女話想扮貓!
另外, 我買咗d朱古力俾佢帶返學送俾同學. 點知亞女問有冇三聚氰胺架? 好彩買之前check咗唔係made in China, 而係made in Italy架, 我諗心理上好d ...

Yes, it's worksheet 6,今日終於交咗。都唔明亞囡點解成日都唔交weekend嘅maths worksheet,我諗佢當呢類worksheet好似平時classwork咁,放咗喺書包之後就攞番屋企,唔使再交,激c!

原帖由 Virginialum 於 08-10-29 23:01 發表
Do you mean worksheet 6? Yes, Hayden handed it on Monday already. He got CW7back today as well.

Information received.  Thanks!

原帖由 rowena0219 於 08-10-30 22:42 發表
chingchingb.ma. virginialum, loclai, cnc,

i have just email the updated contact list to you all, pls check.

rowena's mum
‹ 上一主題|下一主題