用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 45網 , 各位家長你地選擇好未 ?
go

45網 , 各位家長你地選擇好未 ? [複製鏈接]

各位家長 ,  你地心目中選擇邊間呢 ?
我自己大多數選錦泰 ...

心情好緊張 , 好快要交表啦 ,
我自己得基本分 , 機會都好微 ...   
大家一齊都傾下 ...

謝謝 !!

0    0    0    0

滿額學校:
(根據學校概覽2008資料,08-09年批核的小一班級)
中華基督教會基華小學       4/4
嘉諾撒小學(新蒲崗)    6/6
真鐸學校      2/2   *(大班)
保良局錦泰小學  5/5    *(大班)
聖文德天主教小學   5/5
聖博德天主教小學(蒲崗村道)   5/5
慈雲山天主教小學     5/5
慈雲山聖文德天主教小學   5/5

其它受歡迎學校:
嗇色園主辦可立小學     4/5
彩雲聖若瑟小學(上午)   3/4
聖公會日修小學  2/4
中華基督教會基慈小學   2/4
伊斯蘭鮑伯濤紀念小學     2/4
彩雲聖若瑟小學(下午)   1/4
保良局陳南昌夫人小學(全日)   1/4
聖公會靜山小學   1/4
聖公會基心小學    0/4

*大班學校名單根據以下網址:
http://hk.news.yahoo.com/article/080908/4/84cv.html

點解冇人答既 ??

我女兒有20分, 會揀真鐸, 不過今次是跨區, 如果不入, 統一派位就要想想了.

原帖由 cwaisum 於 08-9-12 20:40 發表
我女兒有20分, 會揀真鐸, 不過今次是跨區, 如果不入, 統一派位就要想想了.

請問你係邊區 ?
呢間學位得好少 , 我識得個媽咪 ,
佢舊年真係爭到佢死 ,
自行收生吾得 , 統一都吾得 ,
最後要去 in 先 ok ,
所以都好難入 , 希望你入到啦 !!   

我們現時住新界, 想明年搬入新蒲崗區。
我想問問你識那位媽咪, 第一輪有多少分?
09年的小一生, 是近年最少人數的, 而真鐸又維持大班, 期望第一輪就入到啦。
我也想了解45網其他學校情況如何?
如基華、基慈、日修等.

原帖由 chankinki 於 08-9-12 21:07 發表

請問你係邊區 ?
呢間學位得好少 , 我識得個媽咪 ,
佢舊年真係爭到佢死 ,
自行收生吾得 , 統一都吾得 ,
最後要去 in 先 ok ,
所以都好難入 , 希望你入到啦 !!    ...

我都係45校網的媽咪, 我已決定第一輪時揀真鐸, 我有20分, 希望成功啦!

原帖由 cwaisum 於 08-9-14 15:29 發表
我們現時住新界, 想明年搬入新蒲崗區。
我想問問你識那位媽咪, 第一輪有多少分?
09年的小一生, 是近年最少人數的, 而真鐸又維持大班, 期望第一輪就入到啦。
我也想了解45網其他學校情況如何?
如基華、基慈、日修等.
...

佢只得基本分 , 不過佢真係堅持到底 ,
最後收左 , 希望你地都堅持 ,
祝你地大家成功 !!  

Hi,我也是45網的媽媽,而家四圍去睇学校,曾經去真鐸的開放日睇過,上星期五又去了靜山的開放日,見到小朋友真實的上堂和小息情況,校長給我的印象都幾nice,等我26号前再睇多幾間,再決定吧!

Chungchungma

我想問下如果得15分, 即係無任何優勢. 第一輪都唔駛點揀架啦. 係咪呀?  我想揀嘉諾撒跟住係真譯. 但怕第一輪佢收咗, 咁啲直資又未公佈結果, 咁咪無機會等直資? 有啲直資要年尾先通知.

定係第一輪會等直資出咗結果先? 我唔係好明第一輪個次序.  第二輪我就會填呢兩間首選.

我想知道多少少靜山的情況, 他們的課程如何, 最重要的是小孩子整體表現乖唔乖?

原帖由 chungchungma 於 08-9-16 13:17 發表
Hi,我也是45網的媽媽,而家四圍去睇学校,曾經去真鐸的開放日睇過,上星期五又去了靜山的開放日,見到小朋友真實的上堂和小息情況,校長給我的印象都幾nice,等我26号前再睇多幾間,再決定吧!

Chungchungma ...

原帖由 RuiRui 於 08-9-16 15:49 發表
我想問下如果得15分, 即係無任何優勢. 第一輪都唔駛點揀架啦. 係咪呀?  我想揀嘉諾撒跟住係真譯. 但怕第一輪佢收咗, 咁啲直資又未公佈結果, 咁咪無機會等直資? 有啲直資要年尾先通知.

定係第一輪會等直資出咗結果 ...

其實直資間間都吾同 , 你要自己問下 .

原帖由 chankinki 於 08-9-16 20:08 發表

其實直資間間都吾同 , 你要自己問下 .

我好想了解下基慈,,有無媽媽比意見我~~thx
有人話,人一生要找到四個人1) 自己2) 深愛你的人3) 你最深愛的人4) 共你過一生的人             在你出世一刻,我一次過找到這四個人

靜山暫時要努力少少收生...因為佢在這三年小一都只得一班...校長好像剛剛到任兩年

基慈方面都和慈雲山學校村一樣,有間新校舍兩年到...因為當年收新校舍時比較遲,所以學生比其它有新校舍的學校吸晒..連續四年小一收兩班

兩間學校都沒有在網上公佈小六派位成績...好難看到它的程度大約是......希望其他家長親身報料

靜山中英數課本都是老師自已編寫的,不用出面的textbook,開放日放了出來,我看過後,我的comment是:我不能夠和其他学校比較程度深淺,但我很欣賞老師的心机,他們很認真,考慮到小朋友和家長的需要。

至於小朋友整體表現乖唔乖,我感覺上OK,我覺得他們返学都幾開心,小息時有D小朋支圍住校長,讀英文書給他聽。

原帖由 chungchungma 於 08-9-17 13:14 發表
靜山中英數課本都是老師自已編寫的,不用出面的textbook,開放日放了出來,我看過後,我的comment是:我不能夠和其他学校比較程度深淺,但我很欣賞老師的心机,他們很認真,考慮到小朋友和家長的需要。

至於小朋友整體表現乖唔乖,我 ...

靜山係邊度呀??
thx

靜山在彩虹邨綠柳路。
大家想好報那一間學校未?
原帖由 chankinki 於 08-9-18 16:10 發表

靜山係邊度呀??
thx
‹ 上一主題|下一主題