用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 St margaret 校巴很差!
go

St margaret 校巴很差! [複製鏈接]

St margaret 校巴很差!

我真的覺得校巴公司好差!

我朋友個仔讀聖方濟各....校巴公司將軍澳坑口到學校,大家都是深水涉區,人家收$850,我收$1250...都算喇!

人家學校7:50....小朋友7:00上車
我8:20,校巴公司要我仔仔6:30上車....都算喇!

校巴公司說..."叫我放心..公司很公平,第一站上車亦是第一站下車...但今天說12:35樓下等仔仔,結果湊住3歲女女呆等半小時,到1305先見校巴出現都算了!

今晚突然收到校巴叔叔致說:明天開始仔仔要1340才回...完全沒解釋,我覺得有問題,奇怪追問仔仔是否變尾站下車,問數次他才知吾已對的說:他只跟order而己!

打電話問崔生,他說他從沒說"公司很公平,第一站上車亦是第一站下車."...我說其職員開學前兩次聯絡我也是這樣說,若沒有此事,為何1/9又頭站下車呢?

崔生然後又指"改動是因位有家長設拆,因小朋友遲放學趕不了上興趣班,所以要遷就她!更說校巴總會有人"第一站上車"..."最後一站下車"...我問崔生...現在why兩個都是我仔仔呢?他說會跟進...結果連電話也不聽....

仔仔只P1....來回坐3小時多車....我覺得自己害了他...累了他

大家來評道理!
   0    0    0    0

來回三小時,孩子真的會很累。惟有再反映意見啦,學校可否幫到忙呢?

I think you should write a letter complaining this incident to the school, let the school helps you sorting it out with the school bus company, at the same time, you should look for if there is any other private bus to take your kid to school in case your school can't help you much.

3 hrs travelling is totally unacceptable, especially for a primary school student....and P.1??  If all options can't work, you seriously need to think about changing school or moving home.

你最好跟校長或ms. lee 反映一下, 等學校同校巴公司傾.  因為st. margaret學生唔多, 所以校巴係比出面學校貴d, 不過錢唔係最大問題, 最重要唔好要小朋友坐咁耐車程, 真係會好累.

私相信校巴公司吾想做你單生意,如果吾係點會這樣講, 好似吾想做, 你都係佢的客

返學第一個上車,放學last一個落車一D吾出奇丫。反而返學第一個上車,放學第一個落車先呃你呀!睇反條行車路線就知無可能啦!
我個女衣加朝早6:50頭站第一個上車,下畫放學尾站last一個落車呀!邊有得嘈喎!

Don’t be angry !
朋友今年又係同校巴, 嘈到賊天, 原先架校巴去到佢屋苑門口, 上個月話唔去啦! 要佢拖著兩個小朋友去隔離屋苑, 5分鐘, 原因係司機唔想入去U TURN, 話衣加U唔到喎!甘朋友話落雨點算! 嘈到去學校, 嘈到去巴士公司老細, 9了好耐, 朋友要甘講, <我有大巴牌比我渣吓,如果真係轉唔到灣, 先至唔來吧! > 跟著交涉左好多次, 細胞死左好多, 先至搞掂
架校巴係由沙田去尖沙咀, 收費$1000/M , 因佢地一級有180, SMC 兩陪有多, 所以拉雲會平D. SMC既校長反映吓,
<嘈到賊天> 這招係work架!
不過朋友同我講過, <佢架巴士,又係游曬全港先至返到屋企, 放學又係用一個半鍾喎, 返學又係 捣廁 甘早!
可能全港係好多甘既情況,你無對亞仔/女唔住既!

原帖由 tky9802 於 08-9-2 00:17 發表
St margaret 校巴很差!

我真的覺得校巴公司好差!

我朋友個仔讀聖方濟各....校巴公司將軍澳坑口到學校,大家都是深水涉區,人家收$850,我收$1250...都算喇!

人家學校7:50....小朋友7:00上車
我8:20,校 ...
‹ 上一主題|下一主題