用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 關於幼稚園外籍英文老師 --- 請各位家長給些意見 ...
go

關於幼稚園外籍英文老師 --- 請各位家長給些意見 [複製鏈接]

我星期4去左祟真幼稚園學校之後知道我TOBY仔會係IK1(K)班 ,
我們這班的英文外籍老師係香港人加拿大籍 ,
但其他班卻是分別2位真正的外國人外籍英文老師 ,
我覺得真係好奇怪 ! 為何會這樣 ? 會有不同的英文老師 ?
是否有點不公平的對代呢 ?
各位家長有否同感 ? 其他家長有否曾經經歷過這種事情 , 可否給些意見 , 謝謝 !
如果有同班的家長看見的話你們有何意見呢 ?
   0    0    0    0

你都好啦 都算係半唐番 都叫1/2個鬼老 阿女間kg個所謂 nat tech 係bun婆 即係好似屋企個件甘 
原帖由 mandyto 於 08-9-1 22:44 發表
我星期4去左祟真幼稚園學校之後知道我TOBY仔會係IK1(K)班 ,
我覺得真係好奇怪 ! 為何會這樣 ? 會有不同的英文老師 ?
是 ...

祇要老師能操純正英語,及教授得宜就得啦,甚麼國籍又有何影響呢?

我覺得只要佢係流利英語, 咁咩國籍無咩問題..欣宜夠係中國人啦, 佢d英文好流利, 發音好好...

醒目開學勳章 王國長老

無可能做到全部一樣吧! 唔通學校一定要請3個一樣既人, 請唔到就寧願唔請?? 如果一英一美一加又點睇? 點都會有唔公平架啦
原帖由 mandyto 於 08-9-1 10:44 PM 發表
是 ...

mandyto
好明白你心情, 當我去完我亞女在維記既迎新會, 我同你有一樣的感受,但諗深一層, 外籍老師發音都唔一定好, 只要佢用心去教, 有經驗就得, 我估佢地請得都應該ok瓜

原帖由 mandyto 於 08-9-1 22:44 發表
是 ...

我今天真的很無奈的要接受這事實 !

個老師的英文發音跟一般香港英文老師差不多 (欣宜的英文係竹昇妹土生土長的英文) , 又冇外國人的熱情及和藹FEEL , 非常覺得佢真係冇咩經驗 , 全程只係企係到 ,
另外係隔離班有外國人 , 我地班就冇 , 相對就唔公平 ....唉 , 心情好差 ....同佢地老師反映左都冇用 , 只有係冇得選擇的情況下接受 .....

IK1班係唔係即係英普班? 我個仔出年讀k1, 我諗住幫佢報英普, 但係最近睇咗d post話因為佢地減左價,所以每班既先生(NET)好似係少咗.一個NET好似係兩班咁走, 會唔會係呢個原因呢?

點解你唔打去學校問下呢?

‹ 上一主題|下一主題