用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 請問有無媽咪知道美孚"地利亞英文小學暨幼稚園" ...
樓主: ^.^morris
go

請問有無媽咪知道美孚"地利亞英文小學暨幼稚園" [複製鏈接]

回覆 # 的文章

HELLO! 你哋好呀,其實我都係有唸住報呢間K1,又係有好多問題,唔知你哋可唔可以答到我呢!
其實我女女平時都係全部講中文,英文一D都唔識,父母英文又差,如果我咁樣比我個女入呢D學校唔知吸唔吸收到,因為我都想佢英文基礎打好D,唔知有冇作用??
咁想問埋佢地係咪都一樣有中英數上架?

星期六終於去咗地利亞啦, 其實唔可以叫interview, 因都唔似其它學校要個小朋友坐低問問題, 我阿囡成場就係係度玩玩具.

我地足足坐咗成個鐘有多, 個老師一開始就問我地兩公婆點解會考慮呢間學校, 跟住佢就介紹學校既教學模式, 評估方法(我覺得將中英數既評估分得再仔細, 如聽, 講, 讀, 寫幾好)相對其它學圈既幼稚園有咩優勢, 分析我地唔應該只睇幼稚園, 要長遠d睇埋小學, 講出依家政府所行既教育制度問題(如幼稚園採用活動教學, 但小學無變, 所以好多時小朋友上到小學銜接唔到)等問題.......

首先佢sell間學校一定有, 但聽落我兩公婆都受, 因暫時未有一間幼稚園肯晒d咁既時間同你解釋咁多, 間間都係填form, interview, 取錄與否.......但佢講完之後我真係了解多咗, 感覺唔錯.........如有興趣可以同佢地約個時間傾吓(個老師話歡迎平時上課時間去, 可現在了解d小朋友上堂).

原帖由 ^.^morris 於 08-10-23 10:45 發表
hello..靚媽,你有無去in呀....

靚媽係呀...咁聽你講都好似幾ok喎....:D
環境可以嗎?:loveliness:
:verycold: :party: :sleep:

我諗我都會考慮的, 一來近, 二來如果讀遠d而有學卷既幼稚園, 大家既課程都一樣, 點解唔揀間用英文上堂既幼稚園喎, 加上佢都有小學(不過暫時黎講我自己都會prefer揀返d政府小學既).

環境方面, 你當然唔好expect佢好大, 因佢都係平台度的, 不過相對其它3間幼稚園佢最大, 感覺都寬倘, 舒服.

原帖由 ^.^morris 於 08-11-3 17:50 發表
靚媽係呀...咁聽你講都好似幾ok喎....:D
環境可以嗎?:loveliness:

我上星期六己面試, 都好全面, 又平英文好, 但由於my son is accepted by ST. NICHOLAS in KOWLOON TONG, all my friend commented to go Kowloon Tong is better, as their school brand name is not good, i am worry to find DSS / PRIVATE P1 school is not good than the famous school at KLN TONG.

But i love this school has voucher and school fee with cheaper, i can save $2k per month. Does anyone can sharing with my if the P1 gov., allocation result is good or not? Any higher chance to get in MARYKNOLL FATHER PRIMIARY SCHOOL at 40 net?

But the bad thing that i am worry is the get off from the school bus area, it seems too many cars around the street.

Please comment on the p1 allocation for my futher consideration.  
Mavis

請問st. nicholas中文係咩呀?

我自己覺得你想佢入名校小學就梗係揀返d名牌幼稚園啦, 呢個世界好現實既, 當你去叩門o個陣, 一個係讀sat cat, 另一個讀地利亞, 可能實際係地利亞個叻d, 但我諗佢地會收st. cat個多d囉, 因出名, 唔係點會學費咁貴都咁多人爭住入呢?

原帖由 Makmavis 於 08-11-4 23:21 發表
我上星期六己面試, 都好全面, 又平英文好, 但由於my son is accepted by ST. NICHOLAS in KOWLOON TONG, all my friend commented to go Kowloon Tong is better, as their school brand name is not good, i am wor ...

我都好認同靚媽你既講法....

金巴倫英文幼稚園, 但相對根德園/ST. CAT., 排第二.
但英文,普通話不錯.
Thanks!
MM

原帖由 靚媽唔易做 於 08-11-5 11:36 發表
請問st. nicholas中文係咩呀?

我自己覺得你想佢入名校小學就梗係揀返d名牌幼稚園啦, 呢個世界好現實既, 當你去叩門o個陣, 一個係讀sat cat, 另一個讀地利亞, 可能實際係地利亞個叻d, 但我諗佢地會收st. cat個多d囉, ...

哦, 呢間我都有聽過, 但無報.........名牌學校中我只係報咗根德園, 心目中亦想入呢間, 但岩岩睇到話成3,000份application, 要分3日in, 聽到都有d驚.

anyway, 入唔到根德園我就會考慮地利亞, 因一來我都唔係要個女入拔粹, maryknoll o個類, 只係想佢有返d強項之處(好似地利亞咁英文強), 咁上到小學就唔使追得咁辛苦姐.

原帖由 Makmavis 於 08-11-6 10:20 發表
金巴倫英文幼稚園, 但相對根德園/ST. CAT., 排第二.
但英文,普通話不錯.
Thanks!
MM

Finished the interview at KV, but my feeling is so so, due to so cool and not like K1. So quick on the interview and can't know more about the Kinder., during the interview, just test the kids and keep asking me the questions no more than 10 mintues.

Delia has accepted my son's also, comparison than ST.  NICHOLAS, they are not too bad in english, but the school fees is very attractive as well as have whole day in k2/k3 that i am looking for also. Don't know if ingore ST. NICHOLAS and get in to Delia or not?  As both can learing a good english.

原帖由 靚媽唔易做 於 08-11-6 10:45 發表
哦, 呢間我都有聽過, 但無報.........名牌學校中我只係報咗根德園, 心目中亦想入呢間, 但岩岩睇到話成3,000份application, 要分3日in, 聽到都有d驚.

anyway, 入唔到根德園我就會考慮地利亞, 因一來我都唔係要個女入 ...

我噚日都in完根德,比我既感覺都係麻麻,好似食快餐咁...老師又無愛心..雖然亞仔都有答老師問題重有唱歌,但當interview完之後,我對依間學校整體都唔係比想像之中咁好....睇下民生收唔收,先再算...而地利亞係最後選擇...:

講真, 咁多人in既學校, 佢又邊會慢慢同你嗲呀(好似地利亞, 佢就係名氣唔夠, 所以同每個家長慢慢講囉)......可能我本身有心理準備呢間唔會好熱情, 所以又無乜特別感覺, 只係in完輕鬆晒乍.

民生我都有in, 但我感覺個流程仲差過根德, 又嘈又亂又唔知佢收生準則, 同埋聽聞佢d課程唔深的, 所以只覺普通....

anyway, 咁多間都收至諗啦......最重要有地利亞呢間做backup姐, 哈哈~

原帖由 ^.^morris 於 08-11-10 13:24 發表
我噚日都in完根德,比我既感覺都係麻麻,好似食快餐咁...老師又無愛心..雖然亞仔都有答老師問題重有唱歌,但當interview完之後,我對依間學校整體都唔係比想像之中咁好....睇下民生收唔收,先再算...而地利亞係最後 ...

認同....backup....

hi,all,
我自己是住在美孚的,所以美孚的幼稚園我差不多都和仔仔都去看過。
仔仔在盈暉台朗思讀過playgroup,感覺環境和英文都不錯,不過k1的學費很貴,如果經濟許可,我想這家應該是不錯;
在美孚,我和老公首選是地利亞,因爲看過它的幼稚園環境很好,可以媲美朗思。又大又可以開窗,可以呼吸新鮮空氣,而且學英文的環境相信比朗思還好,因爲真的好像一個聯合國。不過,最重要是看你自己介不介意和有色人種一起。我和先生就一點都不care,因爲我們想小兒將來去外國讀書,到時候也是一樣會見到不同國家的人。
而且我也覺得ms mui很有耐性去interview, 所以已經留下好印象。還有靠近家裏,也是原因。我已交了留位費。
宣美也已經收了小兒k1,但我沒有去交留位費,我覺得這家學校很奇怪,一打電話來就問小兒有沒有戒了尿片,我很生氣,學校不是有教無類嗎?而且離k1開學還有1年,現在沒戒,不代表他一年后也戒不了,雖然我的兒子現在已經戒片了。而且聼人家說,到正式開學時候,宣美學校沒有interview時看到的那麽大,我不喜歡那裏封閉式的環境,只有冷氣,沒有空氣;而且聼其他媽咪說,這家學校的英文不是很好。
至於佳寳,因爲地利亞已經取錄了小兒,所以我就沒去interview,師資不知道怎樣,不過,聼有些媽咪說,環境很逼,而且近天橋,站在門口等lift,好像很震。
第六期還有一家“嘉心幼稚園”,小兒在那裏讀N班,覺得老師都很好,小兒也進步很多,唯一遺憾是地方比較小。

其實我都有諗過delia 幼稚園, 但係後備囉, 依家荃浸收咗我個女讀上午校, 所以冇報, 我之選佢做後備係有諗過佢係用eng教學,但係我又諗, 囡囡係中國人, 只有eng好,中文唔好咁咪好醜囉, and係可以上到佢地小學, 但係中學又點呢, 小學個名夠唔夠力同佢去fright間好中學呢, 因為delia中學真係唔係咁好, 我大恅讀過佢間中學(係中六嗰年,之後去咗aus讀), 佢都係咁同我廣, 所以我都係choice咗荃浸囉!!!

魅力公主 醒目開學勳章

唔知而家先去報可唔可以既呢?
http://www.baby-kingdom.com/?18

有空請去看看 ~

我都係住美孚, 但唔知點解成日忽略地利亞, 直至上次開呢個topic既媽咪提醒我先記得.......加埋聽完ms miu咁詳細解釋, 我同老公都有唔錯既印象, 所以美孚k1只考慮呢間.

朗思我前排也打去問過, 但當時接電話那位女士給我印象麻麻, 感覺唔休做, 無耐性答你只想盡快收線, 所以無再考慮.

宣美, 我家姐個大仔以前係度讀過, 佢唔encourage我個女讀, 話個校長成日想將呢間學校做到band 1咁款, 所以佢想收d叻學生, 佢雖然有n班, 但都要求個小朋友戎咗片先得.  我家姐個仔o個時讀書係麻麻, 個校長居然暗示佢個仔成績跟唔上, 想佢幫個仔轉學校, 嬲爆.

嘉心佢個細仔讀過, 由n班到k1, n班佢comment唔錯, 因感覺d老師幾有耐性幫佢個仔戎片, 但上到k1 d老師麻麻, 曾經有個老師笑佢個仔係豬腩肉(但佢個仔唔係好肥o個種), 攪到佢個仔自尊心受損, 佢都有投訴, 不過最終轉埋校.

我女依家都讀緊n班, 見佢都好有進步, 但有時學校有function同佢返去, 感覺校長+老師說話唔得大體, 所以唔諗住讀k班.

佳寶聽聞超細, 又近馬路, 所以唔會考慮.

原帖由 phoebepyl 於 08-11-13 15:37 發表
hi,all,
我自己是住在美孚的,所以美孚的幼稚園我差不多都和仔仔都去看過。
仔仔在盈暉台朗思讀過playgroup,感覺環境和英文都不錯,不過k1的學費很貴,如果經濟許可,我想這家應該是不錯;
在美孚,我和老公首選是地利亞,因爲看 ...

你個仔現在是不是在嘉心讀N班?如果是,可能和我仔仔是同班同學呢,如果明年一起讀地利亞,那就更加巧了。
上次在街上碰到一個媽咪,說宣X不收他的兒子N班,嫌他不大懂得説話,那個媽咪説得眼紅紅。
上星期六我去地利亞交留位費,剛好是他們的家長日,踫到很多家長,大部分都是不同國家的,感覺真的是生活在一個英語世界。
我覺得他們的K班應該很不錯。
反而唯一擔心是他們的小學派位不知道好不好?因爲小學和中學我暫時不想在這家讀。

原帖由 靚媽唔易做 於 08-11-14 12:10 發表
我都係住美孚, 但唔知點解成日忽略地利亞, 直至上次開呢個topic既媽咪提醒我先記得.......加埋聽完ms miu咁詳細解釋, 我同老公都有唔錯既印象, 所以美孚k1只考慮呢間.

朗思我前排也打去問過, 但當時接電話那位女士 ...

哈哈, 我個是囡囡黎的(唔使唔好意思), 佢係讀nursery b班, 唔知係咪同你個仔一班.

我仲未交留位費呀, 因睇錯咗, 以為佢係尋日先交, 點知原來係尋日之前都交得, 所以打咗去話明天去交.

唔係呀媽, 宣x唔係真係咁串呀, 乜n班唔係幫人湊仔架咩, 使唔使收d咁smart呀, 講真, smart o個d都未必揀佢啦.  有日我去佢隔離間酒樓飲茶, 咁岩佢地open day, 我入出望咗一望, 感覺局促, 雖然佢area係大過嘉心, 但嘉心望落好似舒服d喎, 因佢可以望到出面既環, 開揚好多喎, 但d miss就後生過嘉心既.

係呢, 你除咗地利亞, 仲有無報其它呀?

原帖由 phoebepyl 於 08-11-14 14:29 發表
你個仔現在是不是在嘉心讀N班?如果是,可能和我仔仔是同班同學呢,如果明年一起讀地利亞,那就更加巧了。
上次在街上碰到一個媽咪,說宣X不收他的兒子N班,嫌他不大懂得説話,那個媽咪説得眼紅紅。
上星期六我去地利亞交留位費,剛 ...

我個仔好像是A班。 29號秋季旅行你會去嗎?到時候可能會見到你呢,哈哈。
美孚所有幼稚園我都有報,不過,如果在美孚,我首選是地利亞,所以其他我都沒交留位費。
本來我還想報禮賢,不過INTERVIEW的日子是平日,我上班要請假,就不去了。

22號會去INTERVIEW培正,聽説很多人交表,我只是踫碰運氣而已,到時候如果真的很幸運收小兒,再做決定。

原帖由 靚媽唔易做 於 08-11-14 16:01 發表
哈哈, 我個是囡囡黎的(唔使唔好意思), 佢係讀nursery b班, 唔知係咪同你個仔一班.

我仲未交留位費呀, 因睇錯咗, 以為佢係尋日先交, 點知原來係尋日之前都交得, 所以打咗去話明天去交.

唔係呀媽, 宣x唔係真係咁串呀 ...
‹ 上一主題|下一主題