用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 請問有無媽咪知道美孚"地利亞英文小學暨幼稚園" ...
go

請問有無媽咪知道美孚"地利亞英文小學暨幼稚園" [複製鏈接]

請問有無媽咪知道美孚"地利亞英文小學暨幼稚園"係一間咩形式既學校...

又或者有無小朋友讀近...

thank you

0    0    0    0
:verycold: :party: :sleep:

回覆 # 的文章

You wants to know Delia Kindergarten or Primary school, There is a private primary english school, so may difference country student study, In tsing yi there have the other english primary school . If you wants to know the kindergarten,
k1 starting is speaking english, if you wants to train your kid speaking , that is a good starting.

真係好開心你覆我...你小朋友係咪讀依間學校..
我小朋友出年讀k1所以想了解多d依間學校

原帖由 wendyugar 於 08-9-1 17:13 發表
You wants to know Delia Kindergarten or Primary school, There is a private primary english school, so may difference country student study, In tsing yi there have the other english primary school . If ...

回覆 # 的文章

小兒並不是讀地利亞幼稚園,本來好想讀,因為nterview時覺得miss Miu幾好同解釋得好清楚,而佢地於早前更有免費學前班畀小朋友早點識應學校生活,好可惜是因為學校離屋企較遠又要坐校車,所以無讀,不過我上咗一堂親子班,覺得小朋友若在這環境學習,英文應該好快講得好.而且上課後我見到有其他國家的小朋友,而我兒子仲同佢地一齊玩,大家都玩得好開心因為小朋友適應力極強,

好似無咩媽咪知道依間學校

回覆 # 的文章

若不是大仔讀地利亞小學,我都未必會知,不過我只係知佢地英文係幾好.

wendysugar
想請問你,點解你大仔會入左地利亞小學?小學部好嗎?係咪都係美孚嫁 係私校嗎,幾$個月,有無其他什費
你囝囝d同學係咪大部份都由地利亞幼稚園直升上小學嫁....

回覆 # 的文章

因搬屋到青衣,而佢青衣有間新開咗3年嘅地利亞閩僑英文小學,就在我屋企對面,而且佢又考到,所以就入讀,加上仔仔係入讀2年班,所以一般主流學校怕佢難適應,所以就考呢間直資,而且佢學費好平,今年每月只係$600,什費$600,書一年2400左右,書包$85,校服50-70左右,尚算合理,而我真係唔知學生是否由幼稚園轉上來,另美孚地利亞英文小學因是私立學費好似要2000幾,實數我寘係唔知。

好多謝你回答我既問題..thank
原帖由 wendyugar 於 08-9-4 11:30 發表
因搬屋到青衣,而佢青衣有間新開咗3年嘅地利亞閩僑英文小學,就在我屋企對面,而且佢又考到,所以就入讀,加上仔仔係入讀2年班,所以一般主流學校怕佢難適應,所以就考呢間直資,而且佢學費好平,今年每月只係$600,什費$600,書 ...

你好嗎wendyugar...有d野想請教妳,你囝囝d中文/英文書寫可以嗎?同埋小朋友上中學是否同其他小學一樣..
係屋企你會用咩語言同佢溝通..:loveliness:

希望你回答我,因我而家十五,十六唔知點選擇 (其實我亞囝下年係讀k1,只不過我想了解多些,依間學校)thx.

回覆 # 的文章

Morris,,

依家大仔讀緊青衣地利亞閩橋小學,因為佢地2年班係讀緊3年班英文,所以佢都有唔明㗎,我就要慢慢教,不過係有進步嘅,而佢响學校大部份同學都係講英文,上堂都係英文,不過佢就選擇性跟中國人玩多,而佢地用緊都係跟其他小學的課本一樣,不過外國人可以讀另一些簡單的中文,香港學生一定要讀正統的中文,而佢地都係銜接香港的中學,不過我自己就唔贊成讀地利亞中學,因為image唔好,而我同佢讀呢間學校因為近屋企方便接放學及送飯,而且學費平又全英文,即係話佢讀英文中學的機會會較大,因為英文起碼講得,好似最近我啱啱同佢報Cambridge course,同佢做評估佢都入到Mover即小三至小四Level, 而評估導師就話英文講同理解good,只係reading & writing要impove,而同佢入Starter即小二至小三怕佢會覺得太淺,所以我覺得佢入讀呢間英文小學,英文會好,只係佢lazy唔睇英文書同寫啫,所以同佢讀Cambridge就係要佢接觸多D等佢會進步多D,而我响屋企只係同佢講中文,不過工人就同佢講英文,佢都會同佢講英文,不過好多時都係講中文。

至於你小朋友明年先K1真係大把選擇,真是對不起美孚有何好的幼稚園我真是不知道,但美孚地利亞幼稚園我可以話你知英文一定會好,因為佢地好多外藉學生,而且學費較一般所謂三文二語的平,好似我大仔幾年前讀青衣學之園都要3000學費,依家仲勁,而大家賣點都同樣係英文,而學之園大部份學生都係讀直資及私立,所以就真係睇你要D乜。

若有任何想問你可以隨便問,若我可以答到的話。

我岩岩打去問過吓, 佢話佢地有學卷, 課程同出面一般攞學卷既幼稚園無分別, 但就強在英文, 因有6成學生都非本地, 所以除咗中文堂, 大部份時間都係講英文, 而出年都係$8xx學費, 聽落都幾抵.

我都好少聽人提起呢間, 但一講起就好自然話聯合國學校, 所以攪到都心大心細........咁你會唔會報呢?

原帖由 ^.^morris 於 08-9-1 16:40 發表
請問有無媽咪知道美孚"地利亞英文小學暨幼稚園"係一間咩形式既學校...

又或者有無小朋友讀近...

thank you

唔該晒(wendysugar)回覆我既問題,我都覺得佢中學部image唔好,所以會擔心佢地完成小學課程後再上一般既中學會唔會有問題....

hello..靚媽,我都未知報唔報,因我擔心亞仔d中文問題,我想了解多d先......
我諗可能d家長聽到地利亞依個名已經驚左,因中學i部既image唔係咁好....所以未無人提啦

原帖由 靚媽唔易做 於 08-10-8 16:04 發表
我岩岩打去問過吓, 佢話佢地有學卷, 課程同出面一般攞學卷既幼稚園無分別, 但就強在英文, 因有6成學生都非本地, 所以除咗中文堂, 大部份時間都係講英文, 而出年都係$8xx學費, 聽落都幾抵.

我都好少聽人提起呢間, 但 ...

哈哈, 我尋日打去約咗下個sat interview, 唔理咁多, 去昅一昅咩環境, 感覺唔好最多唔讀姐.

另外, 我亦問咗我家姐, 佢個仔有個同學以前就係讀呢間幼稚園, 佢話佢爸爸既comment都唔錯, 話佢d聽同講既英文都幾好, 中文就真係淺咗d, 要自己比多d時間教, 但上到一年班都ok(佢係讀普通政府小學的), 我家姐話可能佢個仔聰明, 整體成績都唔錯喎.

其實如果屋企樓下有好既幼稚園我都想揀, 因又使浪費晒d時間同錢去搭車, 可惜美孚無乜邊間好, 咁既然呢間強項係英文, 總比起宣美同嘉心有d優勝, 試下都無妨, 遲d再慢慢考慮囉.

原帖由 ^.^morris 於 08-10-10 10:32 發表
hello..靚媽,我都未知報唔報,因我擔心亞仔d中文問題,我想了解多d先......
我諗可能d家長聽到地利亞依個名已經驚左,因中學i部既image唔係咁好....所以未無人提啦

...

靚媽我唔係住美孚既....我住shatin,但諗住搬屋...又聽人講依間學校ok,所以咪........

喂喂靚媽你in完講嚟聽下.....

原帖由 靚媽唔易做 於 08-10-10 10:55 發表
哈哈, 我尋日打去約咗下個sat interview, 唔理咁多, 去昅一昅咩環境, 感覺唔好最多唔讀姐.

另外, 我亦問咗我家姐, 佢個仔有個同學以前就係讀呢間幼稚園, 佢話佢爸爸既comment都唔錯, 話佢d聽同講既英文都幾好, 中文 ...

無問題.

不過我諗一般都會收囉, 因佢都唔同其它學校要group晒一埋人先見, 只要你打電話去問o個日有無位, 佢地有都見.

不過我諗住橫掂近, 去睇下環境同我女like唔like姐.

anyway, 我in完再同你share啦.

原帖由 ^.^morris 於 08-10-10 12:20 發表
靚媽我唔係住美孚既....我住shatin,但諗住搬屋...又聽人講依間學校ok,所以咪........

喂喂靚媽你in完講嚟聽下.....

回覆 # 的文章

你好, 我係路經的.  我囡而家k1, 不過唔係地利亞.   呢間小學我都有睇過, 如你所說學費真係好平, 而且又是英小.  呢個係selling point.  我只係擔心升中派位, 因為website無show升中派位情況, 都有d擔心

hello..靚媽,你有無去in呀....

我咁岩上個sat有事無去in, 改咗下個sat先去, in完再話你聽呀.
‹ 上一主題|下一主題