用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 和富慈善基金李宗德小學 1A向日葵班 ﹣﹣家長交流區
樓主: kenichi
go

1A向日葵班 ﹣﹣家長交流區 [複製鏈接]

原來網頁是唔可以傳送,如果有須要聯絡我呀!

回覆 # 的文章

Welcome !!  Tse To

多謝你提供嘅資料

各位媽咪,原來真係要自己帶餐具,仲要一張枱墊,要放入書包好收藏嘅,大家有無好介紹呢?

冇呀, 都係諗住用返o的舊野

哦,原來用餐枱墊要自己帶,咁好多嘢帶了.....其實係唔係每間都係咁呢......

咁唔知帶咗個餐枱墊返去洗唔洗每日都帶返返屋企呢?定話可以放o係學校保管住呢?

原帖由 TszTo 於 08-9-5 17:27 發表
哦,原來用餐枱墊要自己帶,咁好多嘢帶了.....其實係唔係每間都係咁呢......

Class 1A ( Handbook information )

星期一帶餐具在校午飯, 全日上課
跟校曆表穿校服
中文書10/9不用帶
8/9開始3:30pm放學
派回條三張, 星期一交回

係喎... 帶書係咪只係帶第一冊, 同埋o的作業洗唔洗帶呢?

我想帶第一冊就可以啦,D作業我叫亞仔帶埋先,如果老師通知唔駛先唔帶。

D餐具係要小朋友帶返屋企清潔,我想枱墊都可能要。

Hello P.1 parents,

檯墊可放在課室自己的pigeon-hole.

如果九月份有在學校訂餐的,會得到午膳供應商免費提供一套餐具(有關午膳安排的通告裏有提到過).但是如果是第一天在學校用餐的話,家長們還是應該爲自己的孩子準備一套餐具,因爲自己準備的餐具肯定之前有清洗過,而供應商提供的餐具則是需要清洗過才能用.

至於餐台墊,如果是在學校訂餐的, 供應商會提供餐盘,而且用餐完畢後, 供應商的職員會負責收走清潔.如果自行攜帶午餐的話,就要自己另外準備餐墊了.建議用一些比較軟可以折疊的餐台墊,因爲比較好用.我試過很多款的餐台墊,到最後都還是選擇了布的餐台墊(不止一塊),每天帶回家清洗.
原帖由 kenichi 於 08-9-5 14:51 發表
各位媽咪,原來真係要自己帶餐具,仲要一張枱墊,要放入書包好收藏嘅,大家有無好介紹呢?

囡囡手冊上潘老師還寫了星期一要穿著體育服. 請問星期一有體育課嗎?不是星期二?

原帖由 jun7511 於 08-9-6 10:42 發表
        如果九月份有在學校訂餐的,會得到午膳供應商免費提供一套餐具(有關午膳安排的通告裏有提到過).但是如果是第一天在學校用餐的話,家長們還是應該爲自己的孩子準備一套餐具,因爲自己準備的餐具肯定之前有清洗過 ...

原帖由 HappyMatthew 於 08-9-5 11:23 發表
Hi, 小樹熊,

我見你向1E班個 TOPIC 話有小朋友整到你囡囡頸上出現幾條血痕, 個女仔都真係幾頑皮同大力喎! 你囡囡無事嘛!有無唔開心呀? 做媽咪真係幾擔心仔囡向學校預到唔開心既事情, 唔識得解決, 又唔識保護自己,  ...

琴日 Christy 自己解決咗咯,首先佢抎返果位女同學,然後叫佢睇吓頸背的血痕,跟住果女仔仲問佢乜事,Christy 就話佢知係前一日比佢拉扯條名牌繩整到o既,然後就同果位女同學講佢唔可以咁樣整人o架,會整傷人,佢自已仲加多幾句話:"如果妳咁樣整人會比老師記決點,又要見校長o架.....。

跟住個女同學就話唔好意思,以後唔會啊~

另外 Christy 都有同返班主任講,不過目的係想班主任提吓其他同學仔唔好咁做及小心條名牌扯到。

應該係 Miss Pun 即時安慰返 Christy,不過 Christy 都同老師講謜諒咗果位同學仔,跟住 Miss 真係即刻同全班講返叫大家小心,唔可以咁樣玩之類、之類。

所以大家都係提吓自己小朋友好D,有時佢地真係唔識、唔知,整到人地當然唔好,自己都要小心保護自己啊~
Hi~Hi~大家好,我係家姐Christy抱住細佬佬Brian係媽媽的小樹熊啊 :lol: :lol: [img align=left]http://www.dotphoto.com/SAN1/92/EE/8F/i92EE8F4B-1C48-48B1-87BD-50E0FF12FDBF.jpg[/img]

小樹熊:
你個囡囡都好叻! 你教佢 d o野 全部都 識做番出o黎 ! 希望以後再無呢d野發生啦!   

原帖由 小樹熊 於 08-9-6 21:39 發表

琴日 Christy 自己解決咗咯,首先佢抎返果位女同學,然後叫佢睇吓頸背的血痕,跟住果女仔仲問佢乜事,Christy 就話佢知係前一日比佢拉扯條名牌繩整到o既,然後就同果位女同學講佢唔可以咁樣整人o架,會整傷人,佢自已仲加多幾句 ...

今朝同亞仔等校車嗰時,佢突然話比我知今日要著運動衫,佢本手冊又無寫到,我叫佢諗清楚先,明明今日無PE堂,跟住佢就話淨係1﹣15號先要,真係比佢嚇死。 請問大家知唔知道究竟係咩一回事呢??

各位媽咪,你哋做好花燈未呢?星期三要交喇,大家努力啊!!

哈哈... 我自問做手工就唔係好另啦... 不過我阿媽, 即係婆婆就整咗個頂住當先... 你地o的小朋友有冇一齊做呀????

我諗住今日同阿仔開始做呀!!   

原帖由 goodbaby 於 08-9-8 11:35 發表
哈哈... 我自問做手工就唔係好另啦... 不過我阿媽, 即係婆婆就整咗個頂住當先... 你地o的小朋友有冇一齊做呀????

我本手冊有寫呀! 阿仔話以後逢星期一都要著運動衫, 因為星期一要學打小型網球, 有d同學去學油粉彩.  

原帖由 kenichi 於 08-9-8 11:21 發表
今朝同亞仔等校車嗰時,佢突然話比我知今日要著運動衫,佢本手冊又無寫到,我叫佢諗清楚先,明明今日無PE堂,跟住佢就話淨係1﹣15號先要,真係比佢嚇死。mouth:" /> 請問大家知唔知道究竟係咩一回事呢?? ...

今日派左英文書啦!
‹ 上一主題|下一主題