用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 和富慈善基金李宗德小學 1A向日葵班 ﹣﹣家長交流區
go

1A向日葵班 ﹣﹣家長交流區 [複製鏈接]

各位1A 班 家長你哋好,我嘅囝囝都係讀1A,希望喺尼個學期,大家可以喺尼度溝通吓,研究吓D功課問題啦。

今日亞仔帶咗一大份通告返黎,發覺要帶好多嘢返學,例如 木顏色 但係我要買幾多色呢?還有什麼敬師日,小一需要送禮物嗎?要送什麼?我問亞仔佢就咩都話唔知,激死我: 請問有無人知道呢?

萬分感激!!!
   1    0    0    0

Hi, my daughter is also 1A class. I have just filled up all the notice. torrmow 囡囡needs to bring all exercies books and files. Her school bag is very heavy.

Hi, 我仔仔都係1A, 今天要帶所有簿及文件夾到校, 另外又要帶一本故事書, 及小息袋, 書包實在太重啦!  行出門口的最後一刻決定將文件夾取起, 明天補帶好了......

其實點解學校唔安排書商直接將薄及文件夾交給學校呢?  唔洗家長及小朋友"咩"得咁辛苦嘛!!!

係呢? 你地有無收到一張綠色小咭係接放學用架! 通告話今天要帶回校, 但我無收到, 問阿仔, 佢又話無派過. .....

另外, 我諗敬師日應好似幼稚園咁, 寫將咭送給班主任, 係隨心, 送唔送係好個人o既! 張通告係家長教師會出o既, 老師可能無特別提呢!? 所以阿仔迷唔知囉!?

係囉, 今日要帶晒所有BOOKS返去, 真係太重啦, 我個仔都話頂唔順要用另一個BAG攞住

我問我個仔都係唔知有敬師日, 佢都話唔知送乜, 但我問學校, 佢都話係隨意就得, 可送可唔送, 雖然阿仔今年係新生, 但我都想比個習慣佢, 小小都送O的.. 唔好太難整囉..

不過可能呢間學校真係要太早返學啦, 所以我個仔都係好唔慣呀, 話好眼訓, 死啦, 到下個星期有功課做, 仲要等我返屋企先做, 我都唔知佢頂唔頂得順... 佢呢兩日9點就要訓啦, 我返到屋企都8點, 一個鐘點做功課同溫書呀..??

今日返學開始唔比家長入學校, 阿仔問我要去邊, 我想行前小小又比個老師話, 但企O係出面O個個老師又乜都理, 只係企O係度同你講早晨, 小朋友問要去邊, 都係答早晨, 實在太唔得啦...

原帖由 HappyMatthew 於 08-9-2 08:43 發表
Hi, 我仔仔都係1A, 今天要帶所有簿及文件夾到校, 另外又要帶一本故事書, 及小息袋, 書包實在太重啦!  行出門口的最後一刻決定將文件夾取起, 明天補帶好了......

其實點解學校唔安排書商直接將薄及文件夾交 ...

原帖由 HappyMatthew 於 08-9-2 08:43 發表

其實點解學校唔安排書商直接將薄及文件夾交 ...

夾咗係本手冊九月二日嗰頁度。記得落相呀。

今朝問老公間學校係唔係有問題呀,個書包重到個囡揹上身向後跌,企都企唔住。我叫個囡唔好攞,細路又驚老師閙,死都要帶晒返去,睇見都擔心。

我個囡31號,向日葵媽媽們請多多指教同互相關照噢。

今朝囡囡書包連自己都孭都覺得很重. 囡囡說她有一個locker 可以放書. 希望以後書包可以輕啲.
我囡囡是1號. 以後請多多指教同互相關照噢

唉!!我今日就係見亞仔個書包咁重,就幫佢用個袋另外放開D簿,結果成袋留咗喺校車,激死!
你地填好晒D通告未呢?我填到頭都暈,想問吓究竟學生編號係咩黎?

我亞仔係29號,大家多多指教。

我個仔係30號呀,

31號 & 29號,

我個仔見到你地兩個仔女都同佢一班就好開心啦... 因為大家都識O既....

係呢, 你地有無興趣同我交換手提電話呀?  如果第時有咩唔識又或者我地O的仔女聽唔清楚都可以打比大家問吓呀嘛...

其他家長有無興趣一齊交換呀?  我驚有時急起上黎O係呢度問唔到呀...

噚日派O左通告又話要整Lantern, 都唔知咁快整唔整得到... 要加油啦...

學生編號係唔係我地interview o個時個號碼黎架? 定話係宜家我地講近呢o的29/30號呀?

你個仔又係撘校車呀? 我個仔今日o岩o岩開始撘, 你個仔係咪坐6號車呀?  

原帖由 kenichi 於 08-9-2 23:33 發表
唉!!我今日就係見亞仔個書包咁重,就幫佢用個袋另外放開D簿,結果成袋留咗喺校車,激死!
你地填好晒D通告未呢?我填到頭都暈,想問吓究竟學生編號係咩黎?

我亞仔係29號,大家多多指教。 ...

各位家長, 請問你地有無睇過上課時間表呀?  你地知唔知佢地邊堂先係帶常識書呀?  仲有o的其他堂係咪唔洗帶書o架?

仲有呀, 你地收到上次owe我地o的書未呀?

goodbaby,

亞仔都係6號校車,你估佢地會唔會一齊坐呢?噚日小息佢地仲一齊交換茶點食,亞仔幾開心呀!!

我問過其他家長,佢地話無課本嗰D科目,老師到時會通知小朋友要帶咩返去上堂。

上次欠D書都仲未有呀,可能要等下星期上堂先派。

GS ﹣﹣常識科

請check pm

有啦! 我昨日見倒啦! 呀仔放學第一事時間叫我睇手冊, 佢話佢寫左d野向手冊到, 原來已經開始寫手冊啦! 加油呀!!   

我阿仔係14號呀!! 請多多指教!!

通告我填好哂啦! 學生編號, 你係唔係話填粉紅果張牙科保健呀! 我第一欄寫A****, 第二欄寫政府自行收生時給學生的編號, 不過唔知有無填錯呢!

我有睇過時間表, GS係常識, 我地買左五款書, 中,英,數,常&音, 其他無書既, 應該係唔洗帶掛........

欠的書我都係未收到呀!!!  

原帖由 yangma 於 08-9-2 22:22 發表

夾咗係本手冊九月二日嗰頁度。記得落相呀。

如果有媽咪想交換電話就pm我喇!!

妳地好呀! 我囡囡 Christy 係 1E 班啊,呢度好似好多小朋友都係 1A....

真係好多通告啊,填到眼模咁滯,開支票都係....

琴日帶D練習簿同 Files 真係幾重,不過我係分開袋,囡囡話佢入到學校上樓梯時有個哥哥亞Sir 主動話幫佢拎,送到佢去班房呀,知道老師咁 helpful 都好開心。

另外我係駕車送小囡返學的,但係頭一日排車隊等咗 20 分鐘都埋唔到位,跟住今日唔等車隊就駛入去放低囡囡,點知先至發現跟本條車隊D車入面係冇司機係度,原來好多家長係停咗O架車係度之後落埋車送小朋友去大閘,但係都係未走會企係度一直望住小朋友直到見唔到佢地身影為止......

講真如果係我我都可能會咁做,但係再諗吓如果放低小朋友之後都仲唔開車走,後面D車跟本入唔到嚟,係出面排哂長龍又唔可以 (唔放心) 比小朋友自己落車行入去,唉~ 私家車隊呢個問題好難攪,希望開學定落嚟之後情況有改善啦~
Hi~Hi~大家好,我係家姐Christy抱住細佬佬Brian係媽媽的小樹熊啊 :lol: :lol: [img align=left]http://www.dotphoto.com/SAN1/92/EE/8F/i92EE8F4B-1C48-48B1-87BD-50E0FF12FDBF.jpg[/img]

kenichi &  goodbaby:
請check pm.

原帖由 kenichi 於 08-9-3 10:19 發表
如果有媽咪想交換電話就pm我喇!!

Kenichi,

My son also told me yesterday that they exchanged their snacks at the recess ar... I feel more comfortable after hearing this as I was worried if he would feel lonley or scared during the first couple of weeks.

Kenichi & Happy Matthew,

I have not received both of your contact nos.  do you mind to send it to me by email: [email protected]?

I am now going to send you my no.  Please check PM in one minute.

原帖由 HappyMatthew 於 08-9-3 11:19 發表
kenichi &  goodbaby:
請check pm.

HappyMatthew
please check pm.

Goodbaby

please check e-mail.

原帖由 小樹熊 於 08-9-3 11:06 發表
妳地好呀! 我囡囡 Christy 係 1E 班啊,呢度好似好多小朋友都係 1A....

真係好多通告啊,填到眼模咁滯,開支票都係....

琴日帶D練習簿同 Files 真係幾重,不過我係分開袋,囡囡話佢入到學校上樓梯時有個哥哥亞Sir 主動話幫佢 ...

HI, 你好呀!你囡囡就算係唔係由1A班都可以一齊交流吓,每個老師做法教法都唔同,大家可以知多D了解多D。

至於返學塞車,聽D家長講,以往都係咁,我想好難改。
‹ 上一主題|下一主題