用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 北角那間幼稚園好, 請幫忙
go

北角那間幼稚園好, 請幫忙 [複製鏈接]

北角那間幼稚園好, 請幫忙

我係新手媽媽, 吾知東區有那些幼稚園好, 請各位媽咪幫忙
   0    0    0    0

北角區有下列出名幾好的學校:

北角衛理堂
蘇淅

另你可click以下網址, 睇一睇
http://kgp.proj.hkedcity.net/chi/detail_all.php?sch_id=3011

原帖由 ada291315 於 08-9-1 12:55 發表

原帖由 ada291315 於 08-9-1 12:55 發表

我兩個小朋友都是讀合一堂陳伯宏,大的已升小學,在幼稚園4年,真是很開心,老師都很好,而細的都很開心,現在正招收下年度的學生,你可以去參觀下,不用考試,但所學的在小學完全沒問題.每天還可以送小朋友到課室至上課先離開.而合一堂是推行品格和環保幼稚園的學校.

請問合一堂有否和某小學有連繫?

原帖由 sin 於 08-9-7 13:37 發表

我兩個小朋友都是讀合一堂陳伯宏,大的已升小學,在幼稚園4年,真是很開心,老師都很好,而細的都很開心,現在正招收下年度的學生,你可以去參觀下,不用考試,但所學的在小學完全沒問題.每天還可以送小朋友到課室至上課先 ...

原帖由 SHARONCHENG 於 08-9-8 12:50 發表
請問合一堂有否和某小學有連繫?

照我知是沒有,但每年學生升小學都很好.

如果你唔係一定要找名牌幼稚園的話,聖公會北角聖被得堂(在炮台山道)雖然規模是細但是一間質素很好的幼稚園。校長老師主任姐姐都超有愛心和NICE. 學校細細但你想不到是專科專教,有外籍英文老師和普通話老師上課,此外,更外聘專科老師在課堂裡教體操舞蹈和美藝,係校內課程不另收費架。小朋友返學好開心,大部份畢業生都會選擇升讀後面的聖米迦勒小學因兩所學校屬同一教會,校長好熟,所以小朋友升小學都有保障,又有歸屬感。

我囝囝出年讀k1
現正準備搵緊東區幼稚園
但就唔知邊間好
有兩個朋友就話北角衛理堂及陳栢宏幾好
但想問呢兩間其實邊間比較好呢?
同埋有冇全日班?

原帖由 sin 於 08-9-7 13:37 發表

我兩個小朋友都是讀合一堂陳伯宏,大的已升小學,在幼稚園4年,真是很開心,老師都很好,而細的都很開心,現在正招收下年度的學生,你可以去參觀下,不用考試,但所學的在小學完全沒問題.每天還可以送小朋友到課室至上課先 ...

原帖由 Jomei 於 08-9-9 16:03 發表
我囝囝出年讀k1
現正準備搵緊東區幼稚園
但就唔知邊間好
有兩個朋友就話北角衛理堂及陳栢宏幾好
但想問呢兩間其實邊間比較好呢?
同埋有冇全日班?

...

我兩個兒子都是讀衛理的, 她有全日班, 我個人認為如你兒子不是特別需要照顧的話, 可選她, 因她在區內較有規模, 每年有很多大型的活動, 運動會, 聖誕表演(人人有份),親子旅行, 這些都是細學校無法做到的!

如果阿仔係細細仔 (12月出世), 係咪搵細間d既學校/一班少人d既學校, 會照顧得好d? 我想報蘇浙, 但一班成3x人, 會唔會跟得辛苦d呢?
知唔知天主教聖由達好唔好呢?

知唔知全日班學費約幾多?
校車又幾多錢呢? 環境如何呢?
我諗都會試下同佢報左名參觀一下學校先

原帖由 daisymak 於 08-9-9 17:55 發表

我兩個兒子都是讀衛理的, 她有全日班, 我個人認為如你兒子不是特別需要照顧的話, 可選她, 因她在區內較有規模, 每年有很多大型的活動, 運動會, 聖誕表演(人人有份),親子旅行, 這些都是細學校無法做到的! ...

我個仔今年讀北角衛理堂N1上午班,我同佢返了幾日學,老師會分組安排講故事,做勞作,食茶點,唱歌,全程以廣東話教授,點解無英文兒歌唱??如升讀K1有沒有英語和普通話教學,我想問北角衛理堂英語程度如何??多數升讀邊間小學??

如果你想小朋友學好英文同國語,蘇浙會是平靚正的選擇。至話三十幾人一班我覺得無問題既,因都有3個老師照顧,而且每班都有外國人,所以溝通一定要用英文同國語,我覺得很不錯。
你是自己湊定要返工呢?因如要上班,功課也是一個問題。因有些學校會要求父母同仔女一齊做功課,可能是手工,可能是出外搜集資料。而蘇浙是很小呢方面的功課,所以我可以放心工作。現在K2開始才每日有一編功課做。
蘇浙的程度是不差,而且語言教得很好,但是比較傳統,如喜歡新派活動教學可能未必喜歡。

原帖由 Tata1668 於 08-9-10 00:33 發表
如果阿仔係細細仔 (12月出世), 係咪搵細間d既學校/一班少人d既學校, 會照顧得好d? 我想報蘇浙, 但一班成3x人, 會唔會跟得辛苦d呢?
知唔知天主教聖由達好唔好呢? ...
明人不作暗事!

醒目開學勳章

我住筲箕灣 , 除了北角 , 東區仲有邊間幼稚園好呢?

我係新手媽媽 , 想問私的仔仔是07年1月出世 , 應該是09年入k1 , 還是10年入k1呢?

謝謝!

你仔仔係07年出世, 即係2010年先讀k1, 同我個仔一樣, 不過, 我個人認為如果可以, 最好比佢返n1, 因為, 可以比佢早d學下野, 同過群體生活, 而且, 唔讀n1, 留在家裡百無聊賴, 又學唔多野...我都係住東區, 我都會試衛理堂, 不過, 我個女現在就係筲箕灣愛東村返n1, 因為全日班...我聽聞東區, 培理(係西灣河)都唔錯, 明我就傳統d...你自己有沒有心水??明我多數派基灣, 這個是不是你的目標??我有個朋友讀愛蝶灣欣苗就派左去丘佐榮...

原帖由 Monkichi1001 於 08-9-11 01:04 發表
我住筲箕灣 , 除了北角 , 東區仲有邊間幼稚園好呢?

我係新手媽媽 , 想問私的仔仔是07年1月出世 , 應該是09年入k1 , 還是10年入k1呢?

謝謝!

原帖由 See 於 08-9-10 18:50 發表
如果你想小朋友學好英文同國語,蘇浙會是平靚正的選擇。至話三十幾人一班我覺得無問題既,因都有3個老師照顧,而且每班都有外國人,所以溝通一定要用英文同國語,我覺得很不錯。
你是自己湊定要返工呢?因如要上班,功課也是一個問 ...

我囡囡想今年轉到蘇浙讀K2,但又擔心她沒有學過普通話會跟不上, 請給些意見,by the way, how many minutes do the kids have the English lesson every day? Thanks.

醒目開學勳章

七點半唔該晒你呀!我依家都未知比佢讀n1好定返playgroup好 , 真係好頭痛呀!我都有考慮報欣苗 , 因為0係我屋企留下咋 , 你女女依家0係愛東讀邊間呀 , 好唔好呢?學費幾多??謝謝!

原帖由 七點半 於 08-9-11 13:41 發表
你仔仔係07年出世, 即係2010年先讀k1, 同我個仔一樣, 不過, 我個人認為如果可以, 最好比佢返n1, 因為, 可以比佢早d學下野, 同過群體生活, 而且, 唔讀n1, 留在家裡百無聊賴, 又學唔多野...我都係住東區, 我都會試衛理 ...

如果係電腦派位,其實讀邊間無所謂。人地話明我易入基灣,但我識人叩門唔收但電腦派入,而我又識人讀欣苗,派唔到但考入了。不過欣苗學費貴,而且多功課(學生同家長都多功課),我都係住愛蝶灣啦,不過因仔仔比婆婆湊,所以我無選擇過呢邊的學校。
原帖由 七點半 於 08-9-11 13:41 發表
你仔仔係07年出世, 即係2010年先讀k1, 同我個仔一樣, 不過, 我個人認為如果可以, 最好比佢返n1, 因為, 可以比佢早d學下野, 同過群體生活, 而且, 唔讀n1, 留在家裡百無聊賴, 又學唔多野...我都係住東區, 我都會試衛理 ...
明人不作暗事!

謝謝你的意見, 我都會報蘇浙, 希望會收佢讀上午班喇! 係呢, 你講緊係普通課程, 定係國際班? 我知蘇浙既國語一定冇問題, 但係英文又會有幾多%呢?

原帖由 See 於 08-9-10 18:50 發表
你是自己湊定要返工呢?因如要上班,功課也是一個問 ...

醒目開學勳章

我都有諗過報蘇淅 , 但係我自己普通話同英文都唔係話太好 , 驚第時唔識教佢 , 到時怕佢學唔到野呀!

原帖由 See 於 08-9-12 19:23 發表
如果係電腦派位,其實讀邊間無所謂。人地話明我易入基灣,但我識人叩門唔收但電腦派入,而我又識人讀欣苗,派唔到但考入了。不過欣苗學費貴,而且多功課(學生同家長都多功課),我都係住愛蝶灣啦,不過因仔仔比婆婆湊,所以我無選擇過 ...
‹ 上一主題|下一主題