用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 RC stationery fee gone up 90%
樓主: babyriver
go

RC stationery fee gone up 90% [複製鏈接]

全香港的學校,點都會收雜費,簿費,
有 D 學校甚至雜費同簿費係分兩筆錢收。
先唔講 "尊貴" 的國際學校,就算係本地學校都有收雜費簿費的,部份都會收高至兩三千一年。
千幾或二千幾的 miscellaneous levy,又文具又 field trip 又游水,我覺得真係 "抵到爛",唔明 d 家長投訴乜。
breakdown?不如問埋佢地囉個個月 $8000 學費的 breakdown 啦。
咁唔信學校,不如唔好讀喇,一年一兩千的雜費都唔信學校,點可能將孩子的將來交於佢地手上?

原帖由 Cara2006 於 08-9-27 10:29 發表
全香港的學校,點都會收雜費,簿費,
有 D 學校甚至雜費同簿費係分兩筆錢收。
先唔講 "尊貴" 的國際學校,就算係本地學校都有收雜費簿費的,部份都會收高至兩三千一年。
千幾或二千幾的 miscellaneous levy,又文具又 field trip ...

Cara2006
身為非牟利的教育大機構,點可以數目咁唔清唔楚架! 依家唔係多少錢的問題, 而係消費者的權益問題.我唔信你去 shopping 售貨員叫你比$1430, 冇breakdown 你問都唔問就照比! 既然行得正企得正, 問心冇愧又怕嘜比條數人體喎.

You are absolutely right, 我個心肝寶貝仔都交得比佢地 look after一整日, 我梗係 TRUST 學校啦! 你唔好抹黑我喎! 要我比錢都要比我知比D 嘜野? 係幾多啞. 你咁馨!!!! 唔通英基出糧比你?????????

你唔好咁stupid 啦! 講真千幾蚊都唔夠比我一家大細去Peninsula Hotel 食個Buffet 啦!! 都話唔係錢的問題囉.你明唔明嘜野係消費者的權益 " Consumer Right" 呀?????????? 你唔明我唔怪你, 因為連我地的Principal都misundersand 啦!!! 如果你見到佢悟該話比佢知 "it is nothing to do with trust, it is about open attitudes and consumer rights".  OKKKKKKKKKKKK..............

Anyway 學校終於在幾日前巳作出交代. 我想任何爭論巳無意思!!!!!!!!!

Babyriver

你真係好搞笑,唔同你講落去,真係對各 bk 友唔住。

你要學校交代,你有冇直接約見校長?既然有 guts 公開在 bk 嘈,點解冇 guts 去學校搵 peter kenny 講數?

間間學校都有各大小問題,個個家長都會先係自己處理,真係搞唔掂,大不了去 ESF 投訴 peter kenny 囉,都唔滿意,可以再向 EMB 等政府部門反映。
開學一個月都唔夠,有事唔先諗解決方法,就黎 bk 開 topic 嘈,你覺得有幫助咩?乜你覺得 bk 網主同 peter kenny 好 friend,可以幫到你?
又唔係乜野大件事,就嘈嘈嘈,間間學校 d 家長學你, bk 就一日幾萬個新 topic 都唔止。
bk 係家長討論的平台,但唔係話件件事都未諗解決方案就要嘈,我最憎你地班 ESF 家長就係咁。

你唔駛發爛,你食幾錢一餐,我估冇人有興趣知,你食一百蚊一餐,定一萬蚊一餐,同各下 cheap 唔 cheap 冇關。甚麼 peninsula hotel 都要出埋,真係要 UM 住個咀笑,唔知話你幼稚好,定係話你低 EQ 好。你講 peninsula hotel 個作用係乜,你覺得 peninsula hotel 好巴閉?可以大我?

話時話,就係你 lee d 水平低的家長,各下學校形象真係。。。。。

原帖由 Cara2006 於 08-9-29 11:39 發表

你要學校交代,你有冇直接約見校長?既然有 guts 公開在 bk 嘈,點解冇 guts 去學校搵 peter kenny 講數?

間間學校都有各大小問題,個個家長都會先係自己處理,真係搞唔掂,大不 ...

朋友你係唔係新移民呀?? 你唔知香港係言論自由的地方嗎??? 既然babykingdom 比個平台大家討論, 誰都有權發表意見, 你唔同意人地係你的問題, 冇必要潑婦罵街!! 你真係令我相信出糧比你果個係英基!!

邊個話你知我冇同 Peter Kenny 溝通過, 邊個話比你知我冇同教育局聯絡過!! 唔知D野唔好亂噤嘈!!! 凈係起度吠係解決唔到問題架!! 大家唔同 level 係好難要你明, 我唔再同一D冇教養,冇文化, 冇原則的人爭論, 你要做癲婆罵街, 我唔阻你, 誰是誰非公正無私的網友最清楚!!

If you enjoy barking, I won't try to stop you!!!
B.....

我其實是路過的,見你見解獨特,都忍不住要搭訕。為何在BK發表意見,會影響家長質素呢?祇要家長理性討論,才能真正反映出家長的內涵及質素呢!

強詞奪理,錯!橫蠻無理才會有失身分呢。

原帖由 Cara2006 於 08-9-29 11:39 發表

間間學校都有各大小問題,個個家長都會先係自己處理,真係搞唔掂,大不 ...

醒目開學勳章

原帖由 babyriver 於 08-9-29 14:21 發表

朋友你係唔係新移民呀?? 你唔知香港係言論自由的地方嗎??? 既然babykingdom 比個平台大家討論, 誰都有權發表意見, 你唔同意人地係你的問題, 冇必要潑婦罵街!! 你真係令我相信出糧比你果個係英基!!

邊個話你知我 ...
佢有病 ka,次次都針對ESF 的家長,因為佢d仔女考唔到入ESF, you know?

babykingdom 係比大家討論交流的地方, 每個人都可以發表己見. 不一定可以解決到問題. 不一定同你的見解一樣, 做人要客觀一D, 你咁大反應,真奇. 你咁樣仲有人敢在教育網交流. 容嘜易比你罵過嗅.

嘩! 人地而家係討論下間學校的行政姐, 又唔係話你亞媽, 駛唔駛噤激呀? 如果真係話你亞媽, 你嘛要剎人全家. 我建議你最好体下心理醫生好喎.

嘩!Cara2006 disappear咗一排,以為佢個病好番添,點知佢又返嚟,個病又嚴重咗,真係戥佢擔心.

kylima2006, jui, yellowbird, moca and 壞女孩

多謝你們的評論,!

原來教育綱仲有好多有內涵, 有教養, 高水平的網友. 能客觀地分析, 公平公正地評論! 日後我可以安心發表文章, 和大家討論討論, 交流交流!!

babyriver

醒目開學勳章

原帖由 babyriver 於 08-9-30 09:48 發表
kylima2006, jui, yellowbird, moca and 壞女孩

多謝你們的評論,!

原來教育綱仲有好多有內涵, 有教養, 高水平的網友. 能客觀地分析, 公平公正地評論! 日後我可以安心發表文章, 和大家討論討論, 交流交流!!

babyri ...

I fully support you, I hate that crazy woman(cara 2xx6),only 撩是鬥非,不客觀地向ESF家長發炮....,
ESF 家長我們要努力,不要為那個人而洩氣,努力加油
‹ 上一主題|下一主題