用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 2009入小一開始打杖了, 快d到十二月啦...... ...
go

2009入小一開始打杖了, 快d到十二月啦...... [複製鏈接]

大部份小學已開始收小一申請表同面試啦, 我覺得好大壓力, 已經開始瞓得唔係太好, 自己都同自己講唔駛係緊張, 但係真無控制唔到, 你地係唔係都係同我一樣, 大家一齊打氣啦 但係真無控制唔到, 你地係啊係都係同我一樣, 大家一齊打氣啦.  你地報咗咩學校 你地係啊係都係同我一樣, 大家一齊打氣啦.  你地報咗咩學校呀?

快d渡過呢幾個漫長的月份........

加油
   0    0    0    0

I ve the same feeling.  Hope all little prince can find a school suitable for them.

努力以赴
Golf

原帖由 eileenycm 於 08-8-29 23:18 發表
大部份小學已開始收小一申請表同面試啦, 我覺得好大壓力, 已經開始瞓得唔係太好, 自己都同自己講唔駛係緊張, 但係真無控制唔到, 你地係唔係都係同我一樣, 大家一齊打氣啦 但係真無控制唔到, 你地係啊係都係同我一樣, ...

我亞囡都係09年入小一, 我有事想請教.  我想替亞囡參加津校大抽獎, 但又怕抽不到心儀的學校.  所以都想替她報考定一兩間學費不太高的直資或私小. 請問是否現在便要拿報名表及交表?

又如果任何直資或私小於11月前(即首輪自行收生計劃結果公報前)取錄了亞囡, 我可否等到首輪自行收生計劃結果公報後, 才決定報讀直資/私小或是津校?
親子王國已刪除閣下簽名檔內容,煩請自行檢視,頭像,頭銜,暱稱,如帶有廣告或宣傳推介成份,應立即修改或刪除,否則可被封鎖戶口,謝謝合作.

我小兒今年入小一啦

去年我都同你地一樣
好大壓力
事前我用兩年時間去研究學校的資料

最終與朋友間的經驗
得出來的結論

真係考定一至兩間私小做backup會好d
始終"自行收生" 及 "大抽奬"
好大部份都係 by luck

趁現在時間做好準備
特別是2009年入小一的學生
已實行小班教學
即學位亦相對地少左
而世襲生會穩取小一學位
所以大家一定要努力呀

祝各位小朋友考到心儀的學校

原帖由 曲曲 於 08-8-30 11:59 發表

我無能力比阿大讀直資/私校
只可以選擇官津學校

唔到大抽獎放榜都唔知

唔洗太擔心
我都係冇能力比亞仔讀私小

其實到叩門時段
學校都好睇小朋友的能力及家長的誠意去決定收生

到六月尾
基本好似大執位咁

始終有好多家長到時都會決定選取一間學校
我見今年好多家長到最後階段
都決定讀私小而放棄官津的學校

到時亦係一個機會

唔在太擔心

很多直資及私小都已經開始報名,間間時間不同,基本上九月開始忙個不停,抖唔到氣.(小朋友亦如是)
我其實很緊張,但自己的小朋友又唔係特別smart,亦唔可以逼,我感受到佢有壓力,第一次面試時,即本星期四,他告訴我:媽咪:我有d緊張,一個豆釘,得5歲,我還可以做甚麼?
我叫自己以平常心面對,盡量叫自己定d,我想自己已給兒子一定壓力.
各位媽咪,說完之後舒服了.

醒目開學勳章 王國長老

你個小朋友好醒! 你就好啦, 安樂晒 (我個仔升k2仲係成隻豬咁 )
原帖由 loy211 於 08-8-30 06:07 PM 發表
很多直資及私小都已經開始報名,間間時間不同,基本上九月開始忙個不停,抖唔到氣.(小朋友亦如是)
我其實很緊張,但自己的小朋友又唔係特別smart,亦唔可以逼,我感受到佢有壓力,第一次面試時,即本星期四,他告訴我:媽咪:我 ...

醒目開學勳章

原帖由 yuenwa 於 08-8-30 01:37 發表

我亞囡都係09年入小一, 我有事想請教.  我想替亞囡參加津校大抽獎, 但又怕抽不到心儀的學校.  所以都想替她報考定一兩間學費不太高的直資或私小. 請問是否現在便要拿報名表及交表?

又如果任何直資或私小於11月前( ...

Hi Yuenwa,

我上年同你一樣, 不過我無報直資, 因為如果直資小學真係收咗呀女嘅話, 而我又留位直資學校, 咁我就唔可以再參加大抽獎, 所以我只係幫呀女報咗私小做back up, 然後參加大咗獎, 最後好好好好好......彩, 派到1st choice。
咁當然你仍然可以响自行收生階段揀你心水嘅津校啦, 如果你夠分可以响自行收生階段攪掂咗, 咁就真係唔駛煩, 因為絕大部份(可能全部)直資都會响自行收生階段公佈後先至公佈結果嘅。

醒目開學勳章

原帖由 eileenycm 於 08-8-29 23:18 發表
大部份小學已開始收小一申請表同面試啦, 我覺得好大壓力, 已經開始瞓得唔係太好, 自己都同自己講唔駛係緊張, 但係真無控制唔到, 你地係唔係都係同我一樣, 大家一齊打氣啦 但係真無控制唔到, 你地係啊係都係同我一樣, ...

我完全明白, 我上年都係咁, 呀...唔係, 係呀女讀k1時我已經係咁, 我同D 朋友傾, D 朋友重笑我駛唔駛咁早就諗重咁驚 ,
咁佢地緊係針唔吉到肉就唔知痛啦, 不過後尾我好彩有個朋友介紹咗BK呢處俾我叫我上嚟睇料啦, 咁我又先至可以响呢處睇到很多家長不同嘅資料, 經驗和意見, 最後很辛苦但很幸運派到我一直所期待小女可以入讀嘅小學
真係諗起呢2、3年嚟個經過都有血有汗有淚, 不過, 我地為人父母, 都希望可以幫到自己嘅下一代安排得好D, 等佢地條路平坦D, 行得好D嘅 !
努力、加油再努力, 我們做父母和小朋友都要繼續努力呀, 上天一定知嘅 !

I am happy can share my feeling in here....

Actally my son has 15 marks only.  On coming Monday will have his first interview, I really feel too hard for me and him.

When I confirm the interview schedule starting dream and dream....

Hardwork AR!

真係打到嚟啦, 下星期六要interview啦, 囝囝只係得果四歲半就要見小一, 真係有d抵擔心,不過,都係放鬆d啦(講就好易,其實真係做唔到) ,比d信心囝囝,佢能夠自己入去見老師和校長,已經做得好好,even學校唔收佢,只係學校嘅lost. 打杖正式開始啦。

可吾可以講比我知你下星期六去邊間IN呢?因為我見好多學校都仲收緊表?
原帖由 eileenycm 於 08-8-31 11:11 發表
真係打到嚟啦, 下星期六要interview啦, 囝囝只係得果四歲半就要見小一, 真係有d抵擔心,不過,都係放鬆d啦(講就好易,其實真係做唔到) ,比d信心囝囝,佢能夠自己入去見老師和校長,已經做得好好,even學校唔收佢,只係學校 ...

請問星期四即系平日喎,有邊間學校收生呢?可吾可以講比我知呢?因為我見好多間仲系收緊表喎,謝謝分享..
原帖由 loy211 於 08-8-30 18:07 發表
我其實很緊張,但自己的小朋友又唔係特別smart,亦唔可以逼,我感受到佢有壓力,第一次面試時,即本星期四,他告訴我:媽咪:我 ...

Pansymummy,

多謝你的回應.

其實2003年的出生率, 我地d小朋友應該好大機會入到心儀的學校, 但我相信家長心儀的學校, 佔好多大數都應該是有些名氣的學校吧, 所以出生率雖然低, 但機會不表示大大提高.

Anyway, 大家努力! 希望大家的小朋友都幸運考到好學校!
親子王國已刪除閣下簽名檔內容,煩請自行檢視,頭像,頭銜,暱稱,如帶有廣告或宣傳推介成份,應立即修改或刪除,否則可被封鎖戶口,謝謝合作.

心儀的學校來來去去都是那幾間,競爭一樣激烈.

回覆 # 的文章

ying wa primary school

醒目開學勳章

原帖由 yuenwa 於 08-8-31 15:44 發表
Pansymummy,

多謝你的回應.

其實2003年的出生率, 我地d小朋友應該好大機會入到心儀的學校, 但我相信家長心儀的學校, 佔好多大數都應該是有些名氣的學校吧, 所以出生率雖然低, 但機會不表示大大提高.

Anyway, 大家 ...

Yes, good luck all of you.

Hi all,

囝囝今天下午便要interview呢, 心情好緊張呀! 雖然不是我的首選小學, 不過一想到他要和一班同齡的小朋友要比較... 我的心的確有一點不太舒服.....

大家努力, 加油!

原帖由 PansyMummy 於 08-8-31 22:33 發表

Yes, good luck all of you.

我都有同一感覺呀!由幾個月前要留意報名時間,到現時開始報名,我經已覺得心力交瘁,嚟緊仲要一齊interview,諗起都有d怕.仲未講,若果心儀學校唔收,或者派位唔好,還要"叩門"喎!

我同老公講,同亞仔搵學校,預備面試,仲辛苦過自己見工或者考試!

就正如eileenycm所講,好似打仗咁,d時間快d過啦,唔好攪到d家長咁辛苦!今早係lift度,見到個小一新生返學,自己都諗,出年到我亞仔嘞!

‹ 上一主題|下一主題