用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 根德園幼稚園 今日orientation老師講個種雨褸
樓主: 雙子媽媽
go

今日orientation老師講個種雨褸 [複製鏈接]

噚晚落雨...

噚晚無端端落雨已經好擔心喇, 因我仲未同仔仔搵到合適的雨褸, 今朝又天陰陰, 我即刻去千色店10蚊兜買了一件小朋友size頂住先, 不過個款好化學, 相信用一次就玩元, 要積極d再搵下先.
好采阿仔讀pm

醒目開學勳章

原帖由 雙子媽媽 於 08-9-1 18:17 發表
咁妳仔仔著普通校服時係著咩碼? 我亞囝就著4碼衫, 5碼褲(真係慘, 咁細個就啤梨身形 ). 當日老師比佢的PE衫係104. 我都hesitate換唔換, 因為條褲好似好短好窄. 咁啱有個'老'師經過我捉住佢問, 佢話啱架啦, 啱 ...
普通校服係5碼衫,6碼褲.〝啤梨形〞

你地老師介紹左咩雨褸?係唔係好好架?有咩好呀?因為我地個班主任又冇特別介紹雨褸比我地,所以我都係比佢帶之前買左既thomas雨褸,係布做既,斗蓬型,摺完後都好細,所以我諗都可以每日放定係書包,尤其夏天,囝囝又搭校車,驚會無端端落雨!

yu_baby,

thomas 布質雨褸響邊度買呀? 好似幾好咁.
果日其實老師係提大家落雨要袋多件校褸響書包, 佢攞左KV獨家(有學校logo)的雨褸出來俾我地睇下, 係話如果真係冇帶, 學校都有呢種spare雨褸俾同學用一陣... 我地大家就覺得個款好好, 可惜係非賣品囉...

原帖由 yu_baby 於 08-9-2 19:31 發表
你地老師介紹左咩雨褸?係唔係好好架?有咩好呀?因為我地個班主任又冇特別介紹雨褸比我地,所以我都係比佢帶之前買左既thomas雨褸,係布做既,斗蓬型,摺完後都好細,所以我諗都可以每日放定係書包,尤其夏天,囝囝又搭校車, ...

我估係布質的, yu_baby係唔係要差唔多$120. 如果係, 我估stliu妳唔使搵, 因為除左thomas火車, 應該仲有多啦A 夢. 我搵左好多度, 德福, 淘大, 藍田, 將軍澳同灣仔. 全部都只有大碼(for 5-6歲), 細碼已經無晒, 係藍田有一間話可以幫我訂, 只需1-2日. 點知後來個supplier話無晒貨, 暫時都唔會返貨. 但唔知點解, 我見女仔款like Meloday, Kitty 同Twin Star全部都有S Size, 唔係話HK 女仔多個男仔架咩, 點解度度都淨返d 女仔size.
我老公話係灣仔同將軍澳的千色店見到類似的, 都係布質, 不果得Snoopy, 係黃色的, 有細碼, $89. 但佢無另外有個袋比妳莊起件雨褸, 所以我無買到. end up老公係灣仔買左件個頭笠, 質地係膠, 不果好薄的, $29. 頂住先. 我會繼續去搵我的細碼A夢

至於拮窿係d食物盒, 我老公end up用普通的針, 燒熱佢, 一串就ok, 非常容易, 個窿又細, 好得
原帖由 stliu 於 08-9-3 12:30 發表
yu_baby,

果日其實老師係提大家落雨要袋多件校褸響書包, 佢攞左KV獨家(有學校logo)的雨褸出來俾我地睇下, 係話如果真係冇帶, 學校都有呢種spare雨褸俾同學用一陣... 我地 ...

雙子媽媽,

多謝報料, 我果頭只有千色店可以去睇睇... 不過, 因為仔仔有件雨褸都仲0岩, 所以我唔算好急搵. 會唔會係, D鋪頭入貨入多D 女仔款的雨褸, 所以咪好似有好多貨咁呢?

尋日我幫仔仔裝茶點時, 發現個餐盒好細, 所以尋晚又叫老公再用另一個盒, 又要鑽窿, 佢都係電鑽上身囉.

原帖由 雙子媽媽 於 08-9-3 12:58 發表
我估係布質的, yu_baby係唔係要差唔多$120. 如果係, 我估stliu妳唔使搵, 因為除左thomas火車, 應該仲有多啦A 夢. 我搵左好多度, 德福, 淘大, 藍田, 將軍澳同灣仔. 全部都只有大碼(for 5-6歲), 細碼已經無晒, 係藍田 ...

講開茶點, 我發覺panash麵包店的芝士波包仔都係唔錯的選擇. 我今日比Cyrus帶左2個, 再+幾粒提子乾, 佢話全部食晒. 聽日仲想要tim
原帖由 stliu 於 08-9-3 13:45 發表
雙子媽媽,

多謝報料, 我果頭只有千色店可以去睇睇... 不過, 因為仔仔有件雨褸都仲0岩, 所以我唔算好急搵. 會唔會係, D鋪頭入貨入多D 女仔款的雨褸, 所以咪好似有好多貨咁呢?

尋日我幫仔仔裝茶點時, 發現個餐盒好細 ...

雙子媽媽,

Panash的麵包我都好鍾意食, 可惜我果頭冇. 我通常幫襯山崎, 因為佢多D迷你包選擇... 茶點果D mini cup cake佢通常都好鍾意... 我有時係煩佢早餐唔知食乜就真...

原帖由 雙子媽媽 於 08-9-3 13:52 發表
講開茶點, 我發覺panash麵包店的芝士波包仔都係唔錯的選擇. 我今日比Cyrus帶左2個, 再+幾粒提子乾, 佢話全部食晒. 聽日仲想要tim  

大家所講的雨樓,係"尼農",其實即係好似大人的風樓質地,確實較難揾,但我都覺得係最好,好過膠質咁硬,但會貴少少,我見過Sanrio Shop有,大細size都有,我阿女一件係110碼,都係上網揾至揾到

係呀, 我都覺得諗早餐比較煩. 佢以前一向只係飲奶, 但開始返學我覺得淨飲奶唔夠. +上我想佢養成食早餐的習慣. 依家我都常開6安奶比佢用杯飲 + 半個包, 不果佢通常都係食/飲唔晒. 我媽咪就成日話佢食咁小, 怕佢肚餓. 我估轉飲朱古力奶/維仔奶等會好d, 不果我就唔係幾想 .
原帖由 stliu 於 08-9-3 14:33 發表
雙子媽媽,

Panash的麵包我都好鍾意食, 可惜我果頭冇. 我通常幫襯山崎, 因為佢多D迷你包選擇... 茶點果D mini cup cake佢通常都好鍾意... 我有時係煩佢早餐唔知食乜就真...

...

雙子媽媽,

我仔如果weekend我地去街, 佢就好鍾意食早餐--因為係食我地D早餐... 但如果響屋企, 俾飲 / 三文治佢食呢, 佢就可以搞半個鐘... 朝早而家大部份時間其實係用來俾佢食早餐架! 我就諗, 係咪要俾D佢鍾意食的野佢食囉, 或者每日俾隻蛋佢食, 反正小朋友唔會太怕膽固醇高呱... 佢飲奶係超慢, 可能係厭奶期(呢個又可能係我地的自我安慰... )總之, 我好怕叫佢飲奶.. 我地最近都向現實低頭, 朝早俾豆漿 / 朱古力奶等飲品俾佢飲...

佢今朝好勁呀, 我叫佢快D食埋份三文治(其實只係得半份), 我話:你快D食啦, 如果唔係陣間咪肚餓囉. 佢居然答我: 有茶點丫嘛! 真係俾佢激C. 不過, 我又諗, 係咪太早, 佢剛起身, 根本冇胃口食咁多呢?朝早我都要等一排先有胃口食早餐啦.  或者真係俾多少少茶點佢補足好過...

原帖由 雙子媽媽 於 08-9-3 14:44 發表
係呀, 我都覺得諗早餐比較煩. 佢以前一向只係飲奶, 但開始返學我覺得淨飲奶唔夠. +上我想佢養成食早餐的習慣. 依家我都常開6安奶比佢用杯飲 + 半個包, 不果佢通常都係食/飲唔晒. 我媽咪就成日話佢食咁小, 怕佢肚餓.  ...

件thomas雨褸,係係一田買架,有2-3歲size或以上,百幾蚊,係布做既,(好似風褸咁既質地,係唔係即係=尼龍呢?)
佢地呢款布做既雨褸,仲有d唔係斗篷既款,不過就大件小小,應該係3-4歲size以上
我記得仲有其他公仔既,女仔款都有好多!
我地係上年讀幼兒園既時候買(不過我見今年都仲有得賣呢d雨褸)見到囝囝既同學仔著呢款,覺得幾好,因為布做比膠冇咁焗身,而且好come著呀,唔會爛,又靚喎,所以貴少少都買!佢仲有個布袋裝住件雨褸(有thomas公仔),不過我而家就會用個密實袋裝住,一來可以摺細d,二來又唔怕整唔見個袋!
我未見過學校既雨褸呀,有kv logo咁正,係唔係都係布做架?斗蓬型?點解唔可以賣比我地既?!
原帖由 stliu 於 08-9-3 12:30 發表
yu_baby,

果日其實老師係提大家落雨要袋多件校褸響書包, 佢攞左KV獨家(有學校logo)的雨褸出來俾我地睇下, 係話如果真係冇帶, 學校都有呢種spare雨褸俾同學用一陣... 我地 ...

貢獻勳章

I've got one from Mother Care.  Not too plastic so I guess quite OK.

原帖由 jjhh 於 08-9-2 14:05 發表
噚晚無端端落雨已經好擔心喇, 因我仲未同仔仔搵到合適的雨褸, 今朝又天陰陰, 我即刻去千色店10蚊兜買了一件小朋友size頂住先, 不過個款好化學, 相信用一次就玩元, 要積極d再搵下先.
好采阿仔讀pmmouth:" /> ...

fungwongphie,

How about the size and how much? thanks.

原帖由 fungwongphie 於 08-9-4 09:47 發表
I've got one from Mother Care.  Not too plastic so I guess quite OK.

貢獻勳章

Actually, I got it last year (for N1).  I can't remember exactly the price (I guess around $1xx-$2xx kwar).  You may call www.mothercare.com.hk to ask ask first.

I got it from the Mother Care @ 6/F Century Plaza at MOK Railway Station.  It was the smallest size available (white colour mainly with lots of small red & oranges flowers on)......now still a little long (sleeve) for my girl 95-97cm tall.

原帖由 wasyinyin 於 08-9-4 09:52 發表
fungwongphie,

How about the size and how much? thanks.

我個仔班主任無叫我地要串條魚絲上去,只係叫我地將個盒同蓋都要貼名,有叫我地著雨褸但無比sample我地睇.

貢獻勳章

我哋都冇見過雨褸sample.......and 班主任only recommended to 串魚絲.......we didn't do that to the cup too ~ 個盒同蓋要貼名 is a must ar ~

原帖由 bjw 於 08-9-4 10:29 發表
我個仔班主任無叫我地要串條魚絲上去,只係叫我地將個盒同蓋都要貼名,有叫我地著雨褸但無比sample我地睇.
‹ 上一主題|下一主題