用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 根德園幼稚園 今日orientation老師講個種雨褸
go

今日orientation老師講個種雨褸 [複製鏈接]

唔知點度有呢? 我見多數係膠, 佢講個隻seems like '黎農'/ Gotex唔知點度人 . 仲有佢話自己整條sort of魚絲線扣住d蓋又點整. 點轉窿?
   0    0    0    0

我亞囡嗰件係舊年喺Jusco $10店買,好正ga,好似有白、黃或藍色,用咗成年到宜家都只係袖口"pay"咗少少,雨褸裡面(近雨帽)有一塊大label,你可以寫名及打個窿未可以穿條魚絲線lor。

原帖由 雙子媽媽 於 08-8-29 15:41 發表
唔知點度有呢? 我見多數係膠, 佢講個隻seems like '黎農'/ Gotex唔知點度人 . 仲有佢話自己整條sort of魚絲線扣住d蓋又點整. 點轉窿?

上次聽你講完你介紹呢件雨褸後,我都有去jusco搵過,不過佢地果d係好大件,好似起碼要5,6歲先著到,你囡囡係唔係生得高大,所以著到呢,還是而家已經冇得賣!
原帖由 chingchingb.ma 於 08-8-29 20:56 發表
我亞囡嗰件係舊年喺Jusco $10店買,好正ga,好似有白、黃或藍色,用咗成年到宜家都只係袖口"pay"咗少少,雨褸裡面(近雨帽)有一塊大label,你可以寫名及打個窿未可以穿條魚絲線lor。

...

你講( 自己整條sort of魚絲線扣住d蓋又點整)係唔係講緊隻柸,唔係雨褸,因為我地個老師又冇介紹邊d雨褸好,如果你個柸蓋想穿魚絲連住隻柸,你可以去玩具反斗城買,佢地有隻柸,個柸蓋係有個位可以穿條魚絲然後連埋隻柸耳仔度,唔駛自己鑽窿!
原帖由 雙子媽媽 於 08-8-29 15:41 發表

我亞囡係細碼,校服裙著Size 4咋。Jusco嗰隻雨褸係有for小童3、4歲size(如果冇記錯,包裝袋面好似印住"幼兒..."),我早排都仲見到,你可以問下d職員睇下有冇貨。

原帖由 yu_baby 於 08-8-30 00:12 發表
上次聽你講完你介紹呢件雨褸後,我都有去jusco搵過,不過佢地果d係好大件,好似起碼要5,6歲先著到,你囡囡係唔係生得高大,所以著到呢,還是而家已經冇得賣!
...

hehe...誤會咗雙子媽媽tim,原來係講杯蓋。係呀,嗰隻杯Toysrus及Jusco都有得賣,Jusco貴少少。

原帖由 yu_baby 於 08-8-30 00:18 發表
你講( 自己整條sort of魚絲線扣住d蓋又點整)係唔係講緊隻柸,唔係雨褸,因為我地個老師又冇介紹邊d雨褸好,如果你個柸蓋想穿魚絲連住隻柸,你可以去玩具反斗城買,佢地有隻柸,個柸蓋係有個位可以穿條魚絲然後連埋隻柸耳仔 ...

未開學已經要solve好多野, 杯啦, 食物盒啦(已經買佐,但唔知點穿埋一齊 ), 毛巾盒啦, 雨衣啦(school bag size真的有限, 都唔知點擺好...), 每日諗下同留意下仔仔lai緊幾日可以食d乜等佢無咁悶啦...

你o地仔仔/女女既PE衫褲有無問題? 我仔仔果d好似細佐d, 條夏天PE褲真係超勁短, 是否可以換呢

jjhh,

我叫老公幫手鑽窿, 結果佢係用電鑽鑽D窿架, 係咪有D誇張呀? 但我地實在諗唔倒有咩辦法鑽窿了.

我仔仔比較細粒, 著104的PE衫冇問題, 其實佢條運動褲係偏短架, 如果高D的同學仔, 真係變左熱褲呀. 同埋呢, 條褲好易走光啊! he..he..

原帖由 jjhh 於 08-8-31 00:51 發表
mouth:" />mouth:" /> 未開學已經要solve好多野, 杯啦, 食物盒啦(已經買佐,但唔知點穿埋一齊 ), 毛巾盒啦, 雨衣啦(school bag size真的有限, 都唔知點擺好...), 每日諗下同留意下仔仔lai緊幾日可以食d乜等佢無咁悶啦... ...

貢獻勳章

駛唔駛用電鑽呀?咁鬼誇張! 我老公用黑頭針的另一端 (粗尖針)在杯蓋上 "蕊" 一個小 hole ,在用一小段結他線綁上,在用火幾機在結口位 "潭"下就OK !

唉........我呢2日真係一事無成.

笠篷雨褸:搵左好多間文具舖都搵唔到, 有的都係膠質, 無尼龍的. 終於比我係淘大商場搵到, 不過得大碼(for 5-6歲的) 要成$120 最終咩都無買.

而亞囝d用具就仲未'鑽洞'.

亞囝聽日就開學, 我心情好緊張.
原帖由 joemyt 於 08-9-1 09:56 發表
駛唔駛用電鑽呀?咁鬼誇張! 我老公用黑頭針的另一端 (粗尖針)在杯蓋上 "蕊" 一個小 hole ,在用一小段結他線綁上,在用火幾機在結口位 "潭"下就OK !

雙子媽媽,

學joemyt講, 用大頭針拮個窿得唔得呀?
我買果個膠杯, 係有個位可以穿魚絲的, 所以鑽窿只係for毛巾盒同埋食物盒.
我同意, 雖然係小朋友開學, 但家長都略有緊張.
雨褸呢, 我之前買左一件係開鈕的, 因為仲0岩著, 所以唔會買住. 尋日我響新世紀見過thomas的斗篷雨褸,但都係膠質的, 同埋好長, 我冇買呀, 又唔記得問幾錢.
呢D雨褸,係咪可遇而不可求?

原帖由 雙子媽媽 於 08-9-1 10:54 發表
唉........我呢2日真係一事無成.

笠篷雨褸:搵左好多間文具舖都搵唔到, 有的都係膠質, 無尼龍的. 終於比我係淘大商場搵到, 不過得大碼(for 5-6歲的) 要成$120 最終咩都無買.

而亞囝d用具就仲未'鑽洞'.

...

stliu,

用電鑽真係犀利. 個孔會唔會太大? 爸爸都係用尖少少d小工具"蕊"咗一陣. 都ok. 不過食物盒未整.

另外, 我只係前排o係便利店買咗便利斗篷雨褸咋. 少少雨都頂o下. 可以摺得細件少少. 直情寫名上去都可以. 跟住再後來都o係Jusco $10 shop買倒件膠斗篷雨褸. 會實淨少少. 打算如果落緊雨就著依件. 因為見其他街外買都較大件. 未落雨放o係書包好似太大.

wasyinyin,

佢用好細隻咀, 鑽左出來, 又好快同okay, 所以雖然誇少少, 但都快快手. 因為我見佢要勞動到電鑽,所以毛巾盒同食物盒, 我都叫佢鑽多個, 做spare, 費時下次又要攞個鑽出來.

雨褸係之前響華潤買的, 係bon-bon果隻公仔. 唔係斗篷, 但都okay方便. 學校本身果件真係好好, 可惜係非賣品.

原帖由 wasyinyin 於 08-9-1 12:52 發表
stliu,

用電鑽真係犀利. 個孔會唔會太大? 爸爸都係用尖少少d小工具"蕊"咗一陣. 都ok. 不過食物盒未整.

另外, 我只係前排o係便利店買咗便利斗篷雨褸咋. 少少雨都頂o下. 可以摺得細件少少. 直情寫名上去都可以. 跟 ...

醒目開學勳章

原帖由 yu_baby 於 08-8-30 00:18 發表
你講( 自己整條sort of魚絲線扣住d蓋又點整)係唔係講緊隻柸,唔係雨褸,因為我地個老師又冇介紹邊d雨褸好,如果你個柸蓋想穿魚絲連住隻柸,你可以去玩具反斗城買,佢地有隻柸,個柸蓋係有個位可以穿條魚絲然後連埋隻柸耳仔 ...
我都冇聽到老師話雨褸,個杯穿魚絲就有,不過我買唔到魚絲,用D絲線〔文具鋪買〕穿住.

醒目開學勳章

原帖由 jjhh 於 08-8-31 00:51 發表
mouth:" /> 未開學已經要solve好多野, 杯啦, 食物盒啦(已經買佐,但唔知點穿埋一齊 ), 毛巾盒啦, 雨衣啦(school bag size真的有限, 都唔知點擺好...), 每日諗下同留意下仔仔lai緊幾日可以食d乜等佢無咁悶啦... ...
PE衫我仔仔著110都短,但係我已經洗左,應該冇得換啦.

咁妳仔仔著普通校服時係著咩碼? 我亞囝就著4碼衫, 5碼褲(真係慘, 咁細個就啤梨身形 ). 當日老師比佢的PE衫係104. 我都hesitate換唔換, 因為條褲好似好短好窄. 咁啱有個'老'師經過我捉住佢問, 佢話啱架啦, 啱架啦..我地唔expect d 小朋友著都闊bao bao, 仲有件衫係揸腰, 拋拋地先好睇
原帖由 QQLAU 於 08-9-1 17:36 發表
PE衫我仔仔著110都短,但係我已經洗左,應該冇得換啦.

我個仔著5碼衫,鬆咗少少,但老師話OK,因為佢話小朋友去WEE WEE 會方便D. 佢話去WEE 唔駛除褲喎!

我今日JUSCO想買件雨衣,只有一件粉紅色.:cry: 係咪平時都要放定件雨衣係書包ga?

個書包好細,真係唔知點放埋件外套入去?

原帖由 雙子媽媽 於 08-9-1 18:17 發表
咁妳仔仔著普通校服時係著咩碼? 我亞囝就著4碼衫, 5碼褲(真係慘, 咁細個就啤梨身形 ). 當日老師比佢的PE衫係104. 我都hesitate換唔換, 因為條褲好似好短好窄. 咁啱有個'老'師經過我捉住佢問, 佢話啱架啦, 啱 ...

原帖由 little_chit 於 08-9-1 23:28 發表
我個仔著5碼衫,鬆咗少少,但老師話OK,因為佢話小朋友去WEE WEE 會方便D. 佢話去WEE 唔駛除褲喎!

我今日JUSCO想買件雨衣,只有一件粉紅色.:cry: 係咪平時都要放定件雨衣係書包ga?

個書包好細,真係唔知點放埋件 ...

男仔側邊拉高條褲wee wee 所以宜鬆小小

雨衣只係落雨或可能落雨至帶

唔該哂!  
條褲鬆小小係方便d.

原帖由 MaggieHuang 於 08-9-2 07:53 發表

男仔側邊拉高條褲wee wee 所以宜鬆小小

雨衣只係落雨或可能落雨至帶

雨衣 can buy in circle k ar....$1x only
[url=http://www.snugglepie.com][img]http://www.snugglepie.com/ezb/362025.png
‹ 上一主題|下一主題