用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 有關返學水杯問題
go

有關返學水杯問題 [複製鏈接]

各位媽媽, 想請教 ...
囝囝下星期開學, 學校要求自備有蓋水杯,
但囝囝仲未識自己用雙手拿起水杯飲水,
平時佢係用飲管插入水杯飲,
咁 ... 可唔可以帶有飲管嘅水杯返學呢?
Thanks!
   0    0    0    0

我仔已经开了学, 我准备了一个"Richell"有飲管嘅水杯返學,老师无话悟得.
不知道你间学校的老师接不?

原帖由 siu_mei 於 08-8-29 14:07 發表
咁 ... 可唔可以帶有呢?
Thanks! ...

我仔d 老師有叫家長5好帶學飲杯返學, 換返普通杯.  一係你e+就比你仔用下普通杯, 起码等佢識得隻杯係佢嘅.

原帖由 siu_mei 於 08-8-29 14:07 發表
咁 ... 可唔可以帶有飲管嘅水杯返學呢?
Thanks! ...

我個仔間學校已經開咗學兩個幾星期啦!學校又係話叫帶普通水杯。
其實我地之前o係屋企都有同bb試過用普通杯飲,但佢九成都係飲到濕晒,所以我當初都擔心唔知佢o係學校飲成點。哈!但佢番咗學十日八日後,就竟然飲得完全冇問題嘞!期間只係整濕咗兩三次,所以我諗你亦唔駛太擔心囉!

When I register at the school, I know that the school only allows my son to use general cup to drink. So I try to train him up and get used to the cup at home. Actually, the kids can learn quickly. My son can handle it at home after trying a few times. After that, I even put soup in a bowl and let him drink the soup directly from the bowl.

兩歲點解仲未識用普通杯飲水ka???!! 我女女係15個月時已開始用普通杯水飲水... 初時會倒瀉或整濕身就實會有ka la.. 濕咗都冇所謂la.. 都只不過係水哩.. 最多咪換咗件衫...練習多幾次實會ok ka~~
‹ 上一主題|下一主題