用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 好想入st paul男女,可否教路,怎樣步署呀?? ...
go

好想入st paul男女,可否教路,怎樣步署呀?? [複製鏈接]

亞女現在k1咋!!
但佢只有15分(冇宗教分,亦都不會因此信的)
就讀維多利亞,個性好動,開朗,主動,但講野太多和大聲

各位家長可否分亨吓
係咪機會很細

十萬個感激

1    0    0    0

醒目開學勳章 王國長老

好難wor......
st paul講明(幾年前我女考時份資料係咁寫的, 唔知而家仲有無咁寫), 70%小一生會收有關係既applicant (即父母舊生, or兄姊讀緊etc), 淨返30%位至係open to public
而st paul舊生之中, 又好多名人紳士, 好多時一早搭左路(都未必入到)!
就我所observe, 似乎校長揀人偏向揀性格, 果少數咁好彩無關係而入到既小朋友, 都係屬於謙謙有禮人見人愛果種, 太好動既小朋友未必有著數 (我聽過有個小朋友父母都係音樂家, 小朋友5級鋼琴都唔收, 反而有個東區普通家庭非名校就入到second round, 個小朋友真係好抵錫的, 校長in人果然有兩手)
原帖由 ve111 於 08-8-28 11:37 PM 發表
亞女現在k1咋!!

各位家長可否分亨吓
係咪機會很細

十萬個感激 ...

維記有個同學, 陽光靚仔, 有愛心, 有禮貌, 醒目, 幽默, 記性好, 成績好, 專注力好, 兩文三語全部精, 主動, 人緣好, 家境中上, 父母很有教養,  全職媽媽, 很投入家教會...我勁睇好佢, 但無關係, 唔收。

醒目開學勳章 王國長老

interview既野, 好難講既......
以前我都係咁覺得, 無關係=game over
後來識一個女仔, 無家底, 無名校, 無勁谷, 無關係, 無準備, 都入到second in, 我相信就係憑佢一顆赤子之心
(我信佢媽咪無吹水, 因為佢second in問左條好傻既問題, 如果係充分準備, 就唔會make呢個mistake....)

原帖由 TomDog 於 08-8-29 02:26 PM 發表
維記有個同學, 陽光靚仔, 有愛心, 有禮貌, 醒目, 幽默, 記性好, 成績好, 專注力好, 兩文三語全部精, 主動, 人緣好, 家境中上, 父母很有教養,  全職媽媽, 很投入家教會...我勁睇好佢, 但無關係, 唔收。 ...

DB揀人都會有比較明確的preference,St.Paul co-ed真係唔明佢點揀人。

我識得兩個小朋友(好熟),佢地都係九龍人,家境差不多。第一個就似TomDog講咁既case的男孩,簡直人見人愛好smart,媽咪是full time mum,父母都係高學歷,兼家教好。

第二個男孩家境差不多,父親都搵到個錢,但唔係讀好多書,個媽咪連英文發音都唔準。個細路超唔掂當,雖然唔係蠢,但係乜都唔識,學習動機又差,唔中意學習。

你估結果點呢?竟然收左第二個唔收第一個。我地所有人都跌晒眼鏡,覺得唔知佢點揀人,甚至懷疑佢因為收好多校友仔女,所以係咪要搵人入去x校友屍底?!連個媽咪自已都驚,驚入到去讀唔上,咁你話喇!

原帖由 TomDog 於 08-8-29 14:26 發表
維記有個同學, 陽光靚仔, 有愛心, 有禮貌, 醒目, 幽默, 記性好, 成績好, 專注力好, 兩文三語全部精, 主動, 人緣好, 家境中上, 父母很有教養,  全職媽媽, 很投入家教會...我勁睇好佢, 但無關係, 唔收。 ...

唔奇呀!有些細路真係明顯地比同age小朋友smart好多。

原帖由 Reximom 於 08-8-29 15:09 發表

嘩, 得個5,6歲人仔 可以咁多形容詞呢形容, 都講得幾誇張個播!

唔睇清楚仲以為報中學什致大學潻!

原帖由 Reximom 於 08-8-29 15:09 發表

嘩, 得個5,6歲人仔 可以用咁多, 又咁成人既形容詞呢形容, 都講得幾誇張個播!

唔睇清楚仲以為報中學什至大學添!

睇完你個post 我先識笑

其實 "幽默感" 唔需要高深的學問或創作力嘅, 好多小朋友都有幽默感, 比大人更多呢。

There are always chances, don't give up

I know a boy who has no relationships whatsoever with SPCC (parents not old boy/girl, no siblings, no 3rd party's recommendation, not from wealthy family, no religion, parents not professional) got accepted by SPCC last year (i.e. P1 of 2008/09).....though the family finally chose not to go there.  

So, there are always chances and it worths a trial. SPCC is a really really great school in all aspects.

多謝你地回應呀
我諗我囡囡都冇機會

各位可否再比些意見,14區有咩好學校
其實我想選直資或私立,因工作有得claim

My son was born in Sep 03. Is there a lesser chance? He is OK but not smart, too considerate at times. I'm very worried.

醒目開學勳章 王國長老

sept應該係細仔
我當年有去聽info session, 校長話, 佢地教深左, 細個小朋友怕難追, 仲話, 細小朋友應該值得開心, 因為今年唔得可以下年再試過wor
試左至算啦.......又唔駛錢!
原帖由 TomatoCat 於 08-8-30 02:00 PM 發表
My son was born in Sep 03. Is there a lesser chance? He is OK but not smart, too considerate at times. I'm very worried.

I remember a "brand name" school principle said something like this: " Of course we like those kind hearted, gentle and smart children, but we will still give extra care for those over active and "difficle" students, because they are the one who will come back and give us the most money."  

If you think your boy is a bully and they will not accept him, maybe that the kind of kids they are looking for... hahahaha
"Good parents give their children Roots and Wings. Roots to know where home is, wings to fly away and exercise what's been taught them." --Jonas Salk.

原帖由 ve111 於 08-8-28 23:37 發表
亞女現在k1咋!!

各位家長可否分亨吓
係咪機會很細

十萬個感激 ...

你們講的是否此間
http://www.spcc.edu.hk/family/index.php

想問銅鑼灣間是否女校?  請指教, 我好混淆呢!

醒目開學勳章 王國長老

聖保羅男女中學附屬小學
St. Paul's Co-educational College Primary School

/

男女

全日

直資

基督教

聖保羅書院小學
St. Paul's College Primary School

/

全日

直資

基督教

聖保祿學校(小學部)
St. Paul's Convent School (Primary Section)

/

全日

私立

天主教

聖保祿天主教小學
St. Paul's Primary Catholic School

上午、下午

津貼

天主教

全港有4間st paul's, 我地講緊第一間直資男女校, 今年會搬去黃竹坑

樓主如果你真係想報署入聖保羅男女,點解唔幫個小朋友轉寶山幼稚園,差不多入硬聖保羅男女,我識咁多個小朋友讀呢間,只係兩個唔入,唔係聖保羅唔收,只係兩個小朋友(Twin)搬過九龍仲入埋La Salle!

Briefing Session

Briefing Session
Date: 9 September 2008 (Tuesday)

how to join it?

how to study in 寶山幼稚園

1st, have money
2nd, have status

very expensive ga, the school fee and other expenses.

but it is really a good KG.  I know someone who is teaching over there.
‹ 上一主題|下一主題