用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 根德園幼稚園 2008-2009 Kent Road K1C 同學仔
樓主: keroro_him
go

2008-2009 Kent Road K1C 同學仔 [複製鏈接]

回覆 # 的文章

hi all moms,

昨天智恩唱咗以下首歌比我聽:

To market, to market to buy a fat pig,
Home again, home again, jiggety-jig

佢第一次主動唱學校教咗啲比我聽, 佢話miss chong教喎
仲有做咗兩個不同動作關於:  This is a boy & this is a girl, 好鬼得意架, 你地小朋友有無係屋企做比你地睇呀??

另外關於個art bag, 原來要逢星期一帶回校架, 有無mom可以confirm一吓??

子謙都有唱 To Market,不過唱到第二句就唔知唱甚麼。仲有成隻歌係好長㗎,小朋友只係唱咗第一節。

To market, to market to buy a fatpig;
Home again, home again, jiggety-jig.
To market, to market, to buy a fat hog;
Home again, home again, jiggety-jog.
To market, to market, to buy a plum cake;
Home again, home again, market is late.
To market, to market, to buy a plum bun;
Home again, home again, market is done.
To market, to market, a gallop a trot,
To buy some meat to put in the pot;
Three pence a quarter, a groat a side,
If it hadn't been killed it must have died.

另外星期一要帶返個藍色手工袋返學校。

子謙25/10 11:00 見老師,有無人 大約10:45-11:15見老師,有緣大家見吓面傾吓計。

原帖由 2個BB的媽媽 於 08-10-14 11:28 發表
hi all moms,

昨天智恩唱咗以下首歌比我聽:

To market, to market to buy a fat pig,
Home again, home again, jiggety-jig

佢第一次主動唱學校教咗啲比我聽, 佢話miss chong教喎
仲有做咗兩個 ...

Hi all,

我係10/18 11:00 見老師呀.

Brandon話最近Ms Au教...

The farmer in the dell
Hey, o 核 there v o (類似d音, 但我都寫唔出係點)

The Song is

Tthe farmer in the dell;
Heigh ho, the Derry-oh the farmer in the dell"
and walk around in the circle.

原帖由 wasyinyin 於 08-10-16 15:47 發表
Hi all,

我係10/18 11:00 見老師呀.

Brandon話最近Ms Au教...

Hey, o 核 there v o (類似d音, 但我都寫唔出係點)
The farmer in the dell ...

回覆 # 的文章

Ryan Mam 會於明天9:30見老師,如有機會可相認吓。我同仔仔常常睇你和謙謙Blog嫁。

最近Ryan話:如果我地乖呢,老師會帶我去拾樹葉。(疑心即起,會是家長要協助小朋友做的功課 )

回覆 # 的文章

Hi all,

我明天8:30見老師, 我諗你地無我咁早啦...要下次有機會先見你地

智恩都有唱The farmer in the dell

見完老師有嘜感想呀?我星期六見老師都唔知問嘜

原帖由 2個BB的媽媽 於 08-10-17 12:04 發表
Hi all,

我明天8:30見老師, 我諗你地無我咁早啦...要下次有機會先見你地

智恩都有唱The farmer in the dell

Hi all,

星期六已見完Miss Chong, 她說智恩係學校好乖, 唔多出聲, 比較怕羞, 呢兩星期就開始同同學講吓計, 見佢返學好開心, 她說智恩開始投入學校的生活, 我都覺得係, 亞囡係學過啲歌仔有返屋企唱吓, 學過啲字又識讀返出來, 仲要唔係單字讀, 係以詞語讀出來, 我同hubby都見佢好開心地返學, 學校係有一套教學方法.

另外我呢個mom幾大頭蝦, 開學前已幫亞囡訂了夏季及冬季校服, 前排又收到通告話需唔需要訂冬季校服, 我竟然忘記已訂了, 又多一套係屋企, 問老師話可以留待下年換大啲, 佢仲話可能有著數, 可能出年加價呢(講笑)!

原帖由 keroro_him 於 08-10-22 00:18 發表
見完老師有嘜感想呀?我星期六見老師都唔知問嘜

學校的確有辦法令學生愉快學習,而且效能亦很高,還將學習氣氛帶返屋企,主動要求玩字咭配詞,又讀及唱英文詩,教英文也不要單一詞語,例如: an apple, an aeroplane, an egg, etc。到現在我都好滿意學校。

另外有無興趣一班 K1C 同學仔星期六或星期日下午出來聚一聚,我建議入科大 LG7個大草地及沙池玩,仲可以一齊飲茶或食下午茶。

原帖由 2個BB的媽媽 於 08-10-22 10:53 發表
Hi all,

星期六已見完Miss Chong, 她說智恩係學校好乖, 唔多出聲, 比較怕羞, 呢兩星期就開始同同學講吓計, 見佢返學好開心, 她說智恩開始投入學校的生活, 我都覺得係, 亞囡係學過啲歌仔有返屋企唱吓, 學過啲字又識 ...

Hi, keroro_him,

我地 K1J 人丁單薄, gathering 可吾可以預埋我地呀?
K1J (pm) 同 K1C (am) 係同一個班房架, 又係 Miss Chong and Miss Au 做 class teachers.  相信教既野同進度都會一樣.

預埋我地玩啦!!!

原帖由 keroro_him 於 08-10-22 12:58 發表
學校的確有辦法令學生愉快學習,而且效能亦很高,還將學習氣氛帶返屋企,主動要求玩字咭配詞,又讀及唱英文詩,教英文也不要單一詞語,例如: an apple, an aeroplane, an egg, etc。到現在我都好滿意學校。

另外有無興趣一班 K1C ...

Hi Keroro_him,

好主意喎!!!  時間定幾時呀?  十一月頭我大仔要小考...之後會得閒啲, 難得你提議, 麻煩你了.

Cheers,
Angela

原帖由 keroro_him 於 08-10-22 12:58 發表

31/10 生日會

Hi 各位媽咪你地好.

先同大家打個招乎, 我係柏言媽咪.請大家多多指教.好開心可以同大分享湊仔經驗.
Ms Chong 好 nice, 阿仔佢好鍾意返學架, 佢係鮮橙組, 坐綠車.....返學差不多8個星期啦, 好快開生日會, 吾知有咩要準備,大家會不會帶零食返學呢?

去玩預埋我地啦!

好主意 ar, 不過 Sat. pm 學禮要去上 music 堂, so that for our family , sunday 會好 d  

wenwenlou,你好!

通告好似寫咗生日會果日唔使帶食物 wor

原帖由 wenwenlou 於 08-10-23 11:12 發表
Hi 各位媽咪你地好.

先同大家打個招乎, 我係柏言媽咪.請大家多多指教.好開心可以同大分享湊仔經驗.
Ms Chong 好 nice, 阿仔佢好鍾意返學架, 佢係鮮橙組, 坐綠車.....返學差不多8個星期啦, 好快開wenwenlou, 吾知有咩要 ...

子謙都係鮮橙組,時常說有個同學仔叫劉柏言,原來真有其人,遲D出來玩再傾吓!

原帖由 wenwenlou 於 08-10-23 11:12 發表
Hi 各位媽咪你地好.

Ms Chong 好 nice, 阿仔佢好鍾意返學架, 佢係鮮橙組, 坐綠車.....返學差不多8個星期啦, 好快開生日會, 吾知有咩要 ...

K1C 同學仔11月9日科大大草地聚會

開咗學都一段時間,再加上秋高氣爽,現建議於11月9 日星期日下午到西貢香港科技大學 LG7大草地及大沙池聚會,如想一同吃午飯,可以於12:30在大學書局集合,然後到 G/F酒樓或 LG1/LG7 canteen 吃飯;不參與飯局者,可於 1:30 到LG7 大草地會合。

同時歡迎 K1J 同學仔參加 [班主任都係 Miss Chong 及 Miss Au]

有興趣參加者,請 pm 我或 send email 到 [email protected] 報名,我會 send 交通資料 及 科大地圖給你們。

柏言媽咪,

你好呀. Brandon都有提過劉柏言個名. 柏言係唔係鮮橙組組長? 我聽Brandon講架. 唔知真唔真呢?

Hi 各位媽咪你地好.

Ms Chong 好 nice, 阿仔佢好鍾意返學架, 佢係鮮橙組, 坐綠車.....返學差不多8個星期啦, 好快開生日會, 吾知有咩要 ...

11月9日聚會

1) wasyinyin x 3人  ----  1:30 大草地集合

9/11 KIC科大大草地聚會

Ryan Wong Mam x 4到時見各位啦

Hi Brandon 媽咪,

阿仔曾經講個自己係組長,其實都吾知係真還是係假,
不過佢話鮮橙組有2個組長, 分別係一個男仔同一個女仔, 但係佢琴日又話子淵先至係組長, 吾知係咪日日吾同人呢?

原帖由 wasyinyin 於 08-10-23 22:02 發表
柏言媽咪,

你好呀. Brandon都有提過劉柏言個名. 柏言係唔係鮮橙組組長? 我聽Brandon講架. 唔知真唔真呢?
‹ 上一主題|下一主題