用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 根德園幼稚園 2008-2009 Kent Road K1C 同學仔
樓主: keroro_him
go

2008-2009 Kent Road K1C 同學仔 [複製鏈接]

第一頁蓋了印,是否不須再帶本書呢????

教完唔需要帶返學。

原帖由 CrystalSo 於 08-9-20 00:11 發表
第一頁蓋了印,是否不須再帶本書呢????

Hi all moms,

智恩又係一樣唔多講學校野, 我問佢有無教字, 例如: 手, 口, 腳, 佢都無乜反應, 問佢有無教 " A,B,C" 又無反應, 至於我提及班內同學名係邊組呀, 佢又識講出來, 又好似正確的, 唔係老作喎

原帖由 wasyinyin 於 08-9-19 21:42 發表
智恩媽,

智恩都記得Brandon喇

Brandon好似無上堂咁. 三個幾鐘究竟教d咩呢? 佢講唔出. 只係做過體操比我睇.

今日同我講有同學仔係蘋果組叫"子淵" (音類似). 我問男孩子定女孩子. 佢話唔知   ...

上星期應該教咗人、鼻及衣,因為我無教過他而他又認到。今日又派咗本新書,如果明日3號風球唔駛返學又可以同囝囝一齊睇。

原帖由 2個BB的媽媽 於 08-9-20 12:48 發表
Hi all moms,

智恩又係一樣唔多講學校野, 我問佢有無教字, 例如: 手, 口, 腳, 佢都無乜反應, 問佢有無教 " A,B,C" 又無反應, 至於我提及班內同學名係邊組呀, 佢又識講出來, 又好似正確的, 唔係老作喎 :s ...

學禮尋日又請咗病假,未見倒本新書!

佢呢排早上好似唔多想返學咁,又話自己唔舒服要放假,又話要返房訓,但佢明明好精神,係講緊大話,點算好 ar
原帖由 keroro_him 於 08-9-22 23:19 發表
上星期應該教咗人、鼻及衣,因為我無教過他而他又認到。今日又派咗本新書,如果明日3號風球唔駛返學又可以同囝囝一齊睇。

教到week 3 d字架喇(人,衣,鼻)? 其實我都唔知由幾時開始week 1. 我以為正常返學時間先係week 1. 所以無比week 2 and week 3 d字Brandon睇同問佢. Brandon都有想拎week 1後d字咭睇. 因為我以為今個星期先week 2. 記得Miss Chong講唔好同佢地睇同教先. 怕佢地上堂時已學識. 無心機上堂. 至於d書....係唔係蓋完"我學會了"先同佢地溫習呢? 我開發有d亂

原帖由 keroro_him 於 08-9-22 23:19 發表

可能學禮有d情緒. 或者有無問佢返學開唔開心, 鐘唔鐘意d老師? 有時佢地都有想逃避咁. 如果多幾日係咁, 或者可以留個note o係手冊度問問Miss Chong學禮o係學校d情況. Miss Chong都好樂意打番電話比家長回答架.

原帖由 candypoon 於 08-9-23 13:06 發表
學禮尋日又請咗病假,未見倒本新書!

佢呢排早上好似唔多想返學咁,又話自己唔舒服要放假,又話要返房訓,但佢明明好精神,係講緊大話,點算好 ar

Brandon Mam
以我估計第一星期已開始認字,今星期已開始認"天"字。仔仔學完都會誤認得家,如nose等。有時我驚問得多,佢會唔開心。

佢係 weekend 之後,第一日返學就會話唔想返,本來星期二見佢無乜燒,想同佢 ba ba 一齊威逼利誘佢返學,點知又打風停課,仲一停就兩日,都唔知佢聽日肯唔肯返 la  
原帖由 wasyinyin 於 08-9-23 14:25 發表
可能學禮有d情緒. 或者有無問佢返學開唔開心, 鐘唔鐘意d老師? 有時佢地都有想逃避咁. 如果多幾日係咁, 或者可以留個note o係手冊度問問Miss Chong學禮o係學校d情況. Miss Chong都好樂意打番電話比家長回答架.

...

Crystal,

好迷離呀. Brandon仍然好堅持, Miss Chong除咗教哂week 1 d字. 其他只教咗"口"字.
佢話Miss Chong係咁教 :

大 - 大碗個大
腳 - 我用腳走路
手 - 手工

因為"衣"同"人"字佢本身已經識. 我再問咁Miss Chong有無教呢. 佢都話無 佢唔通又繼續遊緊魂?

原帖由 CrystalSo 於 08-9-24 09:04 發表
Brandon Mam
以我估計第一星期已開始認字,今星期已開始認"天"字。仔仔學完都會誤認得家,如nose等。有時我驚問得多,佢會唔開心。

Hi all,

經Brandon覆述今日(唔知係唔係今日)佢學咗.

1) B字 : Miss Chong話兩個大肚腩係B
2) 做體操時要度位
3) 看見老師說聲早, 看見同學說聲好 (唔知唱歌定咩呢?)

Brandon成日話鮮橙組有同學個名個音叫"公含巴" , 係女同學. 我想像唔到依個讀音其實真正係咩名.

candypoon,

今日學禮唔知點呢?

原帖由 candypoon 於 08-9-24 10:41 發表
佢係 weekend 之後,第一日返學就會話唔想返,本來星期二見佢無乜燒,想同佢 ba ba 一齊威逼利誘佢返學,點知又打風停課,仲一停就兩日,都唔知佢聽日肯唔肯返 la  
...

各位好
今日莊老師打比我告訴亞仔常在學校漏盒盒的情況,她很有禮貌和有善。我藉此機會問下認字進度,現只教到2-耳、眼、口。不好意思,之前引導錯誤。       

Candypoon
Ryan話學禮今天有上學,真嗎???希望他開心上學呀。

Crystal,

唔使唔好意思. 大家交流o下.

今日Brandon都有講學校有教"耳"字. 因為我話教咗d字就可以搣d字咭出來放入字咭袋. 我問"口"字可唔可以搣. 佢話可以. "耳"字又可以. 我問咁"眼"字呢. 佢話唔可以. 因為未教. 可能明天會教埋

你囝時時漏盒呀? 咁老師提議點做呢?

原帖由 CrystalSo 於 08-9-25 20:48 發表
各位好
今日莊老師打比我告訴亞仔常在學校漏盒盒的情況,她很有禮貌和有善。我藉此機會問下認字進度,現只教到2-耳、眼、口。不好意思,之前引導錯誤。       

Candypoon
Ryan話學禮今天有上學,真嗎???希望他開心上學呀 ...

智恩媽,

Brandon話智恩搭橙黃車? 係唔係呢? 如果真係就大家同一校車喇.

Hi all,

第二本書唔知係唔係教到第13頁呢? 停課兩日. 今日教咗好多頁.

原來Brandon之前講"看見老師說聲早........" o係本書有教.

Ms Chong會請小朋友放回盒盒入袋,但亞仔無記性帶齊盒盒回家當然他是大意啦 Ms Chong亦話會多多提點,真不好意思

Hi wasyinyin, crystalso,

多謝大家關心 ,學禮今日真係有返學,其實尋晚已經同佢講好咗聽日要返學 la, 佢都 say yes ga, 點知起身之後又話唔返學 woo,結果都係要"氹"吓佢先肯返 lor, 如果佢日日都係咁要人"氹"就真係頭痛 la

係呀,中文字應該教咗6個, 我同佢玩字卡,學禮都認得出果6個字la

Hi Brandon媽,

你囝囝好犀利呀, 記得邊個搭乜校車, 又識同你講番喎, 你記得係到報多啲料呀.   你所指係唔係睇個名牌顏色, 我都唔記得係唔係橙黃色的,  我地住美孚架, 係一架校車都唔出奇喎. 等我今晚又問吓亞囡先, 智恩好熟悉你個仔仔名, 唔知佢地係學校係唔係好friend呢???

不過我問亞囡佢都話係課室唔可以講野架, 吃完茶點都唔可以講野, 要扒係桌上休息, "唔比講野" 學校都幾嚴喎.

問亞囡有無教咗"B"字, 佢都有話似個"大肚腩"喎

原帖由 wasyinyin 於 08-9-25 21:18 發表
智恩媽,

Brandon話智恩搭橙黃車? 係唔係呢? 如果真係就大家同一校車喇.

Hi all,

今日終於收到學校第一張syllabus. 終於好清楚佢地學習進度

Brandon話今日教埋"眼"同"鼻"字喇. 因為佢好主動叫我可以將依兩個字咭搣出來放入袋.

佢話Miss Chong教圓形時用手畫圓形同講"圓形係圓dum dum嘅".

不過好奇怪. 佢話Miss Ho講"Where is the toy" 之後用手圈住. Miss Ho係唔係英文科老師?

學校派埋學"A"字嘅materials. 我特登問Brandon. 係唔係"a"apple? 佢話係"an"apple呀. 証明老師有方法令佢地刻骨銘心. 之前Brandon成日講用筆"初"架飛機出來. 我唔多明. 今日收到張worksheet. 我先明點解佢咁形容.

不過唔見第二本書蓋"我學會了". 星期一應該仲要帶.

‹ 上一主題|下一主題