用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 根德園幼稚園 08-09 Kentville K3 的家長請在這裡繼續 (new)
樓主: FungMm
go

08-09 Kentville K3 的家長請在這裡繼續 (new) [複製鏈接]

macy03,

你個問題好好? 我都無所適從!  唔知你哋寫個"老"字係點寫? 我全家(包括公公, 婆婆)最尾個劃都係由左至右一條直線, 而家先知全家都錯喎. 功課簿個名應該係老師寫, 學生邊有寫得咁靚.

重有, 我連續兩日冇理呀囝同我講d嘢, 所以兩日都衰咗.  Weekend,囝囝話要畫隻動物, 然後剪出嚟交番去, 星期日晚是是但但畫咗就算數, 冇剪出嚟, 星期一返到課室門口, 佢問我剪咗未, 我話以為佢講吓, 點知真架.  昨晚佢話"陪我長大"教完唔駛帶, 重翻去最後一頁話要填資料同俾分佢, 今日交回學校, 我又以為佢講吓, 點知今日返到去又見人交.  我又衰咗喇! 不過都好開心, 個囝真係大個咗.  下次唔理信唔信, 都係做咗先, 唔係佢又嬲我唔信佢.

Trevor Mama

原帖由 alisoncheung 於 08-9-30 12:45 發表
老師咁嚴格, 有時我望見個中文都唔敢亂嚟, 依到足, 但係個仔又話唔好跟印刷喎, 係先生講架.  我真係覺得要學寫字嗰個係我, 唔係佢.  明明k2寫個水字冇問題, 今年照寫, 居然話佢錯要改正.:( ...

我個小朋友都係,每次的功課都有比老師用紅筆圈,但我及朋友都覺OK架,亞女仲話老師同佢講要佢寫靚d ...

K3 開始後, 仔仔又要push 佢做好d.
面試又開始, 真系好hurry hurry.
千幾人爭, 去到面試真系有d 好似難過見工.
I am K1 boy! :wave:

最近乜嘢都好似有三聚氰胺, 昨日同囝囝去百佳買嘢, 有Haagen-Daz雪糕試食, 佢自己都問吓個promoter有冇三聚氰 胺先吃, 又真係估佢唔到.

明天早上都會帶囝囝去照吓ultra-sound, 雖然醫生話冇事機會好大, 不過好似囝囝以前吃過的小食都出事, 為安心起見, 照一照都好d.
Trevor Mama

FungMm,

Thank you. Maybe I need to play with him in the weekend.  As we are very busy in the evening after weekday.  After I go back home, it is 7:00pm, then having dinner until 8:00pm.  Then, ask my son to do Chinese handwriting.  When he finished, it around 9:00pm!!  Sometimes, practice the Chinese & English vocab and read some books.  Then, need to sleep.  Not too much time to play with him.

原帖由 FungMm 於 08-9-30 10:24 發表
Hi Mantic,

我自己是以lego或大富翁培養他的專注力架, 您都可以試吓架.  由玩開始小朋友應該會容易d.

加油!

poonhui,

My son is No. 5.  He presents "Introduce yourself".

My friend, who has a son which studies KV at the same class with my son, told me that she also haven't receive the notice.  So, maybe later, you will get it.

原帖由 poonhui 於 08-9-30 09:41 發表

mantic,

點解我仔仲未做"Show & tell"???  今次主題係咩?

Hi Mantic,

You is a good mother already re your schedule everyday.  I agreed with you try to play more with him on weekend or try to ask him make a lego car or something else by himself.  

Cheers!

原帖由 Mantic 於 08-10-2 13:52 發表
FungMm,

Thank you. Maybe I need to play with him in the weekend.  As we are very busy in the evening after weekday.  After I go back home, it is 7:00pm, then having dinner until 8:00pm.  Then, ask my ...

FungMm ,

pls check pm

FungMm,

當然唔係啦,其實我都好懶架。返到屋企食完飯都成8點半,之後亞囝又唔乖,食飯又食得慢,又污漕。成日食成9個字先食完,有時又要罰下佢。根住又要做中文功課喎,做完都接近10點要訓啦。都教唔到幾多野比佢識。菲傭姐姐根本唔知亞囝寫中文字究竟正確與否的,但晚間要寫成8,9個字,都幾耐。我腦海中有閃過話比佢去補習班。等D老師幫我睇住佢做中文功課。但後來打消了念頭。好似誇左少少。

係呀,我間中會同佢玩UNO, 大富翁就未玩過。等我試下同佢玩,等佢專注d.

原帖由 FungMm 於 08-10-2 14:46 發表
Hi Mantic,

You is a good mother already re your schedule everyday.  I agreed with you try to play more with him on weekend or try to ask him make a lego car or something else by himself.  

Cheers!
...

Dear all,

係呢,你地有冇人比小朋友上Enopi Maths 呀, 我囝囝7月學到依家,向旺角上堂,我覺得佢地比D workbook 好淺。淺過根德園, 有點想比佢參加幼兒奧數班。你地又瞭唔瞭解?

Hi Mantic,
Is that your son attends pm class? That's why he does his homework at night? Or is it because your helper cannot guide him with the Chinese homework?

原帖由 Mantic 於 08-10-4 13:50 發表
FungMm,

當然唔係啦,其實我都好懶架。返到屋企食完飯都成8點半,之後亞囝又唔乖,食飯又食得慢,又污漕。成日食成9個字先食完,有時又要罰下佢。根住又要做中文功課喎,做完都接近10點要訓啦。都教唔到幾多野比佢識。菲 ...

我仔仔都系7月開始學, 但佢唔想學因有功課做.
可能push 佢太久(too many 興趣班), 有d lazy.  
所以好參, 到而家緊張面試都keep 唔到最好.

原帖由 Mantic 於 08-10-4 13:53 發表
Dear all,

係呢,你地有冇人比小朋友上Enopi Maths 呀, 我囝囝7月學到依家,向旺角上堂,我覺得佢地比D workbook 好淺。淺過根德園, 有點想比佢參加幼兒奧數班。你地又瞭唔瞭解? ...
I am K1 boy! :wave:

請問你們level幾? 若覺得比較淺為何不與tutor商量做level高些?
另外想請問旺角centre OK 與否?一班大約多少人?  Thanks.

原帖由 HeiPoPo 於 08-10-4 17:39 發表
我仔仔都系7月開始學, 但佢唔想學因有功課做.
可能push 佢太久(too many 興趣班), 有d lazy.  
所以好參, 到而家緊張面試都keep 唔到最好.

alsioncheng,

功課係老師寫, um...我要同老師傾傾先, 咪等我仔以為係我教錯佢, 因老師係佢心中地位最高既

哈 ...免得你仔嬲你, 你要記住佢講過既野啦 .....

Mantic,

係囉有無同老師講吓
Enopi Maths 聽聞都唔錯
我仔返公文數幾個月都升唔到一個LEVEL, 當然D數係淺過KV 啦, 不過個老師堅持要打好基礎, 我仔本身數學又係差既, 咁又返住先啦

Dear all,

亞囝讀得basic thinking 是 Level 4, 現在都是做些簡單減數 某某數-單位數。我叫佢地可唔可以教深D。佢地又話要打好個底,話呢,要make up ten, 做好D,以後就唔駛數手指。
他們想小朋友會做到 7+5 是會定於 7 +3 + 2, 會計得快D。 所以佢地會慢慢教。但我就覺得上了成3個月,都只是教到簡單減法,真係好慢。叫佢教深D,大約都講過6,7次啦。但佢地又好堅持。所有我有小小想quit, 不過無可否應,他們的critical thinking 是幾好的。

另外,佢見你如果是新丁,會單對單教你。亞囝通常都只有一個同班的女仔同佢一起上堂,唔算多。旺角有兩間centre, 我就去交通方面D那一間。你問我OK唔OK!!  我都未知呀, 我只是嚴佢地好慢law.

就算我同佢地講,我十月要比亞囝考聖方濟各,唔該比D,連加減法呀,佢地都只是每星期比得一本我。其實我有點唔滿意。人地緊張關頭,都唔比深D。仲係K2 減法。

[quote]原帖由 bbpoon 於 08-10-4 22:59 發表
請問你們level幾? 若覺得比較淺為何不與tutor商量做level高些?
另外想請問旺角centre OK 與否?一班大約多少人?  Thanks.

Felicia,

我囝囝讀上午班,但中文功課就流返我或我老公返黎先叫佢做。驚菲傭唔識睇佢究竟寫得對不對。又唔想去擦佢,所以留返夜晚做law.

原帖由 Felicia726 於 08-10-4 14:15 發表
Hi Mantic,
Is that your son attends pm class? That's why he does his homework at night? Or is it because your helper cannot guide him with the Chinese homework?

Mantic,

我個囝食飯咪又係食成個幾鐘,每日唔係工人就係老公嘈, 老公唔係到食飯就到我唔停口叫佢快D食.  做功課同瞓覺都要吹, 淨係玩唔洗我叫 , K2時工人都可以教吓佢做英文功課, 自從開學以來, 老師D要求咁高,真係唔敢靠工人, 加上個囝成日蝦工人, 我放工都要7 點,所以同你一樣冇時間, 你個囝肯10點上床咪好囉, 我嗰個要11點半後先肯瞓, 你話死唔死.

我個囝K2時都上過Enopi, 上咗兩個月左右覺得冇太大用途, 況且個個都話kv的數學好, 所以quit咗.  另外我唔鍾意佢同公民數一樣, 一味做exercise, kv d功課已經夠多了, 閒時都係玩吓好, 一樣可以學到logical thinking.

Heipopo,

好耐冇見你個囝喇, 佢好嗎?  我自從9月開始已減少了好多課外活動了,因為怕跟面試撞期, 又要請假囉.
Trevor Mama

八卦一問. 想問你地有無報英華?
我的小朋友不入.有點失望.但也知道真的很難入,收很少人.

中文字...我仔仔寫得很求其.我也覺得很難.除個"老"字,仲有個腳字,我都不是跟老師教的寫法一樣.我沒有叫他等我回來才做.也不想他擦很多.所以...個grade....唉.c+.有點覺得肉酸左d.是否真的要叫他等我回來才做?
Ho Lam's Homepage 2005年度我最喜愛video-1-層層叠

Hi ec822,

300名無我份呀! 雖然都是預算之內不過都有一點失落...

原帖由 ec822 於 08-10-8 17:15 發表
八卦一問. 想問你地有無報英華?
我的小朋友不入.有點失望.但也知道真的很難入,收很少人.

中文字...我仔仔寫得很求其.我也覺得很難.除個"老"字,仲有個腳字,我都不是跟老師教的寫法一樣.我沒有叫他等我回來才做.也不 ...

小兒入了英華的最後300名. 其實本來真抱著倍跑的心態, 在家的3個小朋友中, 二仔由小在playgroup至現在也未曾突出過...kv的老師在mock in也說他表現不好, 常說不知, 好似觀察力很差, 筆劃又錯, 數又慢 etc. 所以有喜出望外的感覺

我們兩公婆要好好努力, 否則便費了仔仔的努力.

還要多謝star war, 因為他喜歡看(包括movie, books, cartoon, toys, wii), 而林校長interview他時是講star war故事, 所以他有答問題及不怕校長. 真幸運!
‹ 上一主題|下一主題