用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 教育講場 杜曼教育 - 亞仔1year old 不肯望字咭, 點算?? ...
go

杜曼教育 - 亞仔1year old 不肯望字咭, 點算?? [複製鏈接]

亞仔1year old 不肯望字咭, 點算??
同ah 仔閃字咭4星期, 之前好好地, 有一日, 我買了生果圖咭, 他很喜歡, 仲學得好快, 選擇生果咭, 對的有90%, 仲玩得很開心.
但我錯了, 至始他不肯望字咭, 不肯坐定定及走開, 點算?
是否需要暫停數天, 再重新閃咭?
請指教!
   0    0    0    0

醒目開學勳章

小朋友嘅注意力係唔多stable架
我啱啱睇緊doman嘅書, 佢話, 要喺小朋友精神好嘅時間做 e.g. 一早
仲要攞去周圍會吸引bb嘅嘢 e.g. 玩具
我BB都有時唔係幾肯睇, 咁咪玩第d嘢一陣再試
有時又會見我要收埋d咭, 佢就扭計~唔鍾意!

其實ah 仔返梗杜曼playgroup, 果日問了負責人, 原來我用錯方法, 她說要每天加一張新咭, 減一張舊咭.
因杜曼playgroup會提供當日課堂的flash card, 我以為一星期換一次flash card,所以舊咭存起沒有看.
看咭數量 及 更換張數則要看看小朋友專注力, 如專注力差, 便只看5張換1張, 如專注力好, 可一看10張換數張flash card.
我會再試下, 大家努力.

GUI_GUI_NG

但我想問下點換舊卡呀?

好似我ah b, 每天入1張新咭, 再抽走1張舊咭!
如專注力好, 可多換數張! 總之一次最多閃10張咭!
現在返playgroup, 學body 有5張咭 + color 4張咭.
分二part 閃, 先閃完 body, 讚下寶寶. 再閃color,再讚下寶寶! 一日閃3次.

我都不太知是否正確, 負責人說要看小朋友專注力才決定.

醒目開學勳章

GUI_GUI_NG

我想問下你囝囝係邊度上杜曼的 playgroup?

我都想知邊度有FLASH CARD 的 PLAYGROUP...TKS

原帖由 GUI_GUI_NG 於 08-9-8 16:12 發表
好似我ah b, 每天入1張新咭, 再抽走1張舊咭!
如專注力好, 可多換數張! 總之一次最多閃10張咭!
現在返playgroup, 學body 有5張咭 + color 4張咭.
分二part 閃, 先閃完 body, 讚下寶寶. 再閃color,再讚下寶寶! 一日閃3 ...
‹ 上一主題|下一主題