用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 培僑書院 08/09 Grade 1已分班請進
樓主: Eunismom
go

08/09 Grade 1已分班請進 [複製鏈接]

嘩,我兩日冇上來,已經發生咁多事,我大少什麼都冇講,冇手冊,冇功課,冇燈籠,哎,我都唔知點,我問個仔,佢又話唔知,激死.....

今日本來要交張學童保健表,佢又冇交到......唉......

luckymother and ho_fish,

你好呀, 我tsangjj, 我仔仔同你個囡同你仔仔同一班,以後多d指教了。Thanks!!
jj

很久沒有見你上來了,1B好像現在都沒有手冊,如果阿仔返來不講,我真的不會知道要帶什麽,交什麽功課等,昨天數學陳老師打電話給我,話阿仔不記得帶數學習作囘校,希望我跟跟,我之前問過阿仔,他又說不需要的,真備他激死......

阿仔都話老師沒有講要做燈籠,昨天只有派了一本boxmax帶回來,阿仔話要帶囘學校的,但我聼其他家長講留在家裏看就可以了,都不知那樣才是對的。

阿仔話下星期一要還書,你仔仔有沒有借書阿,聽講他們小息一起去圖書館借書的,記得提你仔仔帶書囘校還哦!

原帖由 hohomum 於 5-9-2008 20:22 發表
嘩,我兩日冇上來,已經發生咁多事,我大少什麼都冇講,冇手冊,冇功課,冇燈籠,哎,我都唔知點,我問個仔,佢又話唔知,激死.....

今日本來要交張學童保健表,佢又冇交到......唉...... ...

醒目開學勳章

原帖由 nono2006 於 08-9-6 08:38 發表
很久沒有見你上來了,1B好像現在都沒有手冊,如果阿仔返來不講,我真的不會知道要帶什麽,交什麽功課等,昨天數學陳老師打電話給我,話阿仔不記得帶數學習作囘校,希望我跟跟,我之前問過阿仔,他又說不需要的,真備他激死......

阿仔都 ...

我囝囝在幼稚園的同學現在讀1B,他媽媽都說還未派手冊,所以都不知要做什麼功課,看來每班都不同的,你可以試試打電話到校務處,留言請班主任覆電話給你,到時再詳細班中的情況.
在圖書館的書,每本都有記低還書日期,提議你查看一下,便知道什麼時候還書了.

大家好, 我囡囡讀緊1M. 呢兩日佢俾蚊咬得好犀利, 大家的仔仔囡囡有冇同樣遭遇呢?

你試下3M 12小時防蚊膏,我沒天都幫他擦,沒有卑蚊子咬。

原帖由 紫bear 於 7-9-2008 00:45 發表
大家好, 我囡囡讀緊1M. 呢兩日佢俾蚊咬得好犀利, 大家的仔仔囡囡有冇同樣遭遇呢?

各位,歡迎加入培僑的大家庭!

你們現在提到的問題,包括小孩沒寫手冊,欠交功課,你問他們,他們都說不知道。不過就是很開心,很喜歡上學。這些都是小一同學常見的問題,各位不用擔心。另外,有關蚊子的問題,小一新生是蚊子的目標物件,因為舊生已產生抗蚊子的能力。我已經和學校溝通,學校同意在校園種香茅(很多人都說有驅蚊子功效),但是我找了很久也找不到在那裏能買到。如果各位知道在那裏能買到香茅來種。減輕我們的小孩被蚊子咬的機會。另外,如果各位有任何關於學校的問題,可以發私人資訊給我。我定當為你們保密及找答案。

祝你們的小孩在培僑開心愉快!

原帖由 nono2006 於 08-9-7 10:46 發表

Hi Wilbyma,

係呀,因為屋企部腦傻傻地,所以要用大老闆(老公)部laptop,超唔慣呀,唯有早啲番工"蛇"上嚟,哈哈....

marcus都有借書呀,佢每日都有問我今日係幾號,但佢借咗本超深的英文鬼書(真的是關於ghost的),佢自己一個一定讀唔掂,我叫佢下次要選一些簡單的,起碼打開自己要睇得明....

原帖由 nono2006 於 08-9-6 08:38 發表

阿仔都 ...

Hang's Mum,

今天交了!由幼稚園已經年年做嘞!所以而家有乜靚盒就一早留起,實有用,因為學校唔做阿女都會自己做吓手工,但呢啲習作其實點都要出動阿爸阿媽。今日仲派咗day book.

原帖由 Hang'sMum 於 08-9-5 14:56 發表
1P 星期一要交環保燈籠, 你地做左未 ?

puikiufriend,

多謝你咁熱心!

Puikiufriend,

我以前係花墟買過,好多超市亦有連盆種用來煮食嘅,唔知得唔得呢?

原帖由 puikiufriend 於 08-9-7 21:35 發表
各位,歡迎加入培僑的大家庭!

你們現在提到的問題,包括小孩沒寫手冊,欠交功課,你問他們,他們都說不知道。不過就是很開心,很喜歡上學。這些都是小一同學常見的問題,各位不用擔心。另外,有關蚊子的問題,小一新生是蚊子的目標物 ...

luckymother, tsangjj, 紫bear, 日後我們要多d溝通下了, 因為小朋友都係一舊雲咁, 問佢都唔知做緊乜事
原帖由 tsangjj 於 08-9-5 21:25 發表

luckymother and ho_fish,

你好呀, 我tsangjj, 我仔仔同你個囡同你仔仔同一班,以後多d指教了。Thanks!!

醒目開學勳章

原帖由 ho_fish 於 08-9-9 14:11 發表
luckymother, tsangjj, 紫bear, 日後我們要多d溝通下了, 因為小朋友都係一舊雲咁, 問佢都唔知做緊乜事

對呀. 請問各位媽咪,你們的小朋友昨天有沒有一張類似日文的功課,我囝囝說是英文堂派的,是日文,他跟著還說了一大堆日本的甚麼...a lee a dor!!!
另外又有一本day book要小朋友每天看一本書,然後在day book 裡寫一些簡單的句子.每星期交一次,弄得我們兩個大人一"舊"雲,難度分直迫3.8呢!
他還帶了兩枝鉛筆回來,說是中文堂答普通話併音時的獎品,看他很有滿足感似的.看來我們都要加把勁學好普通話拼音,不然的話,將來不知如何跟他的功課.

係英文堂派既, 無錯係日文, 係 "亞" "依" "烏""AT" "喔", 係紙上o個幾個字既發音

day book 入面有一版要小朋友寫返每日上英文課時既情況, 例如上d乜野, 有d乜野事發生, 簡單得架勒

另外有一頁係要小朋友每日睇一本書, 然後再寫返書名同最書中最喜愛既句子或圖像, 不過我攞屋企d書同亞囡做咋, 因為都唔知係唔係學校有書可以借, 定或bookmax那處派書做
原帖由 luckymother 於 08-9-9 14:42 發表

對呀. 請問各位媽咪,你們的小朋友昨天有沒有一張類似日文的功課,我囝囝說是英文堂派的,是日文,他跟著還說了一大堆日本的甚麼...a lee a dor!!!
另外又有一本day book要小朋友每天看一本書,然後在day book 裡寫一些 ...

1b班沒有日文的功課紙哦,my day book就有,仔仔話在圖書館借書來看,然後寫返書名和學到的生字,閲讀的時間,然後媽媽簽名就ok了。還有一版是仔仔在課堂上做過的野,老師叫他們用英文表達出來和可以畫畫,等我們知道他們上課作了什麽。

中文和數學就每天都沒有功課要帶回來做。

Dear Roroma,

Thank you for your information. I will try to find.

原帖由 Roroma 於 08-9-8 23:48 發表
Puikiufriend,

我以前係花墟買過,好多超市亦有連盆種用來煮食嘅,唔知得唔得呢?

Thanks, nono2006, 我買了3M 12小時防蚊膏, 今日幫囡囡擦,都被咬了兩口, 明天會擦多啲.

原帖由 nono2006 於 08-9-7 10:46 發表

ho_fish, luckymother, tsangjj, 大家都是1M, 多多指教.

張類似日文功課, 我好似無見過.

我囡囡成日話老師要佢帶三枝鉛筆及筆袋, 但係之前又話唔洗帶文具, 不過我無理佢,由佢帶.

星期一上 E.Performing Arts, 囡囡又話唔知上什麼, 大家知不知是什麼堂?

原帖由 ho_fish 於 08-9-9 17:32 發表
係英文堂派既, 無錯係日文, 係 "亞" "依" "烏""AT" "喔", 係紙上o個幾個字既發音

day book 入面有一版要小朋友寫返每日上英文課時既情況, 例如上d乜野, 有d乜野事發生, 簡單得架勒

另外有一頁係要小朋友每日睇一本 ...

醒目開學勳章

原帖由 小BMom 於 08-9-10 09:14 發表

Hi ho_fish, luckymother, tsangjj, 紫bear ,我個女都係1M, 以後多d溝通~

呀女都有張日文功課,我估可能1M有個日本人同學,會5會係英文老c特登教下日文字呢?

呀女都有帶筆袋,有3枝鉛筆+木顏色(全部係老c派架),我只 ...

"日文功課"昨天已經收了.至於Day Book,記得每天做,因為星期一忙著做"日文功課",以為可以遲些才做Day Book,但昨天老師在Day Book印了"Have not listened", 結果昨晚總動員做了兩天的Day book, 而且還要家長comments的.至於bookmax,然後共派兩本,記得日後要還給學校.

囝囝都有三枝中華牌鉛筆和一盒顏色筆,他說是老師派的,以我都準備了筆盒給他,還放了間尺和擦膠.

至於派飯問題,囝囝說班裡有4個飯長,每天飯長會問同學食A餐的舉手.然後派A餐給有舉手的同學,如此類推.所以要每天早上提囝囝當天他食那一個餐.如果依然派錯,便要告訴老師.

我都有給囝囝塗3M的防蚊膏,還有教他每次小息都噴蚊怕水在鞋上和襪子上.昨天沒有蚊咬了.

現在每天都要一早起床做足每樣準備功夫才帶囝囝去等校車,比自己返工還要緊張!

有日文功課係聽講英文老師Mr. Brosseau係識日文既, 同埋佢地班入面有一個日本人同學仔, 好似叫長田友朋 (我講女同我講國語, 我唔知個小朋友個名係唔係咁)

bookmax有書咩, 我個囡又無帶返黎wor.

我每日返黎都會問亞囡今日食乜野飯盒, 但係次次都唔係我擇比佢o個隻, 唔知係唔係派錯左

另外我o係學校買左書包, 供應商最初話開學前會派比佢地, 跟住又打電話黎話上星期五會派, 點知到家下都未派到, 真激死
原帖由 luckymother 於 08-9-10 10:03 發表

"日文功課"昨天已經收了.至於Day Book,記得每天做,因為星期一忙著做"日文功課",以為可以遲些才做Day Book,但昨天老師在Day Book印了"Have not listened", 結果昨晚總動員做了兩天的Day book, 而且還要家長comments ...

書包供應商給我電話, 話運輸出了意外, 所以最早上星期五派, 否則會在今星期內派 !

運動衫供應商, 不知何時到校呢 ? 我要換長褲, 太長了!

這星期五是月會, 要帶 PE 衫 回校換 , 唔知大少可否處理到呢 ? 你們 D 小朋友上次有無問題 ? 因為我班上次唔需要換 !   

我班只有一本 BOOKMAX, 是否這星期都是用這本來做報告呢 ?

我班無鉛筆派回來呢 !

我都想知 E.Performing art 堂 上甚麼, 大少就話活動教英語, 但再問就唔識答我, 唔知他們是否未能聽得懂呢 ? 你們 d 小朋友是否這樣 ?

‹ 上一主題|下一主題